Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας: Στείλε και εσύ ένα καπάκι, κάνε δώρο ένα καροτσάκι!

Πάντα ήμουν περίεργη για το πως ξεκίνησε η δράση αυτή της συλλογής πλαστικών καπακίων με σκοπό την “μετατροπή” τους σε αναπηρικά αμαξίδια τα οποία προσφέρονται εν συνεχεία δωρεάν σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η πληροφορία δεν ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί στο διαδίκτυο. Επέμεινα όμως και ο επιμένων νικά! 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι την έξοχη αυτή ιδέα είχε ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσα το 2011, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αναπήρων Όλων Των Παθήσεων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ», όπου ο δεύτερος όμως δεν υφίσταται πλέον σήμερα καθώς έγινε αλλαγή καταστατικού και συμπεριλήφθηκαν όλοι οι ΑΜΕΑ σε ένα Σύλλογο.

Αποφάσισα λοιπόν να μιλήσω κατευθείαν με τον ίδιο τον Σύλλογο Παραπληγικών Πέλλας ώστε να παρω μια ολοκληρωμένη εικόνα αλλά και την σωστή πληροφόρηση. Η ευγενέστατη κα Μαρία Τσιφτσάκη, γραμματέας του Συλλόγου από το 2017, είχε την καλοσύνη να μου απαντήσει στα ερωτήματα που της έθεσα για την δράση αυτή αλλά και για τον ίδιο τον Σύλλογο και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.

Η κα Τσιφτσάκη, η οποία είναι εκπρόσωπος του Συλλόγου και αρωγό μέλος από το 2014, καθότι και η ίδια έχει δύο άτομα με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά της, μας είπε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα αλλά μας έδωσε και τροφή για σκέψη!

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια σε τι αφορά η δράση συλλογής πλαστικών καπακίων.
Να μπορέσουμε  από την συλλογή των πλαστικών καπακίων να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που είναι οικονομικά άποροι και ειδικά άτομα που έχουν μόνο προνοιακό επίδομα για επιβίωση και δεν δικαιούνται κάποιο αναπηρικό αμαξίδιο.

Πείτε μας, πως προέκυψε η ιδέα αυτή και πότε;
Αυτή η ιδέα προέκυψε από ένα αστείο που έγινε μέσα στον Σύλλογό μας και ειπώθηκε να γίνεται συλλογή πλαστικών καπακίων που θα δίνονται σε κάποια ανακύκλωση και με αυτά τα χρήματα να παίρνουμε αναπηρικά αμαξίδια. Η χρονιά που πρωτοξεκίνησε ήταν μέσα στο 2011, τότε που είχαμε και τα προβλήματα με την κρίση και πολλοί ήταν ανασφάλιστοι και οικονομικά πολύ δύσκολα. Η δράση ξεκίνησε από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ. Τότε είχαν ιδρύσει και τον Σύλλογο «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» που κάλυπτε και άτομα άλλων παθήσεων αλλά τώρα πλέον δεν υπάρχει γιατί έγινε αλλαγή καταστατικού και συμπεριλήφθηκαν όλοι οι ΑΜΕΑ σε ένα Σύλλογο.
Η αφίσα είναι προσφορά μιας ζωγράφου από την Αθήνα

Ποιές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στην δράση αυτή και πότε παραλάβατε τα πρώτα πλαστικά καπάκια;
Ξαφνικά σαν να σήμανε συναγερμός! Ενημερώσαμε τα σχολεία τοπικά, τις επιχειρήσεις, τις καφετέριες και τις ταβέρνες της περιοχής και όλοι ευαισθητοποιήθηκαν να μαζεύουν μανιωδώς καπάκια για να μπορέσουμε να πάρουμε αμαξίδια. Όλοι το δέχτηκαν με πολλή χαρά, γιατί έτσι  γινόταν ανακύκλωση του πλαστικού και σίγουρα αυτό βοηθούσε να μειωθεί το πλαστικό που πετούμε και δεύτερον και το σημαντικότερο η ευαισθησία αυτών των ανθρώπων να βοηθήσουν άτομα άπορα και ανασφάλιστα για να αποκτήσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο που το κράτος δεν μπορούσε να τους το προσφέρει. Τα πρώτα καπάκια τα παραλάβαμε μέσα στο 2011 και από τότε δεν έχουμε σταματήσει καθόλου και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό και με πολλή διάθεση ώστε να βοηθάμε εκείνους που μας έχουν ανάγκη.

