Προορισμός της ημέρας by Ζετα: Μάλτα

Μεσαιωνικά κάστρα και τιρκουάζ νερά, πολύχρωμα χωριουδάκια και πάμφθηνα αεροπορικά. Και άλλοι τόσοι λόγοι να πάτε στη Μάλτα.

Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας,  ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Η πρώτη επίσημη γλώσσα είναι τα μαλτέζικα και η δεύτερη τα αγγλικά. Ο ρωμαιοκαθολισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Παρ' όλα αυτά η Μάλτα είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο. Τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων. Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη χώρα της Ένωσης τόσο σε πληθυσμό (493.559 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018) όσο και σε έκταση.
Για να έχεις μια εικόνα του πόσο μικρούλα είναι η Μάλτα, η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις από μέρος σε μέρος είναι 27 χιλιόμετρα!
Μην ξεγελαστείς όμως από το μέγεθός της και νομίσεις ότι μπορείς να τη δεις σε ένα Σαββατοκύριακο. Η Μάλτα μπορεί να είναι μικρούλα, αλλά έχει άπειρα πράγματα να δεις και να κάνεις –από μουσεία και κάστρα που δε γυρνιούνται σε λιγότερες από δύο ώρες έκαστο, μέχρι ολονύχτιες μπαρότσαρκες και οινο-δοκιμές σε έναν από τους μικρότερους μεν, από τους πιο ενδιαφέροντες του κόσμου δε αμπελώνες. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι πως τα μαλτέζικα κρασιά, ακριβώς επειδή η παραγωγή είναι ελάχιστη, δεν εξάγονται, άρα τις δύο πολύ ενδιαφέρουσες γηγενείς ποικιλίες Girgentina και Gellewza μπορείς να τις πιείς μόνο εδώ.

Βαλέτα
Χρισμένη από την UNESCO ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη «συμπύκνωση» ιστορικών μνημείων στον κόσμο, μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες του πλανήτη στριμώχνει στα σοκάκια της αξιοθέατα όπως το αιωνόβιο Manoel Theatre, οι σχεδιασμένες από τον Renzo Piano Πύλες της Πόλης, ο ναός του Αγίου Ιωάννη (εκείνου των περίφημων Ιπποτών, που ίδρυσαν την πόλη και συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί), τα σπιτάκια με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τα μεσαιωνικά φρούρια και οι υπαίθριες αγορές της.

Μαρσασλόκκ
Το παράξενο όνομά του το χρωστά στο πάντρεμα δύο γλωσσών: Μάρσα σημαίνει λιμάνι στα αραβικά, και Σλοκκ (για την ακρίβεια, xlokk) είναι η μαλτέζικη λέξη για τον νοτιοανατολικό άνεμο, αυτόν που εμείς λέμε Σιρόκο.
Πρώην φοινικική αποικία, το Μαρσασλόκκ των τρεισήμισι χιλιάδων κατοίκων βρίσκεται στη νοτιοανατολική Μάλτα (εκεί που φυσά ο Σιρόκος) και είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για τις πολύχρωμες παραδοσιακές ψαρόβαρκες που λέγονται luzzu κι έχουν διπλά τοιχώματα και ζωγραφισμένα μάτια στα δεξιά και τα αριστερά της πλώρης, όπως στις αρχαίες ελληνικές παραστάσεις πλοίων.

Η Γαλάζια λίμνη
Βρίσκεται στο νησί του Comino, το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά που συναποτελούν τη Μάλτα, και είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου: Για βουτιές στα απόλυτα τιρκουάζ νερά της το καλοκαίρι, για πεζοπορίες με φόντο τη Μεσόγειο και συντροφιά τα αρώματα της θάλασσας και του θυμαριού όλο τον υπόλοιπο χρόνο. 
Στο Comino τα αυτοκίνητα λάμπουν διά της απουσίας τους, πράγμα που κάνει το νησάκι ιδανικό για όσους λαχταρούν την επιστροφή στη φύση και την απόλυτη γαλήνη στις διακοπές τους.

Mdina
Η Μελίττη των αρχαίων Ελλήνων, γνωστή και ως Città Vecchia (παλιά πόλη), ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, από την αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα.
Φωλιασμένη ακόμα πίσω από τα αρχαία της τείχη, με τους κατοίκους της να μην ξεπερνούν τους 300, η υπέροχα γαλήνια Mdina, με τα λιθόκτιστα σοκάκια και τα στοιχεία μεσαιωνικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Μάλτας.

Το χωριό του Ποπάι
Αγαπημένος προορισμός των παιδιών κάθε ηλικίας, το χωριό που χτίστηκε ως σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς το μακρινό 1980, είναι σήμερα ένα επισκέψιμο πάρκο –και ένα δημοφιλέστατο post στα social media.
Εκτός από τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια του, με φόντο την θάλασσα, το χωριό στα βορειοδυτικά του νησιού της Μάλτας προσφέρει επίσης παραστάσεις, προβολές ταινιών, επισκέψεις στα σπίτια των χαρακτήρων και βαρκάδες γύρω από το λιμάνι –κάτι σαν μια μίνι εκδοχή της Ντίσνεϊλαντ, αφιερωμένη στον αγαπημένο ναυτικό των παιδικών μας χρόνων.

