Τι γνωρίζουμε για την χαμένη Ατλαντίδα;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Έχουμε ακούσει τόσες ιστορίες και θεωρίες για την Χαμένη Ατλαντίδα, αν υπάρχει και αν μπορούμε να την βρούμε. Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας:

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών έχει την αφετηρία του σε μια διήγηση του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Πλάτωνα (428 π.Χ.-347 π.Χ.). Στους διαλόγους του "Τίμαιος" και "Κριτίας", οι τίτλοι των οποίων προέρχονται από τα ονόματα των πρωταγωνιστών τους, γίνεται λόγος για την ιστορία της Ατλαντίδας (περ. 360 π.Χ.).

Για λόγους που δεν ξέρουμε ο Πλάτωνας δεν ολοκλήρωσε τον "Κριτία", ενώ ο μελετητής Benjamin Jowett και άλλοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος σκόπευε να γράψει κι έναν ακόμα διάλογο με τίτλο "Ερμοκράτης". Στις συζητήσεις που καταγράφονται στους δύο αυτούς διαλόγους  συμμετέχουν ο Σωκράτης και ο φιλόσοφος Τίμαιος και οι πολιτικοί Κριτίας κι Ερμοκράτης.

Ο μόνος που αναφέρεται όμως στην Ατλαντίδα, είναι ο Κριτίας. Λέει ότι, όταν ήταν μικρό παιδί, άκουσε από τον παππού του την ιστορία της Ατλαντίδας, ο οποίος με τη σειρά του την είχε ακούσει από τον Σόλωνα (640 π.Χ.-558 π.Χ.). Ο Σόλωνας την είχε μάθει από έναν γέρο Αιγύπτιο ιερέα, όταν είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Χρονικά η ιστορία τοποθετείται γύρω στο 9.600 π.Χ.


Αν δούμε σε ελεύθερη μετάφραση τι αναφέρει στον "Τίμαιο" ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα:
Ήταν ένα νησί που βρισκόταν πέρα από τα στενά που ονομάζετε Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) και ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη (Βόρεια Αφρική) και τη Μικρά Ασία μαζί. Σε αυτό λοιπόν το νησί, την Ατλαντίδα, υπήρχε ένα βασίλειο με τεράστια δύναμη, που εξουσίασε όλη εκείνη την περιοχή, πολλά άλλα νησιά και τμήματα της ηπείρου. Ακόμα, οι βασιλιάδες του εξουσίαζαν αρκετές χώρες από τα στενά στη Βόρεια Αφρική ως την Αίγυπτο και στην Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία (Ιταλία). Η μεγάλη αυτή δύναμη επιχείρησε να υποτάξει και τη δική μου χώρα (Αίγυπτος) και τη δική σου (Ελλάδα) και ολόκληρη την περιοχή μέσα από τα στενά. Τότε, Σόλωνα, η χώρα σου (Αθήνα) νίκησε τους εισβολείς και μας έσωσε από τη σκλαβιά. Έπειτα όμως έγιναν μεγάλοι σεισμοί και πλημμύρες και, μέσα σ' ένα φοβερό μερόνυχτο, το νησί της Ατλαντίδας το κατάπιε η θάλασσα κι εξαφανίστηκε.

Ο Πλάτωνας περιγράφει αναλυτικά την Ατλαντίδα, την ιστορία, τη γεωγραφία και τους κατοίκους της. Αναφέρει πως προήλθαν από τον Ποσειδώνα και έχτισαν στο νησί επιβλητικά παλάτια, ναούς και λιμάνια. Η πρωτεύουσα είχε κυκλικό σχήμα και ήταν χτισμένη σε λόφο. Πίσω από την πόλη υπήρχε ένας εύφορος κάμπος που καλλιεργούσαν οι αγρότες. Ο βασιλιάς της Ατλαντίδας κατοικούσε σε ένα παλάτι στην κορυφή του λόφου. Στο κέντρο του παλατιού βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.

Αν και οι κάτοικοι της Ατλαντίδας είχαν ό,τι ήθελαν, έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι. Γι' αυτό ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει, βυθίζοντας το νησί τους και εξαφανίζοντας στα βάθη της θάλασσας τους ίδιους.

Την ίδια εποχή έγιναν σοβαρές καταστροφές και στην Ελλάδα. Οι πολεμιστές και ο πολύς λαός εξαφανίστηκαν και η Αττική πήρε τη μορφή που είχε στα χρόνια του Σόλωνα. 

