Η καθημερινότητα ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Ελλάδα της κρίσης

http://newsbyzeta.blogspot.com/2020/03/blog-post_32.html

Τις δυσκολίες όταν είμαστε υπάλληλοι σαν εργαζόμενοι, λίγο πολύ τις γνωρίζουμε. Τι συμβαίνει όμως όταν είσαι στην θέση του εργοδότη; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάποιος που έχει δική του επιχείρηση; Είναι όλα τέλεια ή απέχει πολύ από την πραγματικότητα; 

Η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμα της στις ελληνικές επιχειρήσεις. Θελήσαμε να δούμε πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και γι'αυτό κοντά μας είναι η Βασιλική Ηλιάκη, που παρά το νεαρό της ηλικίας της,  με τον πατέρα της, κο Γιώργο Ηλιάκη, διατηρούν την οικογενειακή επιχείρηση Μονωτεχνική Γ. Ηλιάκης & ΣΙΑ ΟΕ, κατάστημα οικοδομικών υλικών, στα Σπάτα. 
Ας δούμε τι μας απάντησε:

Αρχικά πες μας με τι ασχολείται η επιχείρηση σας;

Η επιχείρηση μας δραστηριοποιείται στο χώρο των χρωμάτων μονωτικών δομικών και σιδηρικών υλικών από το Μάρτιο του 2007 έως και σήμερα. Στο κατάστημα μας θα βρείτε όλα τα υλικά για να ανανεώσετε το χώρο σας και με αυτό τον τρόπο και την διάθεσή σας με τη βοήθεια την τεχνογνωσία μας. Προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε συνεχώς για νέες τάσεις και μία από τις σχετικά νέες προσθήκες μας για παράδειγμα, είναι τα χρώματα και υλικά κιμωλίας.

Πόσο δύσκολο είναι να έχει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης;

Χμ... Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα θέματα της υψηλής φορολογίας, των διαφόρων πολιτικών εφαρμογών και τον συνεχώς αυξανόμενων πρώτων υλών και υλικών, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πελατειακό κοινό έτοιμο να αμφισβητήσει σχεδόν τα πάντα. Ενημερωμένο για όλα (υλικά,  τιμές, χρήσεις) μέσω του διαδικτύου, το οποίο δε σημαίνει πάντα ότι είναι και σωστό. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί από τους πελάτες μας αμφισβητούν τις γνώσεις μας, καθώς είναι περισσότερο «ενημερωμένοι» από μας πλέον ...έτσι πίστευουν τουλάχιστον ...και ψάχνουν με αυτό το πρόσχημα καλύτερες απόψεις και τιμές σε μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων... Η αλήθεια είναι πως στην κρίση αρκετοί συνάδελφοι μας αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματα τους με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πολυεθνικών εταιριών που είναι ολοφάνερο πως δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία παρά μόνο για τα δικά τους κέρδη, με υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για τις θέσεις τους, με βασικό στόχο της μαζικές πωλήσεις και τις πολύ χαμηλές τιμές. Καμιά φορά όμως θα πρέπει να αναλογιστούν αν η αρκετά χαμηλή τιμή θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλουν και αν υπάρχει πραγματικός λόγος αμφισβήτησης των γνώσεων των εμπόρων της γειτονιάς,  τις περισσότερες φορές με τον πιο αγενή τρόπο που διαθέτουν.

Τι δυσκολεύει την καθημερινότητα σας και τι θα θέλατε να αλλάξει;

Κάθε μέρα υπάρχουν κάποιες μικρό δυσκολίες αλλά αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στο παραπάνω είδος πελάτη που σας περιέγραψα. Βλέπετε η δουλειά μας είναι να ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα νέα υλικά, Τις προδιαγραφές τους, της χρήσης τους, σαφώς και την αύξηση ή μείωση στις τιμές τους. Είναι δουλειά μας να σας εξυπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε,   αλλά όπως μου λέει και ένας σοφός άνθρωπος,ο πατέρας μου, 
«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αλλά το αφεντικό δεν έχει ποτέ άδικο.»

Τι σας δίνει κίνητρο να ανοίγετε καθημερινά το μαγαζί σας;

Λοιπόν, στην αρχή της προσθήκης μου στην επιχείρηση, έγινε 15 Οκτωβρίου 2010, η αλήθεια είναι ότι δε μου πολυάρεσε το αντικείμενο της δουλειάς μας. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι με το να πουλάω χρώματα συμβάλω στην αλλαγή της διάθεσης του πελάτη μου προς το καλύτερο. Αν το σκεφτείς, συνήθως πότε αγοράζουμε χρώματα; Όταν μετακομίζουμε, φεύγουμε από κάπου για να πάμε κάπου καλύτερα και να κάνουμε νέο ξεκίνημα, στον ερχομό ενός παιδιού , όταν θέλουμε να αλλάξουμε διάθεση, όταν χρειάζεται γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση, άρα για να ομορφαίνουμε το χώρο μας το σπίτι μας, την εργασία μας. Τόσοι θετικοί λόγοι για να δίνεις η συμβουλή σου κάθε μέρα, δεν βρίσκεις;

