11 Χρόνια για το Μουσείο Ακρόπολης

11 χρόνια λειτουργίας έκλεισε στις 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υποδέχεται και πάλι επισκέπτες, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας φυσικά.


Στο Μουσείο Ακρόπολης ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο ήταν το αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φειδίας για τον Παρθενώνα. Θα πραγματοποιείται περίπατος γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του.

Οι επισκέπτες όμως θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις με έναν αρχαιολόγο.


Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν ένα τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.


Με αφορμή την επέτειο των 11 χρόνων από την ίδρυση του το Μουσείο Ακρόπολης, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επιστροφή κομματιών που ανήκουν στο Μουσείο από άλλα ελληνικά Μουσεία, ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.


Ταυτόχρονα,ένα τμήμα ανδρικής κεφαλής, το οποίο έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα, και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα επανενωθεί με το αυθεντικό τμήμα. «Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το τεμάχιο αυτό του γλυπτού θα έρθει στο Μουσείο Ακρόπολης γιατί εδώ ανήκει, ως μια κίνηση που αφενός μεν δηλώνει τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και σαν μια συμβολική κίνηση για μια άλλη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων».

Όσο το μουσείο ήταν κλειστό λόγω του Κορονοϊού, έγινε απολύμανση, καθαρισμός και ανανέωση των εκθέσεων του. Συγκεκριμένα, στην είσοδο του μουσείου παρουσιάζεται ένα βίντεο από τις σπηλιές που βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης μαζί με τα εκθέματα που προέρχονται από αυτές. Παράλληλα έγινε ανανέωση της παρουσίασης των μακετών της Ακρόπολης, μια πολύτιμη «περιουσία» που έχει το Μουσείο από το 1985 και η οποία δημιουργήθηκε κυρίως με πρωτοβουλία του Μανόλη Κορρέ.

Μια πάρα πολύ σημαντική είδηση είναι επίσης,  ότι η εκθεσιακή ενότητα για την καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες -η οποία συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες- θα έχει στηθεί ως τον Σεπτέμβριο, αποτελώντας μέρος της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Στο πλαίσιο αυτής, το περίφημο γλυπτό κεφάλι με τον πόλο, για το οποίο λίγοι γνώριζαν ότι υπάρχουν κι άλλα μεγάλα κομμάτια, στήθηκε ολοκληρωμένο μαζί με τα συνανήκοντα. Έτσι, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα άγαλμα, που έχει μεν κενά, αλλά δίνει μια πλήρη εικόνα για το σημαντικό αυτό έργο του 500 π.Χ.


Όσο για τον φωτισμό, με τους νέους λαμπτήρες τύπου LED υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοντά στο φυσικό φως, οι Καρυάτιδες κι άλλα γλυπτά είναι πλέον λουσμένα σε φως περίπου σαν το φυσικό, γεγονός που αναδεικνύει όλη τη μεγαλοπρέπεια αλλά και τις μικρές, πολύτιμες λεπτομέρειές τους.

Ο καθηγητής Δ. Παντερμαλής τόνισε ότι: «το Μουσείο της Ακρόπολης στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την Αρχαϊκή και την Κλασική και η αρχαϊκή για 50 χρόνια, ίσως και παραπάνω, έχει έναν και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή Προ-Παρθενώνα. Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο αέτωμα με τα δυο λιοντάρια που σπαράζουν έναν ταύρο, δεν αντιλαμβανόμαστε όμως ούτε το μέγεθος του ναού ούτε τη σημασία του. Γι’ αυτό εκθέσαμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) ένα κιονόκρανο, μια τρίγλυφο και μια μετόπη από τον ναό αυτό". "Η προσπάθειά μας είναι να δείξουμε ότι το Μουσείο διαθέτει μία νέα Ακρόπολη, παλαιότερη από την Κλασική, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς την Κλασική Ακρόπολη και τα κλασικά κτίρια».

Βασικός μουσειακός στόχος για τα επόμενα χρόνια θα είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης, του πρώτου Παρθενώνα (580/570 π.Χ.), του λεγόμενου Εκατομπέδου, και του ‘Αρχαίου Ναού’ (520/510 π.Χ.) που είναι ο πρόδρομος του Ερεχθείου.

 

Info: Ο αριθμός επισκεπτών, που ανακοινώθηκε στον ετήσιο απολογισμό ήταν 1.283.125, παρόλο που ήταν κλειστό και τρεις ολόκληρους μήνες. Από αυτούς οι 1.019.185, δηλαδή το 79% ήταν μεμονωμένοι, ενώ οι 263.940, δηλαδή το 21% ήταν σε ομάδες. Ενώ, ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους επισκέπτες ήταν οι Η.Π.Α., Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Ιταλία και Ισπανία.

 

Βελτιώσεις:

Στην Κόρη Ακρ. 269 («Κόρη της Λυών»), το αντίγραφο του θραύσματος που βρίσκεται στη Λυών αντικαταστάθηκε με νέο και τα θραύσματα προσαρμόστηκαν με εμφανή αναστρέψιμο τρόπο, χωρίς αναπλάσεις, κάτι που άλλαξε τη φιλοσοφία παρουσίασης του γλυπτού. Βελτιώθηκε επίσης ο τρόπος έκθεσης του τέθριππου Ακρ. 575 και του πάνθηρα Ακρ. 552, που αποδίδονται σε μετόπες του Εκατομπέδου.

Στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα προστέθηκε ένας θράνος που αποτελεί αρχιτεκτονικό τμήμα του Παρθενώνα και συνοδεύεται από προβολή της πολύχρωμης διακόσμησης. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα βελτίωσης καθαρισμού της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα με τεχνολογία λέιζερ, με επεμβάσεις σε πέντε ακόμα λίθους (ΔΖXIII έως ΔΖXVΙ και ΔΖ ΧΙ). Τέλος, στη δυτική πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος καθαρισμός στο έκθεμα Ακρ. 981, που προέρχεται από πλάκα του θωρακίου του ιερού της Αθηνάς Νίκης.

Αν θες να πας άμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης,  μπορείς και online!  Κάνε μια εικονική περιήγηση εδώ, τώρα κιόλας!

Και εδώ κάνε μια βόλτα στην Ακρόπολη!

Σχόλια