Η ζωή για μια Ελληνίδα στο εξωτερικό

Μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι η φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. 
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η ακριβή ζωή και οι λιγοστές ευκαιρίες για καριέρα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. 
Πώς όμως βιώνουν την ζωή στο εξωτερικό; Νοσταλγούν την Ελλάδα; Μετάνιωσαν για την επιλογή τους; 

Αυτές,  και όχι μόνο, απορίες πρόκειται να μας λύσει η Άννα, μόνιμος κάτοικος Ρουμανίας εδώ και δύο χρόνια, που προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο εκτός Ελλάδας, έχοντας πάντα στην καρδιά της όμως την πατρίδα.



Που είσαι σήμερα, πόσο καιρό λείπεις και με τι ασχολείσαι εκεί που βρίσκεσαι;

  • Από τον Μάρτιο του 2018 βρίσκομαι στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Αρχικά ήρθα στο Βουκουρεστι με μετάθεση από την εταιρεία εμπορίας ενδυμάτων στην οποία δούλευα τότε. Η εταιρία έχει γραφεία και καταστήματα και στο Βουκουρέστι και παρουσιάστηκε κενό στην ίδια θέση εργασίας με τη δική μου. Μου πρότειναν την θέση λόγω της γνώσης που έχω της ρουμάνικης γλώσσας. Η μητέρα μου είναι από την Ρουμανία και έτσι έμαθα την γλώσσα από μικρή. Η συνεργασία αυτή κράτησε για ένα χρόνο περίπου οπότε και αποφάσισα, για προσωπικούς λόγους, να αλλάξω πλεύση. Το να βρώ άλλη δουλειά αποδείχτηκε τελικά κάτι εύκολο, σε σχέση με την κατάσταση της εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα. Βρήκα δουλειά, μέσα σε 2-3 βδομάδες σε μια τουριστική εταιρεία. Ενώ η ρουμάνικη γλώσσα ήταν αυτή που με βοήθησε να μετατεθώ στη Ρουμανία, η ελληνική γλώσσα με βοήθησε να βρω τη νέα μου δουλεια. Οπότε, εδώ και ένα χρόνο δουλεύω σε μια τουριστική εταιρεία η οποία προσφέρει πακέτα ταξιδίων για γκρουπ κυρίως στην ασιατική αγορά με προορισμό την Ευρώπη και την Αμερική. 


Γιατί αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα;

  • Το να φύγω από την Ελλάδα ήταν μια σκέψη που υπήρχε στο μυαλό μου πολλά από τα χρόνια της κρίσης. Εν μέσω κρίσης έμεινα άνεργη 2 φορές για περίπου ένα χρόνο κάθε φορά. Το να βρεις δουλειά ήταν ένα μαρτύριο σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης όπου έβρισκα δουλειά κυριολεκτικά μέσα σε μια εβδομάδα. Είμαι 37 ετών και δουλεύω από 18 ετών και ο μισθός που κατέληξα να παίρνω το 2017 στην Ελλάδα είναι αυτός που έπαιρνα όταν ήμουν 20-22 ετών! Το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβό σε σχέση με τις απολαβές που έχουμε. Με αποτέλεσμα να επιβιώνεις και όχι να ζεις. Με όλα αυτά τα δεδομένα η σκέψη του να βρεις καλύτερες συνθήκες ζωής είναι πολύ ελκυστική αλλά όχι εύκολη. Στάθηκα τυχερή μπορώ να πω όταν μου προτάθηκε η μετάθεση στη Ρουμανία. Ένιωσα σα να βλέπω τελικά το φως στην άκρη του τούνελ. Έκανα την έρευνα μου για το κόστος ζωής στη Ρουμανία και εξεπλάγην ευχάριστα. Ένα θα σου πω, το κόστος συμβολαίου στην ίδια κινητή τηλεφωνία που είχα και στην Ελλάδα κοστίζει στη Ρουμανία περίπου 15 ευρώ με τις ίδιες και περισσότερες παροχές από ότι είχα στην Ελλάδα όπου πλήρωνα 50-60 ευρώ!

Τι διαφορετικό σου προσφέρει η ζωή στο εξωτερικό;

  • Όπως προείπα το κόστος ζωής στη Ρουμανία είναι στο μεγαλύτερο μέρος πιο φθηνό σε σχέση με την Ελλάδα, ειδικά οι παροχές υπηρεσιών όπως ρεύμα, νερό κοινόχρηστα, τηλεφωνία κλπ. Τα ενοίκια είναι μια εξαίρεση καθώς είναι αρκετά κοντά στις τιμές της Ελλάδας, αλλά οι Ρουμάνοι δεν νοικιάζουν σπίτι συνήθως. Στο ενοίκιο μένουν φοιτητές, ελάχιστοι Ρουμάνοι και οι ξένοι. Επίσης, οι τιμές στα επώνυμα εμπορικά καταστήματα επίσης πλησιάζουν αυτές τις Ελλάδας αλλά βρίσκεις αρκετές φορές ευκαιρίες και προσφορές. Οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι από την Ελλάδα. Όχι τεράστιοι αλλά μεγαλύτεροι. Η ελληνική γλώσσα βοηθάει καθώς υπάρχουν εταιρείες ζητούν υπαλλήλους να μιλούν την γλώσσα, για την οποία πληρώνεσαι επιπλέον.Η ζωή στο εξωτερικό είναι και πρέπει να είναι μια εμπειρία, σε όποια χώρα και αν βρίσκεσαι. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, νέες κουλτούρες, νέα τοπία και να αποκτήσεις νέες αναμνήσεις. Το να κάνω συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο αλλά αν είσαι αντικειμενικός μπορείς να μάθεις πολλά για σένα, το λαό σου και τους άλλους.