Τι έχετε να προτείνετε σε μελλοντικούς επιχειρηματίες αν θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση;

Πιστεύω ότι ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να βλέπει την επιχείρηση του σαν το παιδί του. Τι εννοώ; Συνήθως, για να κάνεις ένα παιδί το έχει σκεφτεί και το έχεις αποδεχτεί ότι το θες κάνεις όνειρα για το πως θα ήταν η ζωή σου με αυτό, θες το καλύτερο για το μέλλον του, θες να το δεις να εξελίσσεται και να πετυχαίνει τους στόχους του. Έτσι και στο στήσιμο της επιχείρησης, έχεις την ιδέα, στην αρχή λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας δυσκολεύεσαι μέχρι να καταφέρεις να φτάσεις στην πρώτη μέρα λειτουργίας, αλλά όταν το πετύχεις και δεις να φέρει καλά και άσχημα αποτελέσματα προσπαθείς για το κάτι παραπάνω κάθε φορά. Βάζεις νέους στόχους βλέποντας τον ανταγωνισμό και εξελίσσεται συνεχώς. Πιστεύω ότι αν κάποιος βλέπει την επιχείρηση του με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρει να την εξέλιξη ή να την κάνει να έχει επικερδή αποτελέσματα. Μόνο αν πιστέψεις σε αυτήν και δεν την πραγματικότητα θα τα καταφέρει.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία;

Καταρχήν πρέπει να έχει στόχους αμέσους και έμμεσους και κάθε μέρα να κάνει ένα βήμα προς την επίτευξη τους. Δεν πρέπει να το βάζει κάτω στις καθημερινές δυσκολίες, αντίθετα πρέπει να εξελίσσεται μέσα από αυτές. Και σαφώς να αγαπάει αυτό που κάνει, με τα υπέρ και τα κατά του και τέλος να έχει υπομονή.

Τελικά, το να έχεις δική σου επιχείρηση είναι θετικό; Είσαι όντως "αφεντικό" του εαυτού σου;

Όταν είσαι το αφεντικό έχεις το δικό σου ωράριο, δεν χρειάζεσαι ειδική άδεια για να σχολάσεις την ώρα που θες, φτιάχνεις εσύ το πρόγραμμα σου .... Πάμε τώρα να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου είναι ιδανικό αλλά όχι για όλους. Όταν αποζητάς την σιγουριά μιας εργασίας με σταθερό εισόδημα, συγκεκριμένου ωραρίου και λιγότερο άγχος, τότε το να έχεις την δική σου επιχείρηση δεν είναι για σένα. Αν θες να είσαι το αφεντικό σου τότε θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις(Να δουλέψεις ως αργά το βράδυ ή και το Σαββατοκύριακο, κάποιες φορές να μην πληρωθείς, να ανεχτείς τις προσβολές κάποιου δυσαρεστημένου πελάτη Ή κάποιου πελάτη που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και να χειριστείς το θέμα με υπομονή, αρκετές φορές να αγχωθείς για το αν θα είναι η παράδοση στην ώρα τους και το πως θα εξοφληθούν όλες υποχρεώσεις της επιχείρησης σου.) Στην περίπτωση που δουλεύεις μόνος σου ή για τον εαυτό σου, είσαι υπόλογος των πράξεων σου. Προφανώς αν αποτύχεις το φταίξιμο είναι όλο δικό σου, όμως η δουλειά σου είναι να καταφέρεις να μην πανικοβληθείς(πρώτος εσύ)και να μην το μεταδώσεις στους υπαλλήλους σου.Η θέση σου είναι να φέρνεις την ηρεμία και την ευημερία στην επιχείρηση σου όντας ο αρχηγός της, εφόσον φυσικά αναλαμβάνεις πλήρη ευθύνη των πράξεων σου και δε σου φταίνε πάντα οι άλλοι.
Θα έλεγα ότι αυτά που αποκομίζεις έχοντας την δικιά σου επιχείρηση είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορεί να χάνεις.Μαθαίνεις να κυνηγάς τους στόχους σου, έχοντας υπομονή και επιμονή,μαθαίνεις να χάνεις, δουλεύεις σκληρά τις περισσότερες φορές και κάνεις θυσίες, αγχώνεσαι. Όμως σίγουρα κατακτάς τους στόχους σου ή κάποιους από αυτούς κάθε φορά, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, αποκτάς δυνατό χαρακτήρα και διαλλακτική σκέψη και σίγουρα μαθαίνεις να μην πανικοβάλλεσαι και να μην βυθίζεσαι στα βαθιά νερά.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τον χρόνο σας!






Σχόλια