Μην σκέφτεσαι τόσο πολύ.... Πράξε

Όταν υπεραναλύεις κάθε απόφαση που σκοπεύεις να λάβεις, είναι πολύ πιθανό να «παραλύσεις». Και να μην κάνεις τίποτα. Ακόμα και αυτό, είναι ένα κακό αποτέλεσμα

Έχεις νιώσει κι εσύ το κεφάλι σου να πονάει επειδή σκέφτεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις.
Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλά. Αν πρέπει κάτι να κάνεις κάντο. Αν πρέπει κάτι να πεις απλά πες το. Αν έχεις στόχο ξεκινά να τον υλοποιήσεις! 

Αν σπαταλάς χρόνο σκεπτόμενος ένα πράγμα, δεν θα το πραγματοποιήσεις ποτέ. 
Bruce Lee

Σου ακούγονται δύσκολα όλα αυτά; Δεν είναι. Είναι απείρως δυσκολότερο να πιέζεις στο μυαλό σου χιλιάδες σκέψεις χωρίς να κάνεις κάτι γι'αυτό. Κουράζεσαι και τελικά οι απαντήσεις δεν έρχονται. Να θυμάσαι ότι μόνο σε ένα ξεκούραστο και καθαρό μυαλό έρχονται λύσεις και απαντήσεις.

Πως να το κάνεις:

Βάλε τάξη: Όταν όλα είναι άνω κάτω σου δημιουργούν περισσότερο άγχος και στρες. Ξεκινά να τακτοποιείς τον προσωπικό σου χώρο, δωμάτιο ή γραφείο για να δημιουργήσεις ένα κλίμα ηρεμίας στο μυαλό σου. Ένα βήμα την φορά στο σημείο που θες να τακτοποιήσεις.

Μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα: Όταν ασχολείσαι με πολλά πράγματα χάνεις την συγκέντρωση σου. Παράλληλα σπαταλάς χρόνο από την μια εργασία στην άλλη και έτσι είσαι λιγότερο παραγωγικός και κουράζεσαι πιο γρήγορα. Προσπάθησε να ασχολείσαι με ένα πράγμα τη φορά και αφαίρεσε ότι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή.

Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν συνεχίσεις να το σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο. Δημιούργησε την λύση.
Albert Einstein

Περιορισμός στους περισπασμούς: Βάλε προτεραιότητες και περιόρισε λίγο την τεχνολογία. Οτιδήποτε ασήμαντο αποσπά την προσοχή και μειώνει την αποδοτικότητα σου. Αν καταφέρεις να ξεχωρίζεις τα σημαντικά από τα ασήμαντα θα καταφέρεις να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο σου, να αποδόσεις καλύτερα και έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις. 


Η μέθοδος 3-1: Περιόρισε τις πιο σημαντικές δουλειές σου σε τρεις και δώσε σε μία από αυτές την αμέριστη προσοχή σου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ασχολήσου με τις άλλες δύο, έτσι ώστε και έχεις μία ποικιλία σε αυτά που κάνεις και να συγκεντρώνεσαι σε αυτά και μόνο σε αυτά.

Μην επαναπαύεσαι: Το να νιώσεις άνεση δημιουργεί θετικά συναισθήματα, αλλά μακροπρόθεσμα βλάπτει το μυαλό σου. Αν δεν έχεις κίνητρο δεν μπορείς να σκεφτείς δημιουργικά. Μην φοβάσαι να σκεφτείς πέρα από το συνηθισμένο. Αναζήτησε νέες εμπειρίες, μάθε νέα πράγματα, σκέψου διαφορετικά. 

Ξεκινά την γυμναστική: Η άσκηση βελτιώνει την γνωστική σου λειτουργία. Βρες λοιπόν μία δραστηριότητα που σου ταιριάζει και υιοθέτησε την. Μπορείς για παράδειγμα να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας κάτι απλό: άρχισε να περπατάς για 20 λεπτά όσο πιο συχνά μπορείς μέσα στην εβδομάδα. 

Μην καταναλώνεις μόνο, δημιούργησε: Ασχολήσου με κάτι δημιουργικό και πέρασε εποικοδομητικά την ώρα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις και το μυαλό σου να είναι περισσότερο δημιουργικό. Αντί να είσαι ένας παθητικός αποδέκτης πληροφοριών, άρχισε να αναρωτιέσαι αν όλο αυτό το περιεχόμενο σου προσφέρει κάτι, αν βελτιώνει την ζωή σου με οποιονδήποτε τρόπο, αν σε κάνει πιο αποτελεσματικό και αν σε πάει ένα βήμα παρακάτω. Αν όχι, μην σπαταλάς τον χρόνο σου άδικα και μην μένεις παθητικός θεατής.

Κράτα σημειώσεις: Τήρησε ένα ημερολόγιο, τετράδιο σκέψεων, ότι θες και σε εξυπηρετεί. Γράψε αυτά που έχεις να κάνεις ώστε να τα κάνεις. Στόχους/ Αποφάσεις που θες να υλοποιήσεις άμεσα. Θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου, θα έχεις λιγότερο άγχος και σίγουρα θα κοιμάσαι καλύτερα. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε. Θα σε βοηθήσει πολύ!

Και επειδή πολλές οι σκέψεις που γεμίζουν το μυαλό σου και οι περισσότερες αρνητικές, όρισε ένα χρονικό όριο που θα σε βασανίζουν αυτές οι σκέψεις. Πχ 15 λεπτά και μετά επιστροφή στην πραγματικότητα. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος! Το λένε έρευνες! 

Extra Tip : Ξέρεις πως η αναμάσηση μιας δυσάρεστης σκέψης μπορεί να σε κάνει επιρρεπή στη γρίπη; Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης!



Σχόλια