Η Αναστασία Πανίτσα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας απαντά στην Ζέτα


Η ψυχική υγεία είναι ένα επίπεδο ψυχικής ευημερίας ή απουσίας ψυχικής ασθένειας. Είναι η ψυχολογική μας κατάσταση που λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής, αλλά και συμπεριφοριστικής προσαρμογής. Η ψυχική μας υγεία μπορεί να περιλαμβάνει την ικανότητα μας να απολαμβάνουμε την ζωή  και να έχουμε ισορροπία μεταξύ των καθημερινών μας δραστηριοτήτων και της ψυχολογικής μας ανθεκτικότητας. Με απλά λόγια είναι πολύ βασικό για την ζωή μας. όσο και η σωματική μας υγεία, κατ' εμέ. Και όπως φροντίζουμε το σώμα μας ή θα έπρεπε να το φροντίζουμε, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε με την ψυχή μας.
Τώρα που Μένουμε Σπίτι, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με αυτό το κομμάτι της ζωής μας. 
Κοντά μας για να μας διαφωτίσει σχετικά με την ψυχική μας υγεία και πως την διασφαλίζουμε, είναι η Αναστασία Πανίτσα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Συνθετική Προσέγγιση), MSc in Psychology, όπου για άμεση επικοινωνία μαζί της επικοινωνήστε είτε μέσω mail στο Anastasiapanitsa21@gmail.com , είτε μέσω τηλεφώνου στο 690 700 5319.


Πόσο σημαντική είναι η ψυχική μας υγεία στην ζωή, αλλά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στο σώμα μας; 

Η ψυχική μας υγεία είναι πολύ σημαντική, ως ψυχική υγεία εννοούμε το κατά πόσο υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας. Ο άνθρωπος είναι αυτό που σκέφτεται, αυτό που αισθάνεται και αυτό που πράττει. Εάν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να μάθουμε να εξισορροπούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Σε περίπτωση ανισορροπίας ο άνθρωπος αποσυντονίζεται και καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να τον προειδοποιήσει δημιουργεί τα σωματικά συμπτώματα τα οποία αναφέρονται και από τους ιατρούς ως ψυχοσωματικά συμπτώματα ή και σωματοποίηση των ψυχολογικών προβλημάτων, πολλές φορές η εμφάνιση μυοσκελετικών πόνων και στομαχικών διαταραχών θα είναι από τα πρώτα συμπτώματα της ψυχικής ανισορροπίας και σε απουσία αντίδρασης του ανθρώπου, θα τα διαδεχτεί η κρίση άγχους ή και πανικού με σκοπό να τον αφυπνίσει και να τον «αναγκάσει» να πάρει με αυτό τον τρόπο, τα ηνία του εαυτού του στα χέρια του.

Πως εξασφαλίζουμε την ψυχική μας υγεία και πόσο εφικτό είναι αυτό;

Ευτυχώς για εμάς είναι εφικτό, μπορούμε να φροντίσουμε την ψυχή μας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής με πολλούς τρόπους στην καθημερινότητά μας και θα πρέπει εδώ να τονίσω, πως οι τρόποι αυτοί είναι και αρκετά εύκολοι, απλά τους ξεχνάμε. Η θετική στάση ζωής, οι φιλικές σχέσεις, η οικογένεια, μία βόλτα για περπάτημα, το μαγείρεμα, όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στο να διατηρήσουμε την καλή ψυχική μας υγεία. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας, ας μιλήσουμε στο σύντροφο μας, ας ζητήσουμε αυτό που θέλουμε, ας πούμε τι ήταν αυτό που μας ενόχλησε και ας ζητήσουμε βοήθεια αν νιώθουμε ότι έχουμε βαλτώσει, αυτή η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας κάνει δυνατούς και όχι αδύναμους.

Ακολουθήστε την Ζέτα και στο Facebook : Ιστορίες της Ζέτας

 Η ευτυχία, η αισιοδοξία είναι επιλογές; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις διατηρήσουμε;

Πολλές φορές έχω ερωτηθεί για αυτό και θα απαντήσω και τώρα, όπως και κάθε φορά, πως ναι, η ευτυχία και η αισιοδοξία είναι επιλογή μας. Είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρουμε για το εαυτό μας, πρέπει επιτέλους να κάνουμε την ερώτηση. Θέλουμε πραγματικά να είμαστε χαρούμενοι? Αν το θέλουμε πραγματικά, μπορούμε να το πετύχουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να βλέπουμε τα θετικά ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, αντί να στενοχωριόμαστε και να τα βλέπουμε όλα μαύρα, ας δούμε τα θετικά. Είμαστε υγιείς, έχουμε την οικογένειά μας, ακόμα κι αν νοσήσουμε θα το περάσουμε, είναι το πιο πιθανό, χωρίς κάποια επιπλοκή, έχουμε επιτέλους χρόνο να ασχοληθούμε πραγματικά με τα παιδιά μας, έχουμε χρόνο να διαβάσουμε εκείνο το βιβλίο που είχαμε αφήσει στην μέση, λόγω έλλειψης χρόνου, έχουμε χρόνο να περάσουμε το βράδυ στην αγκαλιά του συντρόφου μας και όταν πια θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε όλα από άλλη σκοπιά τότε θα βιώσουμε την πραγματική ευτυχία, γατί ευτυχία, δεν σημαίνει, είναι όλα τέλεια, σημαίνει αναγνωρίζω τα όμορφα στη ζωή μου και τους δίνω την ανάλογη αξία, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Είναι σημαντικό να τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας για να έχουμε πετυχημένες σχέσεις;