Αντιμετώπισες κάποια δυσκολία και αν ναι πως την ξεπέρασες;

  • Για μένα η γνώση της ρουμάνικης γλώσσας είναι μεγάλη βοήθεια γιατι μπορώ να συνεννοηθώ. Όμως, για παράδειγμα, δεν μπορώ να κάνω κάποιο αστείο με τον τρόπο που θα έκανα στην Ελλάδα διότι δεν καταλαβαίνουν εδώ το αστείο μου. Ακόμα και ο τρόπος που αστειεύονται εκείνοι είναι διαφορετικός με αποτέλεσμα και εγώ να μην καταλαβαίνω πότε αστειεύονται και πότε όχι. Η έλλειψη της κοινής ανατροφής με κοινά ερεθίσματα είναι αισθητή. Δεν είναι εύκολο να βρεις Έλληνες (εκτός από τουρίστες που είναι άφθονοι το καλοκαίρι στο κέντρο του Βουκουρεστίου!) και έτσι επειδή στην ουσία δουλεύεις με Ρουμάνους πρέπει κάπως να βρεις μια χρυσή τομή στην επικοινωνία. Μπορώ να πω ότι κάποια άλλη δυσκολία δεν αντιμετώπισα ως τώρα.


Τι σου λείπει από την Ελλάδα;

  • Χμμ...τι άλλο... η θάλασσα και το κλίμα της Ελλάδας! Επίσης μου λείπει ο αυθεντικός γύρος! (γέλια!) Έχουν και εδώ γύρο και ελληνικά φαγεία αλλά...διαφέρει αρκετά και στην γεύση και στην παρασκευη. Όσο για την παρούσα κατάσταση με τον κορονοϊό και τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι, μου λείπει το μπαλκόνι! Στην Ρουμανία οι πολυκατοικίες έχουν κλειστά μπαλκόνια ή εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μπαλκόνι είναι...κουζινα! 


Τι θα έκανες διαφορετικό αν ήσουν πάλι στο σημείο πριν φύγεις;

  • Έχοντας τα ίδια δεδομένα ζωής που είχα πριν φύγω, δεν θα άλλαζα την απόφασή μου να φύγω, αυτό είναι σίγουρο. Φυσικά θα ήθελα να μην υπήρχε εξαρχής η ανάγκη να φύγω από την χώρα μου, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο! Το μόνο που θα ήθελα να είναι διαφορετικό είναι ο χρόνος προετοιμασίας πριν φύγω. Είχα έναν μήνα μόνο να προετοιμαστώ κάτι που δεν είναι αρκετό όταν μεταθέτεις όλη σου τη ζωή σε άλλη χώρα.


Δώσε μια συμβουλή σε όσους σκέφτονται να κάνουν το ίδιο βήμα με σένα.

  • Φροντίσε να είσαι 100% σίγουρος ότι θες να φύγεις. Αν είναι μόνο ανάγκη αλλά δεν θέλεις, θα γυρίσεις πίσω πολύ σύντομα ή θα είσαι δυστυχισμένος εκεί που θα πας. Κάνε πολύ καλή έρευνα της χώρας ή της πόλης που θα πας από κάθε άποψη. Αν έχεις κάποιον γνωστό που μένει ή έχει μείνει στη χώρα που πας μάθε τα πάντα από την εμπειρία του αλλά μείνε αντικειμενικός και συγκρινε τα λεγόμενα του με την έρευνά σου. Αν φεύγεις με μετάθεση διαπραγματεύσου τους όρους όσο καλύτερα μπορείς προς όφελος σου. Αν φεύγεις από μόνος σου, ένα ταξίδι στη χώρα/πόλη που σκοπεύεις να μετακομίσεις, επιβάλλεται. Μην την δεις τουρίστας (μόνο) αλλά φρόντισε να μάθεις όσο περισσότερα μπορείς για τις υπηρεσίες, τιμές, ενοίκια, υγεία, δουλειές.

Άννα σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και για τις συμβουλές που μας έδωσες!
Καταλαβαίνω ότι λόγω Κορονοϊού μπορεί τα σχέδια σας για εργασία στο εξωτερικό να αναβλήθηκαν, αλλά επειδή η ζωή προχωράει και σύντομα θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, καλό είναι να είστε σωστά προετοιμασμένοι.
Ότι κι αν επιλέξετε, σκεφτείτε το καλά, αγαπήστε το και όλα να σας πάνε όπως τα θέλετε!
Άννα, σε ευχαριστώ και πάλι! Καλά να περνάς στην Ρουμανία!

Σχόλια