Ξέρω ότι πολλά σχολεία στην Ελλάδα μαζεύουν πλαστικά καπάκια. Ποιοι φορείς μπορούν να μαζεύουν πλαστικά καπάκια και τι χρειάζεται να κάνουν ώστε να ξεκινήσουν την συλλογή; 
ΟΛΟΙ!!! Μαζεύουν σχεδόν όλα τα σχολεία της Ελλάδος, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Στρατιωτικές Μονάδες, Εκκλησίες, Δημόσιοι Φορείς, Επιχειρήσεις, Ξενοδοχεία, Σύλλογοι, Σωματεία, Πολίτες. Αυτή η δράση έγινε γνωστή μέσω του FACEBOOK, με EMAIL που στέλνουμε σε όλους σχετικά με την δράση μας και ενημερώνονται για τον τρόπο αποστολής, την λίστα των μεταφορών που προσφέρονται αφιλοκερδώς να τα μεταφέρουν στον Σύλλογο μας από όποια γωνιά της χώρας και αν βρίσκονται τα καπάκια.
Μπορούν όλοι να μαζεύουν καπάκια αρκεί να μπουν στο προφίλ του Συλλόγου μας στο FACEBOOK που είναι Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Σύλλογο μας στο 2382081308 και είμαστε ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί έως στις 14.00 μ.μ. κάθε μέρα, όπου τους καθοδηγούμε για τον τρόπο αποστολής.

Ποιά είναι η ποσότητα πλαστικών καπακίων που χρειάζεται ώστε να γίνει πραγματικότητα η δωρεάν παροχή ενός αναπηρικού αμαξιδίου;
Όταν πρωτοξεκινήσαμε την συλλογή πλαστικών καπακίων νομίζαμε ότι χρειαζόταν μόνο 10.000 πλαστικά καπάκια για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Έτσι απευθυνθήκαμε στην ανακύκλωση και μας απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τα βάλαμε κάτω και υπολογίσαμε τελικά ότι για να αποκτηθεί  ένα αναπηρικό αμαξίδιο έπρεπε να συγκεντρωθούν 540.000 πλαστικά καπάκια. Η απόφαση είχε παρθεί, δεν κάνουμε πίσω, συνεχίζουμε να συλλέγουμε για να καταφέρουμε τον σκοπό μας και όπως και έγινε πραγματικότητα. Παραλαμβάναμε ποσότητες από παντού και δίνουμε αναπηρικά αμαξίδια παντού και όπου υπάρχει ανάγκη.
Γίνονται δεκτά πλαστικά καπάκια από όλες τις συσκευασίες; Υπάρχουν καπάκια που δεν γίνονται δεκτά;
Όλα τα πλαστικά καπάκια γίνονται δεκτά. Στην αρχή μαζεύαμε μόνο τα καπάκια του νερού αλλά τώρα παίρνουν ότι κουμπώνει και ότι βιδώνει πλαστικό.

Που αποστέλλουν οι φορείς τα πλαστικά καπάκια που έχουν μαζέψει και κάθε πότε; Ποιά διαδικασία ακολουθεί μετά;
Έχουμε τόπους συγκέντρωσης πλαστικών καπακίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά. Στην Αθήνα υπάρχει η Μεταφορική ΜΕΤΜΠΑ στο Βοτανικό όπου συγκεντρώνονται τα καπάκια από την Νότια Ελλάδα και τα Νησιά που τα φέρνουν οι μεταφορικές εταιρείες των περιοχών τους εντελώς δωρεάν και από εκεί τα στέλνει η Μεταφορική ΜΕΤΜΠΑ στον Σύλλογό μας χωρίς χρέωση. Υπάρχει τόπος συγκέντρωσης στην Θεσσαλονίκη πάλι στην Μεταφορική ΜΕΤΜΠΑ στο Καλοχώρι  όπου υπάρχει και κάδος ανακύκλωσης εκεί (φωτό) όπου συγκεντρώνονται από όλη την Βόρειο Ελλάδα τα καπάκια με δωρεάν μεταφορά από τις μεταφορικές εταιρείες. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι μεταφορικές που προσφέρουν την μεταφορά δωρεάν είναι 86 σε ηπειρωτική και νησιώτικη και τους ευχαριστούμε πολύ γιατί η προσφορά τους είναι μεγάλη καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα μεταφορικά είναι πολλά. Όταν τα καπάκια συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες έρχεται η ανακύκλωση και τα παραλαμβάνει, οπότε και ακολουθεί η αγορά του αμαξιδίου.

