Προορισμός: Αμοργός, με ξεναγό μια φανατική Αμοργιανή

Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδίτικο νησί στο Αιγαίο πέλαγος. Έχει πάρει το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Έχει πρωτεύουσα τη Χώρα Αμοργού και κύριο λιμάνι τα Κατάπολα.
Έχουν περάσει από το νησί πειρατές και περιηγητές του 19ου αιώνα, χίπις του '70 που κατασκήνωναν στο Λακκί, νησιώτες που ζητούσαν χρησμούς από το «λάλον ύδωρ» του Αϊ-Γιώργη του Βαρσαμίτη.
Θα περάσεις σίγουρα κι εσύ για να δεις ένα νησί απείραχτο από τον μαζικό τουρισμό, όπου διατηρούνται ακόμη αρχαία έθιμα, παλιά μονοπάτια και αυθεντικά χωριά.
Εκεί γυρίστηκε και η ταινία"Απέραντο γαλάζιο". Ίσως γιατί οι παραλίες της Αμοργού είναι ακριβώς αυτό!
Ξεναγός μας σήμερα είναι η Αμοργιανή Μαρία Τσίγκρηλα, σε αυτό το ταξίδι στην πανέμορφη Αμοργό!

Γιατί κάποιος να επιλέξει την Αμοργό; 

Δύσκολη ερώτηση για να είμαστε ειλικρινείς, ζούμε σε μια χώρα με πανέμορφα μέρη και τοπία, θα ήταν άδικο να πω πως είναι το πιο όμορφο νησί. Όμως η Αμοργός προσδίδει μια μαγεία που την διαχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα νησιά. Ακόμα και εν έτει 2020 διατηρεί τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό τύπο οικισμών. Δεν είναι ακόμα πυκνοκατοικημένη σε σχέση με άλλα νησιά. Οι ντόπιοι πραγματικά σε αγκαλιάζουν ασχέτως αν είσαι από εκεί και δεν σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία ή με σκοπό να εκμεταλλευτούν οικονομικά, ακόμα και σε περίοδο τουρισμού. Σου προσφέρει ηρεμία και γαλήνη και ακόμα και οι βραδυνές βόλτες είναι από αυτές που δεν κουράζεσαι να γυρνάς στα σοκάκια και να πίνεις το ποτό σου χωρίς τον συνωστισμό που θα συνέβαινε αν επέλεγες κάποιο κλαμπ, σε σχέση ίσως την βραδινή βόλτα σε ένα άλλο νησί. Εγώ προσωπικά με μια λέξη θα χαρακτήριζα την Αμοργό μαγική!

Τι πρέπει να δούμε στο νησί οπωσδήποτε;

Σίγουρα όποιος επισκεφθεί την Αμοργό πρέπει να ανέβει στο ξακουστό Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Είναι ένα μοναστήρι χτισμένο στα 300 μέτρα ψηλά από την θάλασσα και είναι ορατό μόνο από την θάλασσα. Η παράδοση λέει ότι ότι η εικόνα της Παναγίας, από την οποία και ονομάστηκε η Μονή, έφτασε με θαυμαστό τρόπο από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, οι αποθήκες και όλοι οι υπόλοιποι χώροι της μονής είναι υπόσκαφοι, ενώ στο εσωτερικό της φυλάσσονται ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί θησαυροί: βυζαντινές εικόνες και χειρόγραφα ευαγγέλια. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου όπου διοργανώνεται πανηγύρι με φαγητό και παραδοσιακό αμοργιανό παστέλι. Και το Πάσχα η εικόνα περιφέρεται σε όλο το νησί. 

Κάτι ακόμα που κάποιος αξίζει να κάνει είναι μια βόλτα στην Χώρα της Αμοργού, μια χώρα που λένε πολλοί πως είναι ίσως η πιο όμορφη των Κυκλάδων. Έχει μικρά σοκάκια που μοιάζουν σαν λαβύρινθος, συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, στολισμένα με τις πανέμορφες βουκαμβίλιες, χαρακτηριστικό φυτό στην Αμοργό, κάτασπρα, παραδοσιακά καφενεία σε κάθε σοκάκι σχεδόν καθώς και μια βόλτα από το Κάστρο που την δεσπόζει από ψηλά σαν να την προσέχει θα έλεγα. Πανέμορφες εκκλησίες σε κάθε γωνιά και σε κάθε χωριό, άλλες σε σημείο πιο ορατά και άλλες σε λιγάκι πιο δυσπρόσιτα. Και για όσους αγαπούν την πεζοπορία προσφέρει πολλά μονοπάτια σηματοδοτημένα που καλύπτουν όλο το νησί και μπορεί να απολαύσει την φυσική ομορφιά της. Κάποια από αυτά είναι η Παλιά Στράτα, ο Φωτοδότης, η Ιτωνία που αποτελεί και το πολιτιστικό μονοπάτι του νησιού καθώς κατά τη διάρκεια των 10χλμ. του ο περιηγητής ανακαλύπτει την πολιτιστική εξέλιξη του νησιού ανά τους αιώνες και πολλά άλλα που συνδέονται μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και ερείπια της πρωτοκυκλαδικής και μεσοκυκλαδικής εποχής.


