Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης, μίας κατάστασης με βασικό χαρακτηριστικό την εξουθενωτική κούραση.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ή οικονομικού επιπέδου, με τις γυναίκες να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εκδηλώνεται με κόπωση που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα που είναι κοινά σε πολλές ασθένειες όπως πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσανεξία σε διάφορες τροφές, αφύσικη αρτηριακή πίεση, διόγκωση των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα και μυϊκούς πόνους.

Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του είναι:

Εξάντληση και όχι μόνο κούραση

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι, μετά από μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά που την ακολουθούν οι υποχρεώσεις στο σπίτι. Η χρόνια κόπωση όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο: μια βαθιά εξάντληση που τη νιώθει κάποιος μέχρι τα οστά του και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέρας. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο αισθάνεται σαν να έχει βαρίδια στο σώμα του που το δυσκολεύουν ακόμη και να περπατήσει

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι

Περίπου το 80% των ατόμων με πρόβλημα χρόνιας κόπωσης δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όσο κουρασμένος και αν είναι κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί και όταν καταφέρει να τον πάρει ο ύπνος, ξυπνάει με το παραμικρό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Εκτός από τη μόνιμη κούραση, οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν και τα εξής συμπτώματα: ξεχνούν εύκολα, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, αποσπάται η προσοχή τους εύκολα. Όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά, είναι σαν να περνούν μέσα από μια βαθιά γκρίζα ομίχλη και το μυαλό τους είναι εξίσου κουρασμένο με το σώμα τους.

Νιώθετε εξαντλημένοι μετά από κάθε δραστηριότητα

Είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα ή για ένα δείπνο, οποιαδήποτε σωματική ή συναισθηματική πίεση προκαλεί μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού.

Έχετε αστάθεια

Για όποιον πάσχει από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, το να μείνει όρθιος για πολλή ώρα αποτελεί πραγματική πρόκληση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην ορθοστατική δυσανεξία, δηλαδή σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο όταν κάποιος είναι σε όρθια θέση.

Σωματικοί πόνοι

Πολλοί πάσχοντες αναφέρουν πόνους σε όλο το σώμα, όπως στις αρθρώσεις, στους μύες, ακόμη και τον λαιμό και βέβαια συχνούς πονοκεφάλους. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει εξωτερικός ερεθισμός, πρήξιμο ή κοκκινίλα, μόνο πόνος που φτάνει βαθιά στις αρθρώσεις και τους μύες.

Σύμφωνα ωστόσο με νέα επιστημονικά ευρήματα, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι στην πραγματικότητα μια βιολογική, σωματική ασθένεια που μπορεί να προσδιοριστεί από την παρουσία συγκεκριμένων ανοσολογικών δεικτών στο αίμα.

Η νέα αυτή προσέγγιση δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Science Advances. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί βιολογική ασθένεια και όχι ψυχολογική διαταραχή, επισημαίνουν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Μάλιστα, μια νέα έκθεση έρχεται να δώσει σαφείς κατευθυντήριες όσον αφορά τις μεθόδους που πρέπει να εφαρμόζουν οι ειδικοί για την ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση του συνδρόμου. Το έργο αυτό ανατέθηκε στη συγκεκριμένη επιτροπή από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS).

Μάλιστα, η επιτροπή πρότεινε το σύνδρομο να μετονομαστεί σε Συστημική Νόσο Δυσανεξίας στην Κούραση (systemic exertion intolerance disease - SEID).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως αδυναμία, κούραση και κατάθλιψη, μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς.

Μια λύση που προτείνεται από επιστήμονες για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης είναι η γυμναστική. Με αργό και χαλαρό ρυθμό βοηθάει πολύ, όπως επίσης και η ψυχοθεραπεία ώστε να κατανοήσουν οι ασθενείς τα συμπτώματα και με διαφορετικό τρόπο.


Σχόλια