Ναι, είναι ένα το πιο σημαντικά πράγματα να έχουμε συμφιλιωθεί με τον εαυτό μας, προτού προχωρήσουμε σε μία σχέση ζωής ή ακόμη περισσότερο πριν προχωρήσουμε στην δημιουργία οικογένειας. Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας, τις αναμνήσεις από την δική μας οικογένεια θετικές ή μη, κουβαλάμε τα επιτεύγματα αλλά και τις αποτυχίες μας. Το κατά πόσο έχουμε συμφιλιωθεί και εξισορροπήσει τα συναισθήματά μας σε σχέση με τις αναμνήσεις και τα βιώματά μας θα καθορίσει και το πόσο επιτυχημένη θα είναι η σχέση μας. Σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε μία σχέση έχοντας ακόμα τα φαντάσματα του παρελθόντος μέσα μας, είτε αυτά είναι άτομα είτε αυτά είναι άσχημα περιστατικά που έχουμε βιώσει, αυτό θα το μεταφέρουμε στη σχέση μας, κουράζοντας το σύντροφο μας και αποξενώνοντας τον τελικά. Καλό θα είναι να καταλάβουμε, πως ο σύντροφός μας είναι εκεί για να μας αγαπά και να δέχεται κι εκείνος με την σειρά του αγάπη από εμάς, δεν είναι εκεί, για να γίνει ο προσωπικός μας ψυχολόγος.

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το οποίο μπορούμε να συζητάμε ώρες, θα αναφέρω όμως τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από τον πρώτο που είναι οι σκέψεις, ναι και όμως οι σκέψεις, στις οποίες οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε καν σημασία, σε αυτές οφείλονται η πλειοψηφία των ψυχολογικών προβλημάτων μας. Οι αρνητικές σκέψεις για εμάς κυρίως αλλά και για τους γύρω μας είναι αυτές που καθορίζουν τη σχέση μας με το εαυτό μας και το κατά πόσο αισθανόμαστε ότι αξίζουμε την ευτυχία, σε αυτές οφείλεται η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και σε αυτές οφείλεται η θλίψη, καθώς μας δημιουργούν μια λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό μας και όσο πιο πολύ μας προβληματίζουν, τόσο πιο συχνά έρχονται και μας «φυλακίζουν». Από την άλλη η εκμάθηση τρόπων αντικατάστασης των αρνητικών σκέψεων με θετικές σκέψεις μπορεί να επαναφέρει την χαρά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το καθημερινό άγχος που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία καθώς μας αποδιοργανώνει και μας αποτρέπει από το να αντιληφθούμε, το τι έχουμε καταφέρει και να το χαρούμε, όμως και εδώ οι αρνητικές σκέψεις κυβερνούν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το άγχος. Φυσικά η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί και από ένα τραυματικό γεγονός στο οποίο κανείς μας δεν έχει έλεγχο, όμως η δική μου άποψη είναι πως όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, εάν πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Πόσο σημαντικό είναι να ζητήσουμε βοήθεια αν το πρόβλημα παραμένει;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να φέρει την ισορροπία στη ψυχή του αλλάζοντας μικρά πράγματα στην καθημερινότητά του, όμως εάν το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα έχει δημιουργηθεί μια διαταραχή μετά από τη συνεχή ψυχική ανισορροπία, όπως είναι η διαταραχή άγχους / πανικού, η κατάθλιψη ή η διαταραχή ψυχαναγκασμού και αυτή η διαταραχή δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων του, στην οικογένεια ή/και στη δουλειά του, τότε είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός συμβούλου ψυχικής υγείας, ο οποίος θα τον ακούσει πραγματικά, χωρίς να τον κρίνει και θα τον καθοδηγήσει με ευαισθησία και πλήρη αποδοχή, στην ανακάλυψη των κατάλληλων μεθόδων, για να ξαναβρεί την χαμένη του ισορροπία και ευτυχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί συνάνθρωποι μας παλεύουν καθημερινά με τη ψυχική διαταραχή και πολλές φορές δεν το γνωρίζουμε καν, οι άνθρωποι αυτοί, έχουν συνηθίσει να φορούν ένα χαμογελαστό προσωπείο και είναι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο από όλους βοήθεια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία και την ψυχική ηρεμία και ο ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να την επαναφέρουμε.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας

Ελπίζω να σας βοηθήσει αυτό το άρθρο και σας παροτρύνω να κάνετε τις δικές σας έρευνες, να διαβάζετε βιβλία και να ζητάτε βοήθεια από Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, αν νιώσετε ότι την έχετε ανάγκη. Άνθρωποι όπως η Αναστασία Πανίτσα, είναι εκεί για εμάς, μην το ξεχνάμε. Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο μας αγαθό, ας την προσέχουμε λοιπόν!

http://newsbyzeta.blogspot.com/2020/03/blog-post_32.html

 






 


Σχόλια