Δες ακόμα: Προορισμός Καλάβρυτα


Έχετε κάποιο ιδιαίτερο έθιμο στην Αμοργό;

Σε όλη την Αμοργό και σε κάθε χωριό υπάρχει και κάποιο έθιμο. Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της Αμοργού είναι η γιορτή του Πάσχα. Ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή, όλοι μαζεύουν κλωνάρια από φασκόμηλα τα οποία ρίχνουν στα σοκάκια από όπου θα περάσει ο Επιτάφιος. Οι νέοι του χωριού φροντίζουν επίσης και για τα τενεκεδάκια τα οποία θα στήσουν κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο Επιτάφιος. Στα Κατάπολα κατά τη διάρκεια της περιφοράς τα καΐκια συνοδεύουν τον Επιτάφιο από την θάλασσα. Την Κυριακή του Πάσχα δύο έθιμα αναβιώνουν στις δύο άκρες του νησιού. Στην Κάτω Μεριά οι νέοι από όλα τα χωριά συγκεντρώνονται στην πλατεία ντύνουν τον Ιούδα, τον περιφέρουν στο χωριό και στην συνέχεια τον καίνε στην Κολοφάνα.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα λίγο μετά τον Εσπερινό της αγάπης διοργανώνονται στην Αγία Σοφία στην Λαγκάδα και στους Αγίους Αναργύρους στα Θολάρια ομαδικά παιχνίδια που κρατούν τις ρίζες τους από τα πολύ παλιά χρόνια. Με την αναβίωση των παιχνιδιών «πρωτιλιά», «ψημένο κρέας», «βαρελάκια» και «ε-για-μο». Επίσης τις Αποκριές υπάρχει το έθιμο του Καπετάνιου. Σύμφωνα με το έθιμο, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Τυρινή, μια ομάδα νέων προχωρά από την πλατεία του χωριού Λαγκάδα προς την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής περνώντας από ένα πολύ όμορφο ορεινό μονοπάτι με φόντο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Μόλις φτάσουν εκεί ο πρεσβύτερος του χωριού ή παλαιότερα ο παπάς, επιλέγει ένα νέο, ο οποίος γίνεται καπετάνιος. Ο καπετάνιος είναι, συνήθως, ο πιο άξιος νεαρός, ο οποίος φορώντας μια παραδοσιακή στολή θα πάρει το άλογο του και με τη συνοδεία των φίλων του και της μουσικής θα μεταβεί στην Πορτάρα, την είσοδο της Λαγκάδας, για να συναντήσει τα κορίτσια που τον περιμένουν. Εκείνες ντυμένες, επίσης, με παραδοσιακές φορεσιές θα ακολουθήσουν τον καπετάνιο μέχρι την πλατεία του χωριού. Εκεί ο καπετάνιος θα επιλέξει την καπετάνισσα του στήνοντας μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει πολύ κέφι, πειράγματα και φυσικά ψημένη ρακί. Και ένα από τα επίσης γνωστά έθιμα της Αμοργού είναι η Γιορτή του Παστελιού, η οποία γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου στην Λόζα της Χώρας, στην οποία παρουσιάζεται η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του παστελιού το οποίο αργότερα μοιράζεται στους επισκέπτες μαζί με ρακή. 


