Κορονοϊός και πως να προστατευτείς

Δημόσιο κίνδυνο που προκαλεί διεθνή ανησυχία συνιστά πλέον ο νέος Κορονοϊός ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 1.700 ανθρώπους.

Γιατί είναι ανησυχητικός:

-Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο τύπος κορονοϊού μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, γεγονός σπάνιο.

-Έγινε μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός ακόμη πιο σπάνιο.

-Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα έως και 14 ημέρες μετά την έκθεσή του στον ιό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς ο νέος Κορονοϊός είναι πιθανό να μεταδοθεί ενώ ένα άτομο δεν εμφανίζει προς το παρόν κανένα σύμπτωμα.

Συμπτώματα:

Πυρετός, βήχας, καταρροή, ξηρός λαιμός και δυσκολία στην αναπνοή, είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα του νέου Κορονοΐου.

«Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία ή δύσπνοια», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

«Πιο σπάνια, η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και τα άτομα με προϋοπάρχοντα προβλήματα υγείας (όπως διαβήτη και καρδιακές παθήσεις) εμφανίζονται περισσότερο επιρρεπή στο να ασθενήσουν βαριά από τον ιό».

Πως να προστατεύουμε:

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης στη μετάδοση του κορονοϊού.

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: Όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Σχόλια