Αφιέρωμα: Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόρδας;

Τις τελευταίες μέρες λόγω της έξαρσης του Κορονοΐου, έχει μπει στην ζωή μας ένα νέο πρόσωπο που μας ενημερώνει για τις εξελίξεις. Για τα κρούσματα, για το φάρμακο που ίσως υπάρχει. 
Ο ιατρός παθολόγος και ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας.
Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1965 στο Σίδνεϊ και σήμερα είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν»,Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ.
Είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19.(κορονοϊού) και εκπρόσωπος τύπου του.
Αριστούχος στο 15ο Λύκειο Αθηνών που φοίτησε με γενικό βαθμό 19 7/13 και έπειτα εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα: 8,96.

Τον Μάρτιο του 1991 έγινε κάτοχος πτυχίου των Αθηνών με βαθμό: «ΑΡΙΣΤΑ», παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.

Info: «Είμαι κόκκινος, είμαι Ολυμπιακός»!

Όταν ξεκίνησε την ιατρική του σταδιοδρομία, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ για έναρξη ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein.

Έχει στην κατοχή πολλούς τίτλους και αριστεία, με χαρακτηριστικό τις χρονιές 1998-2001 λαμβάνει τίτλο με το όνομα : Υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ( Research fellow Harvard Institute of Medicine, Boston, MA.).

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993). Εκεί είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και αφετέρου να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθριτίδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Από την θητεία του εκεί αποκόμισε μια πολύ σημαντική εμπειρία έχοντας καθημερινή εργασία σε ενδονοσοκομειακές μονάδες όλων των υποειδικοτήτων της Εσωτερικής Παθολογίας καθώς και σε μονάδες εντατικής θεραπείας και εμφραγμάτων. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες διδάσκοντας φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple. Ακόμη συμμετείχε στις δραστηριότητες της Λοιμωξιολογικής Κλινικής.

Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα από την Αμερική, τον Ιούλιο του 2001 ολοκλήρωσε το αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης όπου εργάστηκε το υπόλοιπο της υποχρεωτικής από τον νόμο θητείας (έως τον Δεκέμβριο του 2001).

Από τον Δεκέμβριο του 2001 απασχολήθηκε ως λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων [Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πρώην Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.)

Ως συνεργάτης του ΚΕΕΛ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, σχεδίασε και εφάρμοσε μαζί με την αν. καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Δαφνή την Ολυμπιακή συνδρομική επιτήρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2002-2004.

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης το οποίο επιτυχώς λειτούργησε υπό την προεδρία του καθηγητού κου Σαρόγλου (τότε προέδρου του ΚΕΕΛ).

Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίππης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC) , οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίππης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος -σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξ ύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη τ ων πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Έχει διανύσει όλες τις βαθμίδες εξέλιξης: επιστημονικός συνεργάτης λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και σήμερα πλέον τακτικός καθηγητής Ιατρικής.

Αεικίνητος στη μέχρι τώρα επιστημονική διαδρομή του, έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και ομιλίες σε νοσοκομεία, συνέδρια και ημερίδες, ενώ έχει κάνει εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τη διδασκαλία του στην Ιατρική έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές του, οι οποίοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν εξαιρετικό δάσκαλο, με άνεση στη μετάδοση των γνώσεων και ταυτόχρονα έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο που τους εμπνέει, τους συμπαρίσταται και τους ενθαρρύνει.

Πηγή

Σχόλια