Ακολουθήστε την Ζέτα και στο Facebook : Ιστορίες της Ζέτας

Ποιες είναι οι πιο όμορφες παραλίες που πρέπει να ανακαλύψουμε

Δύσκολή ερώτηση, όποιον και αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Είμαστε θεωρώ από τα λίγα νησιά που "ξεμένει" από όμορφες παραλίες. Τυχεροί θα έλεγα γιατί σε κάθε άκρη υπάρχει και μια παραλία ισάξια σε ομορφιά της άλλης. Ξεκινώντας από τα Κατάπολα ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το καραβάκι και να περάσει απέναντι στο Μαλτέζι, μια παραλία με άμμο και γαλαζοπράσινα νερά και οργανωμένη. Μια από τις γνωστές παραλίες προς την Κάτω Μεριά, είναι η παραλία του Μούρου, λιγάκι δύσκολη στην κατάβαση της άλλα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ψιλό χαλίκι και καταγάλανα νερά και θεόρατους βράχους που βοηθούν όταν ο ήλιος μας ταλαιπωρεί. Η πιο γνωστή παραλία της Αμοργού και όλοι θέλουν να επισκεφτούν είναι η παραλία της Αγίας Άννας, η παραλία του "Απέραντου Γαλάζιου", η ταινία που έκανε γνωστή την Αμοργό. Βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας λίγο μετά την Χώρα. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο, βράχια και σπηλιές. Και έχεις θέα και το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.
Πηγαίνοντας πάλι προς Κάτω Μεριά και προς την Αγία Παρασκευή, είναι ο ορμός της Καλοταρίτισσας. Είναι οργανωμένη παραλία με άμμο και καταγάλανα νερά, και επίσης απο εκεί μπορεί κάποιος να πάρει το καραβάκι με ένα μικρό αντίτιμο και να τον περάσει στην Γραμβούσα, μια εκπληκτική παραλία οργανωμένη με ξαπλώστρες αλλά όχι beach bar. Άσπρη άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και απολαμβάνεις το τοπίο. Πηγαίνοντας προς την άλλη άκρη του νησιού συναντάμε τον Αγιο Παυλο, μια χερσόνησος με μικρό βότσαλο και πρόσβαση με καραβάκι να περάσεις στην Νικουριά με επίσης 2 καταπληκτικές παραλίες. Προχωρώντας συναντάμε την Αιγιάλη ίσως την μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του νησιού με πολλά beach bar και ταβέρνες. 

Πες μας για τα παραδοσιακά σας προϊόντα σε φαγητό και ποτό. Τι να δοκιμάσουμε;

Το φαγητό της Αμοργού σε όποιο ταβερνάκι και να καταλήξεις δεν θα σε απογοητεύσει. Από τα χόρτα μέχρι το κρέας και τα όσπρια, υπέροχες γεύσεις και ανάλογα την περίοδο που θα πας. Το πιο γνωστό και παραδοσιακό φαγητό της Αμοργού είναι το πατατάτο, ειδικά στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Η παρασκευή του γίνεται σε μεγάλα καζάνια όπου μαγειρεύεται κοκκινιστό κατσικάκι με πατάτες. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι ένα κλασσικο κοκκινιστό αλλά πιστέψτε με οι γεύσεις δεν μοιάζουν με άλλες. Τα μυρωδικά, το κρέας, ο τρόπος που μαγειρεύονται οι πατάτες χωρίς να διαλύονται το κάνουν πραγματικά μοναδικό. Και συνοδεύεται από ζυμωτό ψωμί. Επίσης και το κοφτό. Πολλές ταβέρνες έχουν πατατάτο στο μενού τους. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε τα ξεροτήγανα, το ντόπιο τυρί της Αμοργού, την ξινομυζήθρα που συνοδεύει κάθε σαλάτα, καθώς και να πιείτε ψημένη ρακή και ρακόμελο. Είναι λίγα από τα οποία μπορεί να το δοκιμάσετε. 

Μίλησε μας για την ζωή στο νησί. Πώς ζει ένας μόνιμος κάτοικος της Αμοργού;

Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να επισκεφτώ την Αμοργό. Για μένα ήταν απολαυστικό αυτό το ταξίδι γιατί ένιωσα την απόλυτη ηρεμία. Όχι το άγχος της καθημερινότητας και την πίεση να τα προλάβεις όλα. Υπήρχαν ελάχιστα καταστήματα για φαγητό που λειτουργούσαν λόγω του ότι τα υπόλοιπα ήταν κλειστά για να ανοίξουν την τουριστική περίοδο. Όμως η επαφή με τους ντόπιους σου έδινε να καταλάβεις πως δεν θα άλλαζαν με τίποτα το γεγονός να ξυπνάνε σε αυτόν τον τόπο, να νιώθουν την ασφάλεια των παιδιών τους ξέροντας πως μεγαλώνουν σε έναν τόπο όχι πυκνοκατοικημένο και με την βουή της πόλης και την ρουτίνα. Έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται μέσα στον καθαρό αέρα και την απλότητα μιας ζωής που πολλοί αυτήν την στιγμή ίσως επιλέγαμε. Κάθε τόπος έχει δυσκολίες στις συνθήκες ζωής αλλά αυτό έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την ιδιοσυγκρασία του και όχι με τον τόπο. Ηρεμούμε εκεί που νιώθουμε σπίτι μας.   


Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και ελπίζω σύντομα να επισκεφθούμε αυτό το υπέροχο νησί!





Σχόλια