Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα και καλεί σε επείγουσες δράσεις για την προστασία της ποικιλίας της ζωή στη Γη, την ορατή και την αόρατη με το γυμνό μάτι.
Η βιολογική ποικιλομορφία ή αλλιώς βιοποικιλότητα αναφέρεται στο συνολικό άθροισμα των ζωντανών παραλλαγών, που ξεκινάει από το γενετικό επίπεδο, περνάει από το επίπεδο των ειδών και φτάνει μέχρι το επίπεδο των οικοσυστημάτων. Επομένως, η έννοια αυτή δείχνει την ποικιλομορφία των ειδών, των οικοσυστημάτων και κάθε μορφής ζωντανού οργανισμού. Περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη στον πλανήτη, από φυτά και ζώα έως μύκητες και βακτήρια, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, αλλά και η γενετική ποικιλομορφία που τα διέπει. Μεταφορικά, η βιοποικιλότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας περίπλοκος ιστός, στον οποίο κάθε στοιχείο αλληλεξαρτάται. Όταν ένα στοιχείο μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα και αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές – συνέπειες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προώθησε σε αρμόδιες Υπηρεσίες, φορείς, Δήμους και Υπουργεία, ενημερωτικό φυλλάδιο αφύπνισης για το Κρητικό δασικό περιβάλλον το οποίο είχε αρχικά εκδοθεί για να επικοινωνήσει τον συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου) αλλά δεν προωθήθηκε, λόγω της έναρξης των προληπτικών μέτρων για την πανδημία.

Ακολουθεί το συνοδευτικό κείμενο της Συντονίστριας της ΑΔΚ, κ. Μαρίας Κοζυράκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Στις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προγραμμάτιζε μια σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σημαντικότητας της βιοποικολότητας και τις συνέπειες  της άμεσης αλληλεξάρτησης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Οι παγκόσμιες συνθήκες αποκλεισμού και καραντίνας που επέβαλλε η πανδημία του κορονοϊού δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε τις προγραμματισμένες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Με την ισχυρή πεποίθηση ότι, αυτή η μέρα της 21ης Μαρτίου πέρασε αλλά ο συμβολισμός της δεν χάθηκε, υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου ως ορόσημο που φέρει τα ίδια μηνύματα για τη βιωσιμότητα, την αειφορία, το περιβάλλον και το ανθρώπινο είδος.


Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας ότι η προστασία και η βελτίωση του ανθρώπινου περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, όρισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε που ξεκίνησε το 1974, έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας εμβέλειας που γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 23% όλων των θανάτων παγκοσμίως, προκαλούνται από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 12,6 εκατ. θανάτους τον χρόνο. Από αυτούς, 3,8 εκατ. καταγράφονται στη νοτιανατολική Ασία, 3,5 εκατ. στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, 2,2 εκατ. στην Αφρική, 1,4 εκατ. στην Ευρώπη, 854 χιλιάδες στην ανατολική Μεσόγειο και 847 χιλιάδες σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Οι φτωχοί, τα παιδιά κάτω των 5 ετών (1,7 εκατ. θάνατοι ετησίως) και οι ενήλικες με ηλικία μεταξύ 50- 75 ετών (4,9 εκατ. θάνατοι ετησίως) επηρεάζονται περισσότερο από το περιβάλλον.

Σχόλια