Info: 540 πλαστικά καπάκια ισοδυναμούν με 1 κιλό σε βάρος. 540.000 πλαστικά καπάκια ισοδυναμούν με 1 τόνο σε βάρος.

Ποιοι λαμβάνουν δωρεάν αναπηρικό αμαξίδιο και πως καθορίζεται ποιός θα πάρει το επόμενο;
Προτεραιότητα δίνουμε σε ανθρώπους ανασφάλιστους και σε αυτούς που ζουν με τα επιδόματα που δίνει η πρόνοια. Το κράτος δεν καλύπτει τα ορθοπεδικά είδη που χρειάζονται. Υπάρχει στον Σύλλογο μας λίστα με αιτήματα που δεχόμαστε και βλέπουμε που υπάρχει άμεση ανάγκη και εξυπηρετούμε άμεσα. Αλλά υπάρχουν και αιτήματα που τα έχουμε με προτεραιότητα χρονική γιατί είναι πολλά. Γίνεται έρευνα σχετικά με το άτομο που το έχει ανάγκη και στην συνέχεια περνά από το Δ.Σ. του Συλλόγου και ακολουθεί η παράδοση του αμαξιδίου. Σημαντικό για μας είναι το άτομο που το χρειάζεται να έχει ενημερωθεί για τα δικαιώματα σαν ΑΜΕΑ και να μπορεί να τα διεκδικεί. Έτσι με την παράδοση γίνεται και η ενημέρωση γιατί σας πληροφορώ ότι τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν καθόλου ενημέρωση για τα δικαιώματα τους, οπότε εμείς οι Σύλλογοι φροντίζουμε για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με την σωστή ενημέρωση. Γιατί να ξέρετε ότι δεν αρκεί σε κάποιον που είναι ανάπηρος να έχει μόνο ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χρειάζεται να ζει αξιοπρεπώς και να μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο ισότιμα και να έχει καλές συνθήκες διαβίωσης ώστε να μην είναι απομονωμένοι.
Αποστολή αμαξιδίου ΕΛΕΠΑΠ, 11 Μαρτίου 2020

