Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών


Οι Ωκεανοί είναι πνεύμονες του πλανήτη μας και μας παρέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου που αναπνέουμε. 

Από το 1992, η 8η Ιουνίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών. 

 Στις 8 Ιουνίου 1992, 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο, στην διάρκεια μιας συνόδου με θέμα την Γη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο , θεσμοθέτησαν αυτή την Παγκόσμια ημέρα καθώς υπέγραφαν την Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, ώστε να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εξαφάνιση πολλών σπάνιων ειδών από το ζωικό, αλλά και φυτικό βασίλειο. 

Από το 2009 και έπειτα η Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Info: Οι Ωκεανοί καλύπτουν τα τρία τέταρτα της επιφάνεις της Γης, περιέχουν 97% του ύδατος της Γης, παράγουν παραπάνω από το μισό οξυγόνο της και πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται για την επιβίωση τους από την θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα.  

Η θαλάσσια ζωή καθώς και η βιοποικιλότητα των Ωκεανών, απειλούνται από την υπεραλίευση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και την μόλυνση. Μπορεί η Ελλάδα να μη περιβάλλεται από Ωκεανούς, το θαλάσσιο στοιχείο είναι κάτι μας χαρακτηρίζει.

Η αλλαγή του κλίματος, βάσει του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να φέρει μέχρι το 2050 οικονομική ζημιά, επιπλέον 322 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό λόγω της ελλειπούς πρακτικής διαχείρισης των Ωκεανών.



Οι Ωκεανοί σε αριθμούς:

8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως καταλήγουν στον ωκεανό, καταστρέφοντας την άγρια φύση, την αλιεία και τον τουρισμό.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν μόνο 1% του ωκεανού, αλλά συγκαταλέγονται στα συστήματα του πλανήτη με τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλία, υποστηρίζοντας το ένα τέταρτο όλων των θαλάσσιων ειδών.

Περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα σε 100 χιλιόμετρα κοραλλιογενών υφάλων, αποκομίζοντας οφέλη -με τουλάχιστον 275 εκατομμύρια, άμεσα εξαρτώμενους από τους υφάλους για την επιβίωσή τους και τη διατροφή.

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών στον κόσμο, και είναι για περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρωτεύουσα πηγή πρωτεϊνών.

 Η θαλάσσια αλιεία απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.



Το πλαστικό προκαλεί ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματα κατά 8 δισ. δολ. ετησίως.

40% των παγκόσμιων ωκεανών πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, της εξαντλημένης αλιείας και της απώλειας παράκτιων οικοτόπων.

Λιγότερο από το 10% της μορφολογίας του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 200 μέτρων βάθους, είναι γνωστή .

Η πλαστική ρύπανση κοστίζει τη ζωή 1.000.000 θαλάσσιων πτηνών και 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών ανά έτος.

Και το βασικότερο: 80% της συνολικής ρύπανσης στον ωκεανό προέρχεται από ανθρώπους στην ξηρά.

InfoΑπό τις 260 συνολικά Παγκόσμιες Ημέρες οι 159 έχουν οριστεί από τον Ο.Η.Ε ενώ έχουμε 8 «κινητές» Π.Η που η ημερομηνία τους κάθε έτος μεταβάλλεται. Ο Ιούνιος έχει τις περισσότερες παγκόσιες ημέρες, 37 συνολικά.


Σχόλια