Την ίδια στιγμή που γίνεται χαμός με την κατάργηση των Καλλιτεχνικών από τα ελληνικά σχολεία, διαβάζουμε ότι η Νέα Ζηλανδία δίνει 4 εκατομμύρια σαν επιδότηση για τις τέχνες στα σχολεία!
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, ήδη έχει προχωρήσει σε πολλές πρωτοπορίες. Ηδη έγινε η πρώτη χώρα που θέσπισε «προϋπολογισμό ευημερίας» για να αντιμετωπίσει τις ψυχικές ασθένειες, την οικογενειακή βία και την παιδική φτώχεια, ενώ ψήφισε και νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.
Η ίδια πρωθυπουργός να υπενθυμίσουμε μείωσε 20% τους μισθούς των υπουργών της, αλλά και της ίδιας εν μέσω πανδημίας και ένα εξάμηνο!
Έτσι συνεχίζει και για την παιδεία όπου θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε 300 καλλιτέχνες αλλά και στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να εκφράζονται δημιουργικά, μέσω του χορού, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών.
«Το πρόγραμμα Creatives in Schools έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ευημερία των μαθητών, να ενισχύσει τις δεξιότητες στην επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δημιουργική σκέψη, αλλά και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση τους για τη δημιουργική σταδιοδρομία» αναφέρει στη New Zealand Herald, ο υπουργός Παιδείας, Chris Hipkins. «Ο Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτιστικό τομέα, ενώ κάποιες προβλέψεις δείχνουν ότι περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εκλείψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση», δηλώνει η Ardern.
Η χρηματοδότηση των 4 εκατ. αναμένεται να ωφελήσει περισσότερους από 300 καλλιτέχνες και 2.023 μαθητές, επεκτείνοντας τα Δημιουργικά Projects στα Σχολεία, από 304 που είναι σήμερα σε 510, με κόστος περίπου 2000 δολάρια ανά μαθητή.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα επιπλέον τα 4 εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 175 που ξοδεύει ετησίως η κυβέρνηση στον καλλιτεχνικό τομέα της δημόσιας παιδείας.
Για την ιστορία στην Ελλάδα την ίδια στιγμή:
τα Καλλιτεχνικά παραμένουν στο Γυμνάσιο (μια ώρα την εβδομάδα σε κάθε τάξη) και καταργούνται στο Λύκειο. Συγκεκριμένα καταργούνται από την Α' Λυκείου από μάθημα επιλογής (Καλλιτεχνική Παιδεία: Εικαστικά, Μουσική, Θεατρολογία), αλλά και από τη Γ' Λυκείου παρά το γεγονός ότι το Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Διακοσμητική, η Γραφιστική κτλ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!