Οι Τρεις Πόλεις στο Μεγάλο Λιμάνι
«Grand Harbour» λέγεται, και καταλαβαίνεις γιατί την πρώτη φορά που το αντικρίζεις από τους κήπους-παρατηρητήρια που λέγονται Upper Baraka Gardens της Βαλέττας. Στην απέναντι μεριά του (πραγματικά γκραντιόζ) λιμανιού, βρίσκονται τρεις πόλεις που στην πραγματικότητα δεν είναι κανονικές πόλεις αλλά πάλαι ποτέ ψαροχώρια που μετατράπηκαν σε ατμοσφαιρικές γειτονιές: Η Βιτοριόσα ή Μπίργκου, η Σενγκλέα που παλιά λεγόταν Λ’ίσλα, και η Κοσπίκουα, που οι κάτοικοί της ακόμα αποκαλούν Μπόρμλα.

Εξερεύνηση στο νησί της Καλυψούς
Το νησί Gozo, θεωρείται ότι είναι η Ωγυγία, το νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανέγγιχτα και μοναδικά νησιά της Μεσογείου και αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές σε μια γαλήνια γη που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. 
Θα μπορέσεις να επισκεφτείς τη διάσημη σπηλιά, που έμενε η Καλυψώ με τον Οδυσσέα αλλά και να κολυμπήσεις σε πανέμορφες παραλίες.


Ξενάγηση στον ναό Hagar Qim 
Μην φύγεις από την Μάλτα, αν δεν επισκεφθείς τον ιστορικό ναό Hagar QimΠρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο ναό, αποκλειστικά χτισμένο από ασβεστόλιθο στη Μάλτα. Ο ναός αυτός χρονολογείται από το 3.200 π.Χ και πιθανολογείται πως χτίστηκε από ελληνικά φύλα ως ορμητήριο στη Μεσόγειο.

Κουζίνα: Τα θαλασσινά και το φρέσκο ψάρι έχουν στην μαλτέζικη κουζίνα την τιμητική τους. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Ιταλικές, αραβικές και μεσογειακές γεύσεις παντρεύονται εδώ, σε ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα!
Παντρεύει τα μπαχαράτα αρώματα της Ανατολής με τα ζυμαρικά και τα κρέατα της Δύσης. Εθνικό πιάτο είναι το κουνέλι, που μαγειρεύεται με ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους, αλλά εξαιρετικότερο όλων είναι το κρασάτο που ονομάζεται  Fenkata. Περιέχει αρακά και πατάτες.

Εννοείται πως ζυμαρικά παίζουν σχεδόν παντού, και είναι επίσης εξαιρετικά, ενώ για πρωινό/ street food/ σούπερ χορταστικό σνακ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις pastizzi, πιτάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με κοτόπουλο, τυρί ή σπανάκι.
Δοκίμασε Timpana, φαγητό το οποίο περιέχει πένες και μια σάλτσα από ντομάτα με κιμά, αυγά και μπόλικο τυρί. Το πιάτο δεν τελειώνει εδώ, αλλά σκεπάζεται με φρέσκο φύλλο.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μαλτέζικης κουζίνας είναι το soppa tal-armla και περιέχει πράσινα λαχανικά, πατάτες, φασόλια, μπιζέλια, καρότα, κουνουπίδι και πάστα ντομάτας. Θα τη βρεις σε διάφορες εκδοχές με περισσότερα ή λιγότερα λαχανικά και τυρί.
Εάν σου ήρθε όρεξη για κάτι γλυκό, τότε το qaghaq tal-ghasel είναι το πιο κλασσικό στη Μάλτα. Θα το βρεις όλο το χρόνο, όμως όλα τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι μοσχομυρίζουν από τις πολλές μερίδες του τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Είναι ένα ζυμαρένιο γλυκό, που θυμίζει κουλούρι με γέμιση από μείγμα μαρμελάδας λεμόνι, πορτοκάλι, μπαχαρικών και σερβίρεται με μπόλικο σιρόπι.

Ταξιδιωτικά Tips
Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε τη Μάλτα είναι Άνοιξη και Φθινόπωρο.
300 μέρες τον χρόνο έχει ηλιοφάνεια.
Η οδήγηση γίνεται από την αριστερή πλευρά (δεξιοτίμονο αυτοκίνητο).
Ακόμη και ο διάδρομος των αποσκευών έχει αντίθετη φορά!
Μεγάλη προσοχή: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η θάλασσα είναι γεμάτη μέδουσες.
Η μέγιστη ταχύτητα στο νησί είναι τα 80χλμ/ώρα.
Οι κατακόμβες στον ναό Parish Church of St Paul & Grotto Of St Paul είναι οι πιο εντυπωσιακές.
Η πιο μικρή κατακόμβη του νησιού βρίσκεται στο St. Agatha’s Historical Complex.
Στην υπέροχη σπηλιά Tal-Mixta μπορείτε να ανεβείτε και μέσω του μονοπατιού, από τη Ramla bay (Gozo).
Δες περισσότερα εδώ

Σχόλια