Ο Σουηδικός τρόπος ζωής εν μέσω πανδημίας

Ενώ όλες οι χώρες λαμβάνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα περιορισμού για την αποφυγή εξάπλωσης του Κορονοΐου, η Σουηδία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο, παρά τα κρούσματα και τους θανάτους. 
Ο λόγος φυσικά δεν είναι η αδιαφορία του κράτους, αλλά το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης των κατοίκων.
Η Σουηδία αποτελεί ίσως το μοναδικό κράτος της Ευρώπης που αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται σε καθεστώς lockdown αλλά ακόμα και την χώρα η οποία έλαβε τα λιγότερα και ελαστικότερα μέτρα όσον αφορά την εξάπλωση του ιού.

Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την δυναμική της οικονομίας της.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην καθημερινότητα των Σουηδών είναι ότι φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους σε κάθε περίσταση: Από το σούπερ μάρκετ και τη στάση του λεωφορείου μέχρι το περπάτημα στον δρόμο και την αγορά προϊόντων σε εμπορικά καταστήματα.

Αραιοκατοικημένη (μόλις 10 εκατ. πληθυσμός), το μποτιλιάρισμα αποτελεί άγνωστη λέξη στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων. Επίσης, στην πλειονότητά τους τα σουηδικά νοικοκυριά έχουν μόλις ένα άτομο χωρίς παιδιά, καθώς οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν να ωθήσουν τα παιδιά τους να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο και να σταθούν στα πόδια τους από πολύ νωρίς. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στους οίκους ευγηρίας, καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία.
Αυτό σημαίνει μικρότερο κίνδυνο νεότερων ανθρώπων να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερούς τους.

Σχέσεις και κοινωνικοποίηση μέσω skype και social media, απουσία σωματικής επαφής...Για τους Σουηδούς, αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε καν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού  αλλά η κανονικότητα τους,  καθώς η χώρα είναι γνωστή για το ψυχρό ταμπεραμέντο της, όπου η εκδήλωση έντονων συναισθημάτων θεωρείται faux pas.

Στην πραγματικότητα, η Σουηδία επιδίδεται ακριβώς στον τρόπο ζωής που προσπαθεί να συνηθίσει η ανθρωπότητα εν μέσω κορονοϊού, πολύ πριν την εμφάνιση του.

Πολλοί Σουηδοί δηλώνουν έκπληκτοι με την μάλλον... πελαγωμένη αντίδραση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να προσαρμοστούν στην ζωή σε καραντίνα και στα νέα δεδομένα που αυτή συνεπάγεται. ( Τηλε-εργασία, τέλειος συντονισμός με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τις υποχρεώσεις του σπιτιού κτλπ).  Αυτό είναι συνηθισμένο για τον μέσο Σουηδό, που είναι γνωστός με τον όρο «μικρός Λούθηρος» από την γέννησή του, καθώς ωθείται να εργαστεί όλο και πιο σκληρά αλλά και να ζει με πειθαρχία, σε τέτοιο βαθμό που αν τυχόν μάλιστα κάνει κάποιο περιττό διαλείμματα ή κάτι για να νιώσει τελοσπάντων πιο όμορφα και χαλαρά, νιώθει ενοχές.

Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση να ευνοεί τις εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές – οι οποίες καλούν τους ηλικιωμένους να απομονωθούν και οι νέοι να μειώσουν την κοινωνική κινητικότητα – σε αντίθεση με την επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Ο Δρ Tegnell, επικεφαλής επιδημιολογίας της Σουηδίας, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη συμμόρφωση.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μείνουν στο σπίτι εάν έχουν συμπτώματα», είπε. «Θέλουμε να επιβραδύνουμε την επιδημία μέχρις ότου η Σουηδία έρθει σε φάση κορύφωσης και αν η κορυφή δεν είναι πολύ δραματική, μπορούμε να συνεχίσουμε».

Μια δημοσκόπηση της Novus την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι 80% των ανθρώπων ενέκριναν μια ομιλία του πρωθυπουργού Στέφαν Λόβεν, στην οποία απευθύνθηκε έκκληση στην προσωπική ευθύνη κάθε ενήλικου πολίτη για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φαινόταν να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και οι ταξιδιώτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάθονταν απομακρυσμένα.

Κάποιοι κάτοικοι της Στοκχόλμης μένουν σπίτι και πολλοί σκιέρ έχουν διακόψει τα ταξίδια τους σε δημοφιλή θέρετρα όπως το Åre. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν υπόγεια και τρένα της Στοκχόλμης μειώθηκε κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Storstockholms Lokaltrafik, την εταιρεία δημοσίων μεταφορών.

Ορισμένοι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι, όπως ο Ansgar Lohse, εξέχων Γερμανός γιατρός, και ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, επαίνεσαν την προσέγγιση.

Στάση Σουηδίας απέναντι στην εξάπλωση του Κορονοΐου

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι κάθε άτομο στη Σουηδία πρέπει να «απομακρυνθεί» από τους άλλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπως καταστήματα, γραφεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες αναμονής.
Αυτές οι συστάσεις ισχύουν επίσης για τις δημόσιες μεταφορές και ο οργανισμός ενημερώνει ότι τα άτομα θα έπρεπε να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ώρα αιχμής και να αποφεύγουν όλα τα μη ουσιώδη ταξίδια.
Επίσης, συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα όπως «αποφυγή συμμετοχής σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως πάρτι, κηδείες, βαπτίσεις και γάμους».

Δε θα υπάρξει επίσημη τιμωρία ή κύρωση για τα άτομα που δεν τα ακολουθούν.
Είναι μέρος του νόμου της Σουηδίας για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, η οποία υποχρεώνει τον καθένα να σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Σχόλια