Η εξερεύνηση του σύμπαντος από τη NASA και η συνεχής ανάγκη για τεχνολογική εξέλιξη οδήγησαν την NASA σε εφευρέσεις συσκευών και τεχνοτροπιών που εν συνεχεία προσαρμόστηκαν για...επίγεια χρήση. Άλλοτε οι τεχνολογικές αυτές εφευρέσεις συνέβαιναν στα εργαστήρια της NASA και άλλοτε μετά από συνεργασίες της NASA με εξωτερικούς επιστήμονες. Ας δούμε όμως για ποιές καινοτομίες πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην NASA:
Φακοί με αντιχαρακτική επίστρωση
Η προσωπίδα του κράνους των αστροναυτών έπρεπε να μπορεί να μένει καθαρή από βρωμιά και γρατζουνιές αλλά και να προστατεύει τα μάτια και το πρόσωπο του αστροναύτη. Έτσι δημιουργήθηκε μια πλαστική επικάλυψη η οποία είναι δέκα φορές πιο ανθεκτική στις γρατζουνιές, ενώ αργότερα προστέθηκε και ηλιακή προστασία. Φυσικά αυτή η τεχνογνωσία βρήκε το δρόμο της στα γυαλιά οράσεως, ηλίου και σκι αλλά και στις μάσκες ηλεκτροκόλλησης.
Ήξερες ότι: 12 Ιουνίου η Άννα Φρανκ απέκτησε το 1ο της ημερολόγιο;
Ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός
Η NASA συνεργάστηκε με την εταιρία Black & Decker για την αποστολή της στο φεγγάρι καθώς χρειαζόταν εργαλεία με μπαταρία για διάτρηση και συλλογή δειγμάτων. Έτσι έφτασε στα σπίτια μας το ηλεκτρικό σκουπάκι!
Τεχνητά άκρα
Η NASA εξέλιξε τα άκρα των ρομποτικών μηχανών της με τεχνητά μυϊκά συστήματα, αισθητήρες και αρθρώσεις καθώς και με τη δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών ώστε η ρομποτική μηχανή να κινείται πιο ευλύγιστα και με ακρίβεια στο διάστημα. Καθώς το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, η βιομηχανία τεχνητών άκρων χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία αυτή για να βελτιώσει κατά πολύ την κινητικότητα αλλά και την άνεση των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη.
Στρώματα μνήμης (Memory foam)
Η ανάγκη για ενίσχυση των καθισμάτων των αστροναυτών ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και το σοκ της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους οδήγησε στην δημιουργία του memory foam. Είναι ένα στρώμα από ένα μείγμα πολυουρεθάνης και άλλων χημικών που ενισχύουν την πυκνότητα και την ελαστικότητα. Πλέον το στρώμα αυτό το χρησιμοποιούμε για να κοιμόμαστε κάθε βράδυ. Η τεχνολογία αυτή επίσης χρησιμοποιείται και στις σόλες αθλητικών παπουτσιών.
Κάμερα για κινητα
Την δεκαετία του ‘90 ένα από τα εργαστήρια της NASA εφηύρε ένα ελαφρύ και μικροσκοπικό σύστημα απεικόνισης που απαιτούσε λίγη ενέργεια για λήψη φωτογραφιών υψηλής ποιότητας από το διάστημα. Αυτή την τεχνολογία πλέον χρησιμοποιούν οι κάμερες κινητών και υπολογιστών.
Ήξερες ότι υπάρχει ελληνική ονομασία για το ποπ κορν;
Θερμόμετρο υπερύθρων
Τα εν λόγω θερμόμετρα είναι αυτή τη περίοδο πολύ γνωστά λόγο της πανδημίας. Η τεχνολογία τους βασίζεται σε αυτήν που ανέπτυξε η NASA για την αξιολόγηση της θερμοκρασίας των απομακρυσμένων πλανητών.
Φορητοί υπολογιστές και ποντίκι υπολογιστή
Ο πρώτος φορητός υπολογιστής - ονόματι Grid Compass - χρησιμοποιήθηκε σε πολλές διαστημικές αποστολές την δεκαετία του ‘80. Το παρατσούκλι του ήταν SPOC (Shuttle Portable On-Board Computer) και είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τις συσκευές εντός του διαστημικού σκάφους ενώ χρησιμοποιήθηκε και στην εκτόξευση δορυφόρων από διαστημικά σκάφη.
Η ανάγκη για ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συσκευών εντός του διαστημικού σκάφους και των χρηστών να διαχειρίζονται δεδομένα οδήγησε στην δημιουργία του γνωστού μας ποντικιου (mouse) από τον ερευνητή του Stanford, Doug Englebart.
Ήξερες ότι η Βραζιλία πήρε το όνομα της από ένα δέντρο;
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφευρέσεις της NASA και των συνεργατών της που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Δημιούργησαν επίσης την τεχνολογία LED (light-emitting diode), τις σόλες αθλητικών παπουτσιών που απορροφούν τους κραδασμούς, βοήθησαν στην ενίσχυση της στολής των πυροσβεστών και στην εξέλιξη της εγχείρησης όρασης με laser, και πολλά άλλα.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και εφευρέσεις της NASA στα ετήσια τεύχη Spinoff που δημοσιεύει από το 1976.
Άννα Μαρία Σταυροπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!