Πότε δόθηκε το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο; Μπορείτε να μας πείτε και σε ποιόν; Πόσα αναπηρικά αμαξίδια, και τι είδους, έχουν δοθεί έως σήμερα; 
Απ’ όσο γνωρίζω τα πρώτα αμαξίδια που πήραμε ήταν 6 και δόθηκαν τα δύο σε συμπολίτες μας στα Γιαννιτσά, και το ένα από αυτά ήταν ηλεκτροκίνητο, ένα αμαξίδιο δόθηκε σε ένα παιδάκι στο Βέλο Κορινθίας, και τα υπόλοιπα 3 διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες των νεφροπαθών. Μέχρι το 2017 απ’ ότι με είχαν ενημερώσει είχαν δοθεί  κοντά στα 200 αμαξίδια. Από το 2018 που αναλάβαμε μία ομάδα ανθρώπων με πολύ διάθεση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε καταφέραμε μέχρι και σήμερα τον Ιούλιο του 2020 να δώσουμε: 35 ορθοπεδικά είδη το 2018, 50 ορθοπεδικά είδη το 2019 , και για το εξάμηνο του 2020 δώσαμε 30 ορθοπεδικά είδη. Όταν εννοώ ορθοπεδικά είδη συμπεριλαμβάνονται αμαξίδια απλού τύπου, βαρέως τύπου, ειδικού τύπου, παιδικά, ηλεκτροκίνητα, γερανάκια, νοσοκομειακά κρεβάτια, αεροστρώματα, πτυσσόμενα πι, πατερίτσες, μαξιλάρια ανατομικά και διάφορα άλλα βοηθήματα. Τα ορθοπεδικά είδη που προσφέρουμε σαν Σύλλογος τα δίνουμε σε όλη την Ελλάδα όπου χρειαστεί. Μπορεί η έδρα μας να είναι στα Γιαννιτσά αλλά τα καπάκια έρχονται από όλη την χώρα και η δράση μας είναι πανελλαδική.
Η πανδημία που προέκυψε φέτος επηρέασε την δράση; Και αν ναι σε τι βαθμό; Τι εκτιμάται για το υπόλοιπο του έτους;
Όπως επηρέασε όλους έτσι επηρέασε και εμάς γιατί τα σχολεία ήταν κλειστά καθώς και τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και πολλές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αποστολή των πλαστικών καπακίων. Όμως εμείς σε όλη την διάρκεια της καραντίνας φροντίσαμε να εφοδιαστούμε με κάποια είδη και έτσι με επισκέψεις στα σπίτια των ανθρώπων που είχαν ανάγκη είμασταν κοντά τους, και όπου χρειάστηκε κάτι το στείλαμε. Όσο για το υπόλοιπο της χρονιάς δεν μπορούμε να πούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση λόγω του κορωνοιού αλλά συνεχίζουμε ακόμα να παραδίδουμε είδη όπου χρειαστεί. Ελπίζουμε αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ξανά όπως την Ανοιξη που είμασταν κλειστά να ξεπεράσουμε και τον περσινό αριθμό ορθοπεδικών ειδών. Ας είμαστε πρώτα υγιείς και όλα θα γίνουν.
Είδα ότι πρόσφατα δημιουργήσατε κουβαδάκια για τη συλλογή πλαστικών καπακίων. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Αυτά τα κουβαδάκια ήταν ιδέα της Προέδρου μας, κας Ιωάννας Σπύρου. Μία εταιρεία με καφέδες που διανέμει καφέ σε όλη την Ελλάδα μας δίνει τα άδεια κουβαδάκια που αδειάζουν από τους κόκκους καφέ και αντί να πεταχτούν στην ανακύκλωση, τα παίρνουμε και βάζουμε την αφίσα μας επάνω και τα δίνουμε δωρεάν σε όποιον μας τα ζητήσει. Πολλά σχολεία της περιοχής μας , επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς της πόλης μας έχουν προμηθευτεί με αυτά και κάνουν συλλογή καπακίων. Εχουμε γεμίσει την πόλη μας με αυτά τα κουβαδάκια.
Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο Παραπληγικών Πέλλας και τι προσφέρετε στα μέλη σας.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1999 και  έχει περίπου 400 μέλη και προσφέρει έργο συμπληρωματικό της Πολιτείας. Προσπαθούμε να βρέθούμε δίπλα στα μέλη και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση και στήριξη για την ένταξη τους  στην κοινωνία. Προσφέρουμε ενημέρωση για τα δικαιώματα τους σε όσους έρχονται στα γραφεία μας ή και τηλεφωνικά, ακόμα και σε επισκέψεις στις οικίες τους, γιατί  υπάρχουν πολλοί  που δεν γνωρίζουν, με το ποσοστό αναπηρίας που έχουν, αν δικαιούνται επιδόματα, δωρεάν παροχές ορθοπεδικών ειδών, εκπτώσεις σε τιμολόγια ΔΕΗ και ΥΔΡΕΥΣΗ, μειωμένη φορολογία, δωρεάν μετακινήσεις , θέσεις  πάρκινγκ, μειωμένα εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.λ.π. -  φυσικά ανάλογα της πάθησης που έχουν.

Πείτε μας επιγραμματικά και για άλλες δράσεις που ενεργεί ο Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας.
Εκτός από την δράση που κάνουμε από την συλλογή των πλαστικών καπακίων έχουμε και άλλες δράσεις όπως διανομή τροφίμων στηρίζοντας οικογένειες που έχουν ανάγκη, προσφορά φαρμάκων και προσφορά ρούχων. Επίσης παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη με καθοδήγηση από δικηγόρο-εργατολόγο του Συλλόγου μας σε οτιδήποτε πρόβλημα προκύψει, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη των μελών που με την βοήθεια ψυχολόγου αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Φέτος για το 2020 ιδρύσαμε μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη μας σε όσους τους αρέσει το βιβλίο να μπορούν να έρχονται στο Σύλλογό μας και να δανείζονται βιβλία γιατί και η πρόσβαση είναι εύκολη.


Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις δράσεις και τα νέα σας;
Όσον αφορά για την ενημέρωση των δράσεων του Συλλόγου μας μπορούν να απευθυνθούν στην σελίδα μας στο FACEBOOK Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας για να βλέπουν τι κάνουμε σαν Σύλλογος όσον αφορά την συλλογή των πλαστικών καπακίων, να ενημερώνονται για διάφορα θέματα που τους αφορούν και για τα δικαιώματα τους. Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά κάποιος  με τον Σύλλογο μας στα τηλέφωνα 2382081308-309, όπως και να στείλουν email για τυχόν απορίες στο syllogos12@yahoo.gr Τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι στην οδό Χατζηδημητρίου 95 β Γιαννιτσά. Τ.Κ. 58100 και είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 8.00 έως τις 14.00 μ.μ.

Η κα Τσιφτάκη μας παρείχε επίσης στοιχεία για τον απολογισμό των ετών 2018 και 2019 σε παροχή ορθοπεδικών ειδών αλλά και άλλων υπηρεσιών στήριξης σε άτομα με αναπηρία:

2018
Γιαννιτσά.  6 αναπηρικά καροτσάκια. Το ένα από αυτά ήταν ηλεκτροκίνητο. Δώσαμε και 1 αερόστρωμα. Και τέλος δώσαμε 1 αναπηρικό αμαξίδιο στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών στο τμήμα των έκτακτων περιστατικών  για εξυπηρέτηση των ασθενών.
Σητεία Κρήτης. Δώσαμε 2 αναπηρικά αμαξίδια και 1 αερόστρωμα.
Θεσσαλονίκη.Δώσαμε 3 αναπηρικά αμαξίδια . Το ένα από αυτά ήταν παιδικό αμαξίδιο.
Ηγουμενίτσα. Δώσαμε 1 αναπηρικό αμαξίδιο.
Βόνιτσα. Δώσαμε 2 αναπηρικά αμαξίδια  στο κέντρο Υγεία Βόνιτσας για να παραδοθούν σε άτομα ανασφάλιστα που γνώριζαν και τα είχαν ανάγκη.
Αθήνα. Δώσαμε 5 αμαξίδια. Ένα στη μονάδα φιλοξενίας  ΅ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ΅, ένα στην ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, 2 αναπηρικά παιδικά αμαξίδια στο 12Ο /ΘΕΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΠΑΠ  ΑΘΗΝΩΝ  καθώς  και σε ένα συνάνθρωπό μας που το είχε ανάγκη ήταν μετανάστης Σύριος.
Πλάκες Μήλου.  Δώσαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για να επανδρωθεί το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΛΟΥ, καθώς και δύο αεροστρώματα  σε συντοπίτες τους. Σε αυτή την δράση βοήθησε η Πλακιώτικη Ένωση Μήλου συλλέγοντας τα καπάκια από το νησί.
Σέρρες. Δώσαμε 3 αναπηρικά αμαξίδια. Ένα αναπηρικό αμαξίδιο πήραν  ¨ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ¨, ένα πήραν ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , και ένα δώσαμε στο 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ.
Ιωάννινα. Δώσαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε κάτοικο που το είχε μεγάλη ανάγκη στον ΠΡΟΜΑΝΤΑ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.
Νάουσα. Δώσαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο  στο ΚΔΑΠ  ΝΑΟΥΣΑΣ.
Κιλκίς. Δώσαμε  ένα αναπηρικό αμαξίδιο στο ΑΓΡΟΤΙΚΟ  ΙΑΤΡΕΙΟ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ  ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ  για να  εξυπηρετούνται  οι  κάτοικοι  του που έχουν πρόβλημα μετακίνησης.
Αλόννησος.  Δώσαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο  στο  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ για να εξυπηρετηθούν κάτοικοι του νησιού που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης.
Ηράκλειο – Κρήτης.  Δώσαμε δύο αναπηρικά  αμαξίδια στον ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για να το παραδώσουν σε άτομα ανασφάλιστα που τα έχουν ανάγκη. 
Νεάπολη  Λακωνίας. Δώσαμε ένα παιδικό αναπηρικό αμαξίδιο ειδικής  κατασκευής  για ένα παιδί  στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ  ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
Άρτα. Δόθηκε ένα αναπηρικό αμαξίδιο  σε μία μαθήτρια του ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ  που το χρειαζόταν άμεσα.
2019
Δικαιώματα αναπήρων. Ο Σύλλογος μας  και για το 2019 που μας πέρασε  βρέθηκε δίπλα στα μέλη και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση και στήριξη για την ένταξη τους  στην κοινωνία..
Συμβουλευτική υποστήριξη στα μέλη μας. Παρέχουμε νομική υποστήριξη  με καθοδήγηση από δικηγόρο –εργατολόγο του Συλλόγου μας, σε ότι αφορά τις συντάξεις αναπηρίας  και οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει.
Συλλογή πλαστικών καπακιών. Συγχρόνως συνεχίζουμε την δράση με την συλλογή των πλαστικών καπακιών, προσφέροντας αναπηρικά αμαξίδια σε άτομα που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα αμαξίδιο λόγω οικονομικής δυσκολίας η γιατί δεν τους παρέχονται δωρεάν από τα ταμεία τους. Επίσης αμαξίδια προσφέρουμε  σε ιδρύματα, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και άλλες δομές που έχουν και γνωρίζουν τα  άτομα που τα έχουν ανάγκη. Έτσι για την χρονιά που μας πέρασε το 2019 κατάφερε ο Σύλλογος  να προσφέρει  50 αναπηρικά αμαξίδια και άλλα ορθοπεδικά είδη όπου υπήρχε ανάγκη και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος.