50 χρόνια μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, άρχισε η αμφισβήτηση των όσων έγραψε για την Ατλαντίδα.
Ο Αριστοτέλης μάλιστα τα θεωρούσε μυθοπλασία.

Ο τελευταίος από τους συγγραφείς των αρχών του Μεσαίωνα που κάνει λόγο για την Ατλαντίδα είναι ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης (6ος αι.).

Από το 1485 ξεκινούν οι νέες αναφορές στην Ατλαντίδα, από την Φλωρεντία και μαζί οι θεωρίες για το που βρισκόταν. Έχει ειπωθεί ότι δεν καταστράφηκε ολόκληρη και ότι ένα μέρος της αποτελεί την σημερινή Αμερική, επειδή στο Μεξικό το νερό ονομάζεται atl. Άλλη μελέτη λέει ότι τα Κανάρια νησιά είναι ότι έχει μείνει από την τότε Ατλαντίδα ή ακόμα και η Σουηδία ή η Παλαιστίνη! 

Ο Βρετανός εξερευνητής Πέρσι Φόσετ πίστευε ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν στη ζούγκλα της Βραζιλίας. Το 1924 ξεκίνησε για να τη βρει. Δεν επέστρεψε ποτέ.
Το νησί του Σεντ Μπρένταν, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ήταν ένα ακόμη από αυτά που ταυτίστηκαν με την Ατλαντίδα. Άλλος μελετητής αναφέρει πως η Ατλαντίδα βρισκόταν στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Γερμανίας. Σε βιβλία θα δείτε αναφορές στην υπάρξη της Ατλαντίδας στην Ανταρκτική. 
Θεωρίες όμως υπάρχουν ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν κάπου στην Ελβετία  ή στην Κωπαΐδα της Βοιωτίας....
Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν αποδειχτεί, ούτε υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει κάποιον από τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Συνολικά έχουν γραφτεί περισσότερα από 60.000 βιβλία και άρθρα για την Ατλαντίδα!

Για την Ελλάδα υπάρχει η θεωρία ότι η Σαντορίνη ήταν η Ατλαντίδα και βυθίστηκε  από έκρηξη του ηφαιστείου της το 1500 π.Χ. περίπου. 

Πρόσφατα μια ομάδα ιστορικών θεωρεί ότι έλυσε επιτέλους τον γρίφο. Μετά από ενδελεχή μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών αρχαίων ερειπίων ανοικτά της νότιας Ισπανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσαν τα τείχη του λιμανιού της θρυλικής πόλης.


Πολλοί από τους αρχαιολογικούς χώρους που μελέτησαν οι ερευνητές ήταν ήδη γνωστοί στους αρχαιολόγους και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από τους αρχαίους προγόνους μας και τους Ρωμαίους.
Οι ερευνητές της ιδιωτικής εταιρείας δορυφορικής απεικόνισης Merlin Burrows, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κτίσματα αυτά οικοδομήθηκαν από τους μυστηριώδεις κατοίκους της Ατλαντίδας. Οι ειδικοί της Merlin Burrows πιστεύουν ότι τα πλημμυρισμένα ευρήματα κάπου βόρεια της πόλης Κάντιθ της Ανδαλουσίας, γύρω από το εθνικό πάρκο Donana, που ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη, ανήκουν στην χαμένη πόλη, όπως κι άλλοι 15 οικισμοί βόρεια και νότια του πάρκου κατά μήκος της ακτογραμμής.


«Επιβεβαιώνουμε με βεβαιότητα ότι τα υλικά που αναλύθηκαν αποτελούν προϊόν δημιουργίας ενός αρχαίου πολιτισμού με προηγμένες κατασκευαστικές μεθόδους, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι μιλάμε για ένα πολιτισμό με πολύ προηγμένη τεχνολογία».

Αν λοιπόν η Ατλαντίδα δεν αποτελεί μια καθαρά πλατωνική επινόηση, το πιθανότερο είναι ότι βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου είναι σίγουρο ότι υπήρχε ξηρά την εποχή των παγετώνων, όμως δεν ταιριάζει η ημερομηνία της καταβύθισής της με τις αλλαγές που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι έγιναν μεταξύ 10000 π.Χ. και 9600 π.Χ. στον εξωτερικό φλοιό της Γης.



Το μυστήριο με την Ατλαντίδα παραμένει και ίσως μείνει για πάντα άλυτο!



Σχόλια