Ήξερες ότι το πρώτο γραμματόσημο εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία;

Η πρώτη ιδέα προπληρωμένου τέλους ταχυδρομικών αποστολών ήρθε από τον Άγγλο έμπορο William Dockwra και τον συνεργάτη του Robert Murray όταν ίδρυσαν το “London Penny Post” την 1η Απριλίου 1680. Ένα ταχυδρομείο που έστελνε γράμματα και μικρά δέματα εντός της πόλης του Λονδίνου με κόστος μιας δεκάρας (penny). Η απόδειξη πληρωμής ήταν μια σφραγίδα πάνω στο απεσταλμένο γράμμα ή δέμα, η οποία από πολλούς θεωρείται η πρώτη μορφή του γραμματόσημου. 
To 1836 o Robert Wallace, μέλος της Βρετανικής Βουλής, ανέθεσε στον Sir Rowland Hill, καθηγητή αγγλικών και εφευρέτη, την μεταρρύθμιση της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Στις 4 Ιανουαρίου του 1837 ο Sir Rowland Hill παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών, Tomas Spring Rice, τη μελέτη του με τίτλο “Μεταρρύθμιση ταχυδρομείου: Η σημασία και η πρακτικότητά του”. Ο Hill, στην μελέτη του αναφέρει, μεταξύ άλλων, την νόηση ότι το αποδεικτικό πληρωμής του τέλους ταχυδρόμησης μπορεί να αναπαραστεί από ένα μικρό και λεπτό κομμάτι χαρτί το οποίο στο πίσω μέρος θα φέρει μια κολλώδης ουσία. Επίσης προτείνει την κοστολόγηση των αποστολών με βάση το βάρος μόνο. Πρότεινε ακόμη το προπληρωμένο τέλος το οποίο να πληρώνει ο αποστολέας. 
Interesting Facts:
Μέχρι την υλοποίηση της πρότασης του Sir Rowland Hill, έγγραφα και γράμματα αποστέλλονταν χωρίς φάκελο, εκτός αν ο αποστολέας έφτιαχνε έναν μόνος του, και το κόστος αποστολής υπολογιζόταν από τον αριθμό σελίδων και την απόσταση της αποστολής. 
Το κόστος αποστολής πληρωνόταν από τον παραλήπτη και όχι από τον αποστολέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να παραλάβουν τις αποστολές τους για οικονομικούς λόγους και έτσι έκαναν άρνηση παραλαβής. Επίσης γίνονταν και πολλές απάτες, όπου ο αποστολέας κωδικοποιούσε το μήνυμα στο εξωτερικό μέρος της αποστολής και ο παραλήπτης έκανε άρνηση παραλαβής αφού πρώτα είχε εξετάσει το δέμα. Έτσι το τέλος αποστολής δεν πληρωνόταν ποτέ.

Η μελέτη του Hill δεν ασπάστηκε αμέσως καθώς πολλοί πολιτικοί θεωρούσαν στρεβλή την οπτική του. Πέρασαν 3 χρόνια εώς ότου υιοθετηθούν οι προτάσεις του και τον Μάιο του 1840 διανεμήθηκε το πρώτο αυτοκόλλητο γραμματόσημο στην Μεγάλη Βρετανία, το Penny Black. Τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε και το “Two Penny Blue”. Και τα δύο γραμματόσημα απεικόνιζαν την νεαρή Βασίλισσα Βικτώρια.

Interesting Fact:
Καθώς το πρώτο γραμματόσημο δεν έφερε την χώρα έκδοσης, η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα που στα γραμματόσημα της δεν αναφέρει την χώρα έκδοσης μέχρι και σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλες χώρες την πρακτική της Μεγάλης Βρετανίας και εξέδωσαν και αυτές αυτοκόλλητα γραμματόσημα.


                             Το πρώτο γραμματόσημο της Ζυρίχης εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 1843
                          Τα πρώτα γραμματόσημα της Βραζιλίας, εκδόθηκαν την 1η Αυγούστου 1843
                                         Τα πρώτα γραμματόσημα της Ινδίας εκδόθηκαν το 1854


Μεχρι το 1860 οι περισσότερες χώρες είχαν εκδόσει αυτοκόλλητα γραμματόσημα.

Τα πρώτα γραμματόσημα με ελληνική γραφή εκδόθηκαν στις 15 Μαΐου του 1859, από τα Ιόνια Νησιά τα οποία ήταν υπό Βρετανική κατοχή. Τα γραμματόσημα αυτά απεικόνιζαν την Βασίλισσα Βικτώρια ενώ έγραφαν ΙΟΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ. Τα Ιόνια νησιά τότε ονομάζονταν Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων.

Τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα εκδόθηκαν την 1η Οκτωβρίου του 1861 με το προφίλ του θεού Ερμή και τυπώθηκαν στην Γαλλία.
Τα πρώτα γραμματόσημα με διάτρηση εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 1854. Μέχρι τότε τα έκοβαν με το ψαλίδι.


Άννα Μαρία Σταυροπούλου



Σχόλια