Γιαννιτσά. Παραδώσαμε 5 αναπηρικά αμαξίδια και 1 γερανάκι σε συμπολίτες μας.
Ηράκλειο Κρήτης. Με μία εξαίρετη συνεργασία μεταξύ του δικού μας Συλλόγου και του Παγκρήτιου Συλλόγου που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης στείλαμε 5 αναπηρικά αμαξίδια που το ένα εξ αυτών ήταν ειδικού τύπου. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος συγκέντρωσε πλαστικά καπάκια και τα πρόσφερε στον Σύλλογο μας για να στείλουμε αυτά τα αμαξίδια. Καταφέραμε να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και αυτό το καταφέραμε με την προσφορά των τοπικών μεταφορικών εταιρειών που προσφέρθηκαν να γίνει η μεταφορά τους εντελώς δωρεάν.
Θεσσαλονίκη.Παραδώσαμε  4 αναπηρικά αμαξίδια . Το ένα από αυτά ήταν παιδικό αμαξίδιο.
Ηγουμενίτσα. Δώσαμε 1 αναπηρικό αμαξίδιο στην ενορία του Αγ. Σπυρίδωνα για να στηρίξει κάποιον που το είχε ανάγκη.
Βόνιτσα. Δώσαμε 2 αναπηρικά αμαξίδια  στο Κέντρο Υγεία Βόνιτσας για να παραδοθούν σε άτομα ανασφάλιστα που γνώριζαν και τα είχαν ανάγκη.
Αστακός Αιτ/νίας.  Στείλαμε 2 αναπηρικά αμαξίδια στο Κέντρο Υγείας Αστακού για να δοθούν σε 2 άτομα που είχαν πρόβλημα μετακίνησης λόγω της κινητικής αναπηρίας τους.
Αθήνα. Δώσαμε 5 αμαξίδια. Ένα στην ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ένα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αθηνών, ένα στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αιγάλεω , ένα αναπηρικό παιδικό αμαξίδιο στο 12Ο /ΘΕΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΠΑΠ  ΑΘΗΝΩΝ  καθώς  και σε ένα συνάνθρωπό μας που το είχε ανάγκη.
Ελευσίνα. Στείλαμε ένα αμαξίδιο στο Ειδικό Σχολείο Ελευσίνας  για τις ανάγκες του σχολείου.
Κιλκίς. Δώσαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και ένα αερόστρωμα σε οικογένειες που είχαν πρόβλημα.
Πλάκες Μήλου.  Δώσαμε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι για τις ανάγκες του ΚΕΝΤΡΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΛΟΥ. Σε αυτή την δράση βοήθησε η Πλακιώτικη Ένωση Μήλου συλλέγοντας τα καπάκια από το νησί.
Σέρρες. Δώσαμε 4 αναπηρικά αμαξίδια. Ένα αναπηρικό αμαξίδιο πήραν  ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , ένα αμαξίδιο παρέλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σερρών, ένα αμαξίδιο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Σερρών και ένα αμαξίδιο δώσαμε στο Σύλλογο Γυναικών Αγγίστας Σερρών.
Άρτα. Δόθηκαν 2 αναπηρικά αμαξίδια  σε οικογένειες  της πόλης που ήταν ανασφάλιστοι- άποροι.
Καβάλα. Στείλαμε στην μονάδα φροντίδας ΄΄Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ΄΄ ένα αναπηρικό αμαξίδιο και επίσης στο γηροκομείο ΄΄ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ΄΄ 2  αεροστρώματα για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναι κατάκοιτοι.
Χίος. Κατόπιν αιτήματος του Σχολικού κέντρου Καρδαμύλων στείλαμε ένα απλό αναπηρικό αμαξίδιο στο γηροκομείο΄΄ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ΄΄.
