Ήξερες ότι υπάρχουν υποθαλάσσια μουσεία...για καλό σκοπό;

Με πολύ μεγάλη χαρά, εγκαινίαζουμε μία νέα στήλη στο ημερολόγιο της Ζέτας, όπου θα σας μαθαίνουμε πολύ χρηστικά πράγματα, που ίσως δεν γνωρίζεις! Την νέα στήλη έχει αναλάβει η αγαπημένη μου Άννα Μαρία Σταυροπούλου και από εδώ και πέρα θα μας γεμίσει γνώσεις και πληροφορίες! Έρχεται με όρεξη να μας μάθει νέα πράγματα! Είναι ένα δραστήριο κορίτσι που αναζητά πληροφορίες πίσω από κάθε γεγονός. Την καλωσορίζω στην παρέα μας και ελπίζω το ίδιο και εσείς! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Ήξερες ότι υπάρχουν υποθαλάσσια μουσεία...για καλό σκοπό;


Κι όμως στους ωκεανούς μας δεν ζουν μόνο έμψυχα όντα αλλά και άψυχα! 

Ο λόγος για τα διάφορα τεχνουργήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στις θάλασσες για περιβαλλοντικούς σκοπούς.


Μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ας δούμε πως κάποιοι προσπαθούν να βοηθήσουν το τόσο πολύτιμο στους ανθρώπους υδάτινο περιβάλλον μέσω...της τέχνης!

Δείτε ακόμα: Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο!!! 



Υποθαλάσσιο Μουσείο Τέχνης Cancun (MUSA)


Στο Μεξικό, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ του Cancun και του Isla Mujeres υπάρχουν 500 αγάλματα ανθρώπινων μορφών και αντικειμένων.

Ο σκοπός αυτής της εγκατάστασης είναι να βοηθηθεί η θαλάσσια ζωή που τόσο έχουμε επιβαρύνει εμείς οι άνθρωποι. Το υλικό των αγαλμάτων παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν νέοι κοραλλιογενής ύφαλοι, οι οποίοι είναι φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη ψαριών.


Παράλληλα είναι και ένας πρώτης τάξεως τουριστικός πόλος για τη χώρα.

Υποθαλάσσιο Μουσείο Ατλαντικού στα Κανάρια Νησιά (Museo Atlántico Lanzarote)

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και σε αυτό το υποθαλάσσιο μουσείο στα Κανάρια Νησιά, το οποίο και εμπνεύστηκε από το MUSA

Ο σκοπός είναι η δημιουργία νέων κοραλλιογενών υφάλων για την διατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής, μιας και μελέτες δείχνουν ότι ως το 2050 θα έχουν εξαφανιστεί όλοι οι φυσικοί κοραλλιογενής ύφαλοι, με βασικό λόγο την παράνομη αλιεία με δυναμίτη!

Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ερυθρά Θάλασσα


Η ομάδα δυτών I-Dive Tribe εγκατέστησε αγάλματα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ντάχαμπ της Αιγυπτου, με σκοπό φυσικά την δημιουργία νέων κοραλλιογενών υφάλων αλλά και για να προσελκύσουν τους τουρίστες να καταδύουν σε αυτόν τον υποθαλάσσιο μουσειακό χώρο πάρα στους φυσικούς κοραλλιογενής υφάλους. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν για τα

αγάλματα είναι φιλικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον.


Άννα Μαρία Σταυροπούλου


Σχόλια