Με αφορμή τον χτεσινό 228o “Διαστημικό Περίπατο” δύο Αμερικανών αστροναυτών του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) έψαξα και βρήκα μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Σταθμό, για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
1. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι διαστημικό σκάφος, παρατηρητήριο αλλά και εργαστήριο, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την γη, 386 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Κατασκευάστηκε και αξιοποιήθηκε από 16 χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Ιαπωνία, Βέλγιο, Βραζιλία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, και Μεγάλη Βρετανία.
2. Ο Σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 και οι πρώτοι αστροναύτες που έμειναν και εργάστηκαν στον Σταθμό έφτασαν το 2000.
3. Έχει μήκος 109 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι έξι άτομα, μιας και έχει συνολικά έξι υπνοδωμάτια. Έχει επίσης δύο μπάνια, γυμναστήριο και ένα παράθυρο με θέα 360 μοιρών!
4. Ταξιδεύει με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Κάνει 16 φορές τον κύκλο της γης σε μία μέρα και έτσι συναντά 16 ανατολές και δύσεις ηλίου κάθε μέρα. Κάνει δηλαδή έναν πλήρη κύκλο της γης κάθε 90 λεπτά.
5. Είναι ορατός από την γη και με τη βοήθεια της ειδικής σελίδας της NASA μπορείς να τον εντοπίσεις και εσύ.
6. Το οξυγόνο στον σταθμό προέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται «ηλεκτρόλυση», η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ του σταθμού για να χωρίσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και αέριο οξυγόνο.
7. Η αστροναύτης Peggy Whitson είναι η γηραιότερη γυναίκα που έχει πάει στο διάστημα. Ήταν 57 ετών όταν τελείωσε την τελευταία της αποστολή στον Σταθμό το 2017. Κατέχει επίσης το ρεκόρ της γυναίκας αστροναύτη με τους περισσότερους διαστημικούς περιπάτους, 10 στον αριθμό.
Fun Fact:
Ο όρος κοσμοναύτης χρησιμοποιείται από το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Η Αμερική και ο υπόλοιπος κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο αστροναύτης. Η διαφορές τους είναι ελάχιστες και περιορίζονται στις γνώσεις και τα προσόντα που χρειάζονται κανείς για να εγγραφεί στα αντίστοιχα προγράμματα.
8. Οι αστροναύτες χάνουν μυϊκή και οστική μάζα κατά την παραμονή τους στο διάστημα, γι’ αυτό κάνουν δύο ώρες γυμναστική την ημέρα υποχρεωτικά.
9. Δώδεκα χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων διατρέχουν τον Σταθμό.
10. Μέχρι έξι διαστημικά σκάφη μπορούν να προσκολλήσουν στον Σταθμό ταυτόχρονα.
11. Πάνω από πενήντα υπολογιστές ελέγχουν τα συστήματα του Σταθμού.
12. Τα ούρα των αστροναυτών ανακυκλωνονται, φιλτράρονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό.
13. Οι αστροναύτες στον Σταθμό κουρεύονται με κουρευτική μηχανή που είναι συνδεδεμένη με ηλεκτρική σκούπα για να μαζεύει τις τρίχες.
14. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει ημερομηνία λήξης το 2024. Γίνονται συζητήσεις για επέκτασή της ζωής του ως το 2028.
15. 240 άτομα από 19 χώρες έχουν επισκεφθεί τον Σταθμό μέχρι σήμερα.
Για μια πλήρη ξενάγηση στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού παρακολουθήστε το βίντεο εδώ.
Εχτές, 26 Ιουνίου 2020, οι αστροναύτες Chris Cassidy και Bob Behnken πραγματοποίησαν τον 228ο διαστημικό περίπατο (Spacewalk) έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν πεπαλαιωμένες μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου, στο σύστημα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, με πιο ισχυρές μπαταρίες λιθίου. Ο Σταθμός έφερε συνολικά 48 μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου, και η διαδικασία αντικατάστασής τούς ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017. Αν όλα πάνε καλά, φέτος θα ολοκληρωθει η αντικατάσταση όλων.
Ο επόμενος διαστημικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2020 στη 13.00 ώρα Ελλάδος. Ενδεχομένως να γίνουν δύο ακόμα περίπατοι φέτος.
Μπορειτε να παρακολουθήσετε τον χτεσινό διαστημικό περίπατο εδώ. Ενω στο ίδιο link μπορείτε να παρακολουθήσετε και τον επόμενο περίπατο την 1η Ιουλίου, ζωντανά.
Άννα Μαρία Σταυροπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!