Ξάνθη. Το δημοτικό σχολείο Αβδήρων  συλλέγοντας πλαστικά καπάκια και αφού έκανε αίτημα στον Σύλλογο μας, παραδόθηκε ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε ένα άτομο από την περιοχή τους που ήταν ανασφάλιστος .
Μυτιλήνη. Παραδόθηκε στο ΚΕΦΙΑΠ Λέσβου ένα αναπηρικό αμαξίδιο για να το προσφέρουν σε συνάνθρωπό τους που αδυνατούσε να το αποκτήσει.
Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Παραδόθηκαν 2 αναπηρικά αμαξίδια στο Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Αλεξάνδρειας για την στήριξη ατόμων που βρίσκονται στην πόλη τους.
Εύβοια. Στείλαμε  2  αναπηρικά αμαξίδια σε 2 οικογένειες που έχουν άτομα με κινητική αναπηρία, και  είναι ανασφάλιστα.
Χαλκιδική- Σιθωνία –Νικήτη. Ο Δήμος Σιθωνίας συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα πλαστικών καπακιών και τα πρόσφερε στον Σύλλογό μας ώστε να δοθούν αναπηρικά αμαξίδια σε αγροτικά ιατρεία που βρίσκονται σε ορεινά χωριά της Χαλκιδικής για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τους. Έτσι στείλαμε ένα αμαξίδιο για να το διαθέσουν εκεί και ακολουθούν και άλλα.
Κοζάνη.  Στείλαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο  σε μια οικογένεια με άτομο που είχε κινητική αναπηρία και ήταν ανασφάλιστο.
Μεσσηνία- Γαργαλιάνοι. Κατόπιν αιτήματος του 2ου  Δημοτικού Σχολείου των Γαργαλιάνων, που συλλέξανε καπάκια και τα έστειλαν στο Σύλλογο μας, στείλαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για να το δωρίσουνε στο ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ του Δήμου Γαργαλιάνων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ηλικιωμένων εκεί.
Κατερίνη Πιερίας.  Στείλαμε ένα παιδικό αναπηρικό  αμαξίδιο στον ΄΄Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Πιερίας     ΄΄ Ολυμπος ΄΄  αφού μας έστειλαν μια σημαντική ποσότητα καπακιών , και με σκοπό να το δωρίσουν στο Ίδρυμα ΄΄Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης΄΄ και ετοιμάζουμε και δεύτερο για το συγκεκριμένο Ίδρυμα.
Αλβανία- Αργυρόκαστρο.  Στείλαμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο στο Οικοτροφείο της Μητρόπολης  Αργυροκάστρου, κατόπιν αιτήματος του πατέρα Θεόδωρου που είναι στην Ενορία του ΑΓ. Σπυρίδωνα στην Ηγουμενίτσα γιατί το Οικοτροφείο έχει πολλές ελλείψεις.

Συνεχίστε λοιπόν να μαζεύετε πλαστικά καπάκια και ας είναι κλειστά τα σχολεία, και ας υπάρχει ο κορονοϊός στη ζωή μας. Καλέστε τον Σύλλογο Παραπληγικών Πέλλας (2382081308-309) και μάθετε πως μπορείτε να τα στείλετε εσείς οι ίδιοι. Μιλήστε και με άλλους ανθρώπους στην γειτονιά σας ώστε να μαζέψετε μεγαλύτερη ποσότητα και να προσφέρετε χαμόγελο και ελπίδα σε συνανθρώπους μας που τα έχουν μεγαλη ανάγκη (και τα ορθοπεδικά είδη αλλά και την ελπίδα). Καμία ομάδα ανθρώπων δεν πρέπει να νιώθει απομονωμένη για κανέναν λόγο. Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στην θέση τους ή μπορεί να βρεθεί στο μέλλον (όσα ξύλα και να χτυπήσουμε). Τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς συμπόνια;

Άννα Μαρία Σταυροπούλου








Σχόλια