Αϋπνία αυτή η μάστιγα
Είσαι κι εσύ παιδί της νύχτας; Κι εγώ. Αλλά όχι γιατί το θέλω.Μόλις κλείσω τα μάτια μου, παίρνει εντολή ο εγκέφαλος και όλες οι ανασφάλειες, φοβίες, σκέψεις περνάνε μπροστά μου.
Το άγχος πολύ, ταχυκαρδία και εκεί που νυστάζω, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Και οι ώρες περνούν και το μάτι γαρίδα.
Γεγονότα μέχρι και από το δημοτικό ξεθάβει αυτή η μνήμη.
Αγωνία για πράγματα που δεν έχουν γίνει καν. Κι αργούν ακόμα να γίνουν. Και το ξενύχτι να μεγαλώνει.
Είναι λογικό οι πολλές υποχρεώσεις, το οικονομικό αδιέξοδο, το καθημερινό άγχος να μας επηρεάζει ακόμα και στον ύπνο μας.
Σίγουρα κάτι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.
Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας. Τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα είναι καλά να ξεκουραζόμαστε. Το έχει ανάγκη τόσο το σώμα μας, όσο κι ο εγκέφαλος μας. Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν το καταφέρνουμε αυτό το 8ωρο.
Όσο δεν κοιμόμαστε καλά, επιβαρύνουμε την υγεία μας. Έχουμε καθημερινά τρέξιμο και χρειαζόμαστε λίγες ώρες ανάπαυλας για να μπορούμε να συνεχίσουμε.
Η σωματική κούραση έχει αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία, οπότε είναι πολύ σημαντικό να την προσέχουμε.
Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός πολύ. Ένας ύπνος χωρίς διακοπές και ήρεμος είναι το ιδανικό.
Πρόταση:
Διάβασε πριν κοιμηθείς: Ένα καλό βιβλίο σε χαλαρώνει και σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα.
Κλείσε το κινητό: Τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο καλό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με την οθόνη του κινητού για να χαλαρώσει ο εγκέφαλος.
Ελαφρύ γεύμα: Το βραδινό μας φαγητό καλό είναι να είναι ελαφρύ και σίγουρα αρκετές ώρες πριν ξαπλώσουμε ώστε να το έχουμε χωνέψει καλά.
Όχι στην καφεΐνη: Είναι μια εθιστική ουσία, που προκαλεί άγχος, υπερένταση, συχνοουρία και φυσικά Αϋπνία.
Αλλαγή στην ώρα ύπνου: Ας δοκιμάσουμε να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα. Για να κοιμόμαστε σωστά και αρκετά, μια μικρή αλλαγή στην ώρα ύπνου είναι σημαντική.
Μείωση της ζάχαρης: Πριν τον ύπνο αν καταναλώσουμε ζάχαρη, θα μας δώσει επιπλέον ενέργεια, άρα δυσκολία στον ύπνο.
Όχι στο αλκοόλ: Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, οπότε μας δίνουν ενέργεια και θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε. Λίγο αλκοόλ μπορεί να μας χαλαρώσει, οπότε με μέτρο.
Μέτρα προβατάκια: Σκέψου κάτι χαρούμενο κι ευχάριστο για να κοιμηθείς και μην κουβαλάς τα προβλήματα στο κρεβάτι.
Μακριά από τηλεόραση: Καλό θα είναι να μην σε παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση και στον χώρο που κοιμάσαι να μην υπάρχει καν. Προτίμησε μια χαλαρή ταινία αν θες να νυστάξεις.
Μην κοιτάς το ρολόϊ: Προτίμησε να μην έχεις άμεση οπτική επαφή με το ρολόϊ ώστε να μην μετράς τις ώρες μέχρι να ξυπνήσεις.
Γενικά να θυμάσαι η αϋπνία και ο κακός ύπνος μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Από κούραση την επόμενη μέρα, πονοκέφαλο, υπνηλία όλη μέρα, δυσκολία στην μνήμη και στην συγκέντρωση, στομαχικές διαταραχές, νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη, μέχρι και ατύχηματα από την εξάντληση. Ακόμα οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία είναι πιο επιρρεπείς σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Συνήθως όσοι δεν κοιμούνται καλά ροχαλίζουν και υποφέρουν από άπνοια.
Καλό θα είναι να βρούμε την αιτία της αϋπνίας και να την αντιμετωπίσουμε. Είτε είναι άγχος λόγω κάποιας αλλαγής, λόγω δουλειάς ή υποχρεώσεων, λόγω κάποιας οικογενειακής κατάστασης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα φάρμακα δεν είναι λύση και ειδικά χωρίς υπόδειξη ειδικού. Μια επίσκεψη όμως σε ένα γιατρό μπορεί να σου δώσει την λύση.
Υπάρχουν φυτικά σκευάσματα και βότανα που βοηθούν στην χαλάρωση, αλλά συμβουλεύσου γιατρό ή φαρμακοποιό πριν πάρεις οτιδήποτε.
Ο ύπνος είναι βασικός για την υγεία μας και περισσότερο ο καλός και ποιοτικός ύπνος. Είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσουμε την ζωή.
Ένας άνθρωπος που δεν κοιμάται καλά, δεν λειτουργεί καλά όλη μέρα και σίγουρα δεν βοηθά σε τίποτα από όσα πρέπει και θέλει να κάνει.
Info: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την 21η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας για την σημασία του επαρκούς ύπνου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!