Και όμως γίνεται! Το παλαιότερο μέλι που έχει βρεθεί είναι πάνω από πέντε χιλάδες χρόνια!
Πέραν του ότι έχει μοναδική γεύση, το μέλι ξεχωρίζει και για την απίστευτη διάρκεια ζωής του. Το μέλι είναι στην πραγματικότητα... αθάνατο!
Τόσο εκτός ψυγείου όσο και στην κατάψυξη –δεν συνιστάται να το διατηρούμε στο ψυγείο– μπορούμε να το κρατήσουμε για όσο καιρό θέλουμε χωρίς να ανησυχούμε για πιθανές επιπλοκές στην υγεία μας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, η οξύτητά του, η απουσία νερού και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχει είναι μερικοί από τους παράγοντες που εξηγούν την αντίσταση του μελιού στο πέρασμα του χρόνου.
Αυτός ο υπερκορεσμός της ζάχαρης αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη ζυμομυκήτων και άλλων μυκητικών σπορίων.
Το pH του είναι 3,26 έως 4,48, ένα πεδίο για τα βακτήρια που δεν μπορούν να επιζήσουν. Σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα υπερκορεσμό, έχουμε ένα pH που αποδυναμώνει και βακτηριακά τοιχώματα και ένα υγροσκοπικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια τα βακτήρια δεν έχουν καμία πιθανότητα να συντηρηθούν σε τέτοιες συνθήκες.
Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, οι μέλισσες επεξεργάζονται το μέλι με ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση γλυκόζης το οποίο τροποποιεί τη ζάχαρη σε γλυκονικό οξύ (D-γλυκονο-δ-λακτόνη, που συμβάλλει στο παραπάνω pH) και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορεί να γνωρίζετε την οξειδάση γλυκόζης από κάτι άλλο: ονομαζόταν "Πενικιλλίνη Α" και τώρα είναι γνωστή ως Notatin.
Αυτός είναι, παρεμπιπτόντως ο λόγος, γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε ένα βάζο μελιού ανοιχτό. Το υπερκορεσμένο διάλυμα σακχάρου απορροφά την υγρασία από τον αέρα και σταδιακά εξασθενεί, χάνοντας τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες.
Οπότε ναι, αν βρείτε μέλι πάνω από χίλια χρόνια και είναι αεροστεγώς σφραγισμένo μπορείτε να το φάτε!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!