Φιλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα για το 2022


Η Φιλανδία, για 6η συνεχόμενη χρονιά, ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο, στην ετήσια έκθεση του World Happiness Report για το 2023, η οποία κατατάσσει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.



Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.


Γιατί όμως η Φιλανδία ξανά;
«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» λένε οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας.
«Το περιβάλλον ενός ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο στην ευτυχία του, γεγονός που καθιστά το θέμα της προαγωγής της υγείας στις πόλεις πολύ σημαντικό».




«Οι σκανδιναβικές χώρες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής υπό το πρίσμα των γενικά υψηλών επιπέδων τόσο προσωπικής όσο και θεσμικής εμπιστοσύνης» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Παράλληλα, τα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό ήταν περίπου στο 1/3 των ποσοστών που παρατηρήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 – 21 άνθρωποι ανά 100.000 στις σκανδιναβικές χώρες σε σύγκριση με 80 στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη».





Η Ελλάδα;
Βρίσκεται στην 58η θέση στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023 για την περίοδο 2020-2022. Αλλά και στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που έγινε πέρσι και κάλυπτε την περίοδο 2019-2021, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση!

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.931 βαθμούς, έναντι 7.804 της πρώτης Φινλανδίας. Την πρώτη 15άδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, οι χώρες Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, ΗΠΑ.

Info: Το Ισραήλ ανέβηκε πέντε μονάδες και εκτόπισε την Ελβετία από την 4η θέση. 
Η Γαλλία έπεσε από τον κατάλογο των 20 πρώτων χωρών!

Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου
Οι χώρες με την χαμηλότερη κατάταξη στην έκθεση τυχαίνει επίσης να είναι εμπόλεμες: το Αφγανιστάν και ο Λίβανος. Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέρη αυτά έχουν επίσης μια μέση αξιολόγηση της ζωής που είναι πάνω από πέντε μονάδες χαμηλότερη (σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 10) από ό,τι στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες. Στις πέντε πιο δυστυχισμένες χώρες περιλαμβάνονται επίσης η Σιέρα Λεόνε, η Ζιμπάμπουε και το Κονγκό.

Εσύ αίσθανεσαι ευτυχία στην χώρα σου; Περιμένουμε τα σχόλια σου!

Κ.Κ.

Σχόλια