Παγκόσμια ημέρα Τροχοσανίδας ( Skateboard)


Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τροχοσανίδας (Go Skateboard Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Τροχοσανίδας (IASC), για την προώθηση του δυναμικού αυτού αθλήματος.

 Ιστορία:

Όλα άρχισαν την δεκαετία του 1940 με 1950, στην Καλιφόρνια. Κανείς δεν ξέρει ποιός έφτιαξε την πρώτη σανίδα, αλλά ξέρουμε ότι η πρώτη σανίδα ήταν απλά ξύλινα κουτιά με ροδάκια από κάτω, πριν από αυτήν όμως η εμφάνιση της σανίδας ήταν σαν σκούτερ και μετά από πολλά πειράματα οι σκέιτερς δημιούργησαν την σανίδα όπως την ξέρουμε σήμερα.

Αργότερα έγιναν πολλές βελτιώσεις στην σανίδα, όπως στις ρόδες, στα trucks (είναι το σύστημα που κρατάει τις ρόδες) και γενικά σε όλο το σχεδιασμό, που βοηθούσαν τον skater να στίβει πιο έυκολα.Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει διάσημο το skate σε όλο το κόσμο. Το 1959, βγήκε προς πώληση το πρώτο skateboard, που ονομαζόταν Roller Derby Skateboard και το 1963 ο πρώτος αγώνας skateboard έλαβε μέρος στο Pier Avenue Junior School στην Hermosa, της Καλιφόρνιας με επαγγελματίες skaters. Καθώς οι περισσότεροι skaters πατινάριζαν στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια, υπήρχαν και άλλοι πιο γενναίοι που αποφάσισαν να κάνουν skate μέσα σε άδειες πισίνες. Τότε ήταν η μεγαλύτερη άνθιση του skate, το 1963 εως το 1965 και πουλήθηκαν 50 εκατομμύρια σανίδες.

Μετά από καιρό, το skate απαγορεύτηκε λόγο πολλών τραυματισμών και πολλές φορές θανάτων σε πολλές πόλεις σε όλη την Αμερική. Τότε οι θαυμαστές του skate αποφάσισαν να κάνουν skate κρυφά ή ''παράνομα''. Μετά από καιρό, το skate είχε κερδίσει τον κόσμο και πολλοί παραγωγοί προσπαθούσαν να κάνουν καλύτερη την ποιότητα του skate αλλάζοντας το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένα τα ροδάκια. Αφού η ποιότητα του skate έγινε πολύ καλύτερη, οι δημιουργοί σανίδων άρχισαν να πληθαίνουν.

Αργότερα, το 1976 στην Φλόριντα, χτίστηκε το πρώτο skate park και αργότερα χτίστηκαν πολλά περισσότερα σε όλη την Αμερική. Ο Wes Humpston και ο Jim Muir ήταν οι πρώτοι που έβγαλαν στην αγορά μία επιτυχημένη σειρά από σανίδες που είχαν γραφικά κάτω από τον τίτλο Dogtown. Λίγο αργότερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές skateboard έβαλαν γραφικά το κάτω μέρος της σανίδας.

Το skate σε άδειες πισίνες ήταν πολύ διάσημο και σαν αποτέλεσμα της καλύτερης τεχνολογίας, οι skaters ήταν ικανοί να πραγματοποιούν εναέριες φιγούρες. Όμως αργότερα λόγο οικονομικών προβλημάτων το skate ''πέθανε για άλλη μια φορά. Μία hardcore οργάνωση παρέμεινε στο skateboarding και έχτισε ράμπες και half pipe στις πίσω αυλές αφού τα περισσότερα skatepark έκλεισαν. Το 1984, το vertical skating αντικαταστάθηκε από το streetstyle skating. Οι ράμπες άρχισαν να αποκτάνε φήμη. Ο Powell Peralta δημιούργησε το πρώτο του skate video με όνομα "Bones Brigade" χάρη στα δημιουργικά ταλέντα των CR Stecyk και Stacy Peralta. Το video παρουσίαζε όλη την ομάδα των skater και βοήθησε την μετάβαση του skateboard σε ένα νέο επίπεδο δημοτικότητας. Εμφανίστηκαν άπειροι παραγωγοί και το skateboarding αναγεννήθηκε δυναμικά για τρίτη φορά. Αναδύθηκαν πολλοί vertical πρωταθλητές όπως οι Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain και Neil Blender. Καθώς και street πρωταθλητές όπως οι Mark Gonzales, Natas Kaupas και Tommy Guerrero που πήγαν το ollie σε νέα ύψη. Επίσης υπήρχε και το freestyle skateboarding όπου ο Rodney Mullen χορήγησε όλους τους διαγωνισμούς.

Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ΄90 η προσοχή του skateboarding παραμένει στο streetstyle και η βιομηχανία είναι γεμάτη από παραγωγούς και καταστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, επαγγελματίες skaters δημιούργησαν το δικό τους προϊόν και διαχειρίζονταν τη δική τους εταιρία. Longboarding, μία ξεχασμένη μορφή τέχνης (με την προσθήκη μεγάλων σανίδων) έκανε την επανεμφάνιση του και το downhill skateboarding μπήκε σε μία τελείως καινούρια διάσταση χάρη στα street "έλκηθρα". Στην Καλιφόρνια πάρκα του skateboard ξεκίνησαν να χτίζονται για μια ακόμη φορά χάρη στους νόμους. Η σκληρή δουλειά του Jim Fitzpatrick και του International Association of Skateboard Companies διαβεβαίωσε ότι και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια και ότι περισσότερα πάρκα είναι προγραμματισμένο να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.


Στην Ελλάδα, το skate ξεκίνησε να διαδίδεται στις αρχές των 80’s. «Αυτή ήταν η πρώτη γενιά που ξεκίνησε να κάνει κάτι», λέει ο Βασίλης Αράμβογλου, skaterσυνιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας Goodbie και design/skateboarding consultant του πρώτου skate park στην Αθήνα. «Μαζευόντουσαν σε ομάδες και κάνανε skate σε αυλές αλλά και στην ΧΑΝ στην Κηφισιά. Μη φανταστείς κάτι το φοβερό, απλά ήταν κάτι πιο οργανωμένο σε σχέση με ό,τι υπήρχε τότε». Στις αρχές των 90’s άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα μαγαζιά για skate στην Ελλάδα, βοηθώντας ακόμα περισσότερο στην διάδοσή του στην χώρα μας. 

Πηγή

Σχόλια