Ήξερες ότι 10 χαρακτήρες στην ταινία “Τιτανικός” ήταν υπαρκτά πρόσωπα; (Μέρος 1ο)

Όσοι έχετε γεννηθεί την δεκαετία του ‘80, σημαίνει ότι έχετε ζήσει την τρέλα (μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω την κατάσταση) που επικράτησε όταν βγήκε η ταινία “Τιτανικός” στους κινηματογράφους της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 1998!
Εντάξει, περισσότερο τα κορίτσια έπαθαν ένα πανδαιμόνιο, εγώ προσωπικά την είδα 2 φορές στον κινηματογράφο τότε, αλλά γενικώς είχε γίνει η είδηση της χρονιάς (κινηματογραφικά τουλάχιστον).

Πέραν του ανορθόδοξου κοινωνικά τότε ζευγαριού, Τζακ και Ρόουζ, που η σχέση τους αρχίζει και τελειώνει στο πλοίο, πιστεύω ότι αίσθηση έκανε και το γεγονός ότι η ταινία βασιστηκε στο πραγματικό ναυάγιο του Τιτανικού. Πέρα από το ναυάγιο σα γεγονος, και οι χαρακτήρες της ταινίας βασίστηκαν σε πραγματικά πρόσωπα. Θέλετε να δείτε ποιά ήταν αυτά; Διαβάστε παρακάτω:

Margaret Brown
Η ηθοποιός Kathy Bates υποδύθηκε την κοσμική και φιλάνθρωπο Margaret Brown, η οποία σώθηκε από το ναυάγιο με την σωστική λέμβο υπ’ αριθμόν 6. Η Margaret Brown χαρακτηρίστηκε “The Unsinkable Molly Brown”, η Αβύθιστη Molly Brown, διότι η ίδια βοήθησε πολύ κόσμο να ανέβει στις λέμβους, μέχρι που την ανάγκασαν να μπει και αυτή σε μια. Στην λέμβο έκανε και η ίδια κουπί ενώ ζητούσε επίμονα από το πλήρωμα να γυρίσουν πίσω για να σώσουν και άλλο κόσμο. Δεν είναι ξεκάθαρο ως σήμερα αν η λέμβος με τον αριθμό 6 γύρισε ποτέ πίσω ή όχι. Το ταξίδι της Margaret με τον Τιτανικό ήταν ξαφνικό, καθώς ώντας στην Γαλλία έμαθε ότι ο εγγονός της ήταν άρρωστος και έκλεισε εισιτήριο αμέσως στο πρώτο πλοίο που βρήκε με προορισμό την Νέα Υόρκη, τον Τιτανικό! Η ζωή της Margaret Brown έγινε και μιούζικαλ με τίτλο “The Unsinkable Molly Brown”.

Καπετάνιος Edward Smith
Ο ηθοποιός Bernard Hill υποδύθηκε τον καπετάνιο Edward Smith, ετών 62, ο οποίος χάθηκε μαζί με το πλοίο. Ο καπετάνιος Smith είχε υπηρετήσει 40 χρόνια στις θάλασσες και πιθανότατα θα έβγαινε στην σύνταξη μετά την άφιξη του Τιτανικού στην Νέα Υόρκη. Ο καπετάνιος Smith, σύμφωνα με μαρτυρίες, τις τελευταίες στιγμές πριν βυθιστεί το πλοίο απάλλαξε το πλήρωμα από τις υπηρεσίες του, και αφού τους είπε “Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για τα γυναικόπαιδα και τους εαυτούς σας”, πήγε στην γέφυρα του πλοίου και δεν τον ξανα είδε κανείς, μα ούτε και η σορός του βρέθηκε ποτέ.


Info:Η ταινία προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον, Avatar.

Joseph Bruce Ismay
Ο ηθοποιός Jonathan Hyde υποδύθηκε τον άγγλο επιχειρηματία Joseph Bruce Ismay. Ο Ismay διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της White Star Line, της ναυτιλιακής εταιρείας που κατασκεύασε τον Τιτανικό. Ο Ismay ήταν αυτός που ζήτησε οι σωστικές λέμβοι να μειωθούν από 48 σε 16 (ο χαμηλότερος αποδεκτός αριθμός λέμβων) κατά την κατασκευή του Τιτανικού. Τη νύχτα του ναυαγίου ο Ismay μπήκε σε σωσίβια λέμβο, μαζί με άλλους της πρώτης θέσης, 20 λεπτά πριν το πλοίο χαθεί στο βυθό. Πολλοί του άσκησαν κριτική και τον κατηγόρησαν για δειλό καθώς προσπάθησε να σώσει τον εαυτό του ενώ γυναίκες και παιδιά ήταν ακόμα στο κατάστρωμα. Η φήμη του Ismay στιγματίστηκε τόσο βαθιά που τελικά το 1913 παραιτείται από την White Star Line. Κατά την έρευνα των ΗΠΑ για τις συνθήκες του ναυαγίου ο Ismay ανακοίνωσε ότι από τότε και στο εξής τα πλοία θα εξοπλίζονται με τοσες σωστικές λέμβους ώστε να καλύπτουν τον αριθμό των επιβατών του εκάστοτε πλοίου.

John Jacob Astor IV
Ο ηθοποιός Eric Braeden υποδύθηκε τον πιο πλούσιο άντρα του πλοίου, αλλά και του κόσμου εκείνη την εποχή, τον John Jacob Astor IV. Ο John Astor επέστρεφε στην Αμερική με την σύζυγό και την κόρη του διότι κατά την διάρκεια των ταξιδίων τους η σύζυγός του έμεινε έγκυος. Το βράδυ του ναυαγίου ο Astor βάζει την σύζυγό του και την κόρη του σε μια λέμβο και παρακαλάει τον ναύτη να του επιτρέψει να μπει και αυτός μαζί τους καθ’ ότι η γυναίκα του είναι σε ενδιαφέρουσα. Ο ναύτης αρνούμενος του λέει: “Όχι, κύριε, κανένας άντρας δεν επιτρέπεται σε αυτή την λέμβο ή σε οποιαδήποτε λέμβο μέχρι οι κυρίες να φύγουν”. Ο Astor τότε του λέει “ Τότε πες μου τον αριθμό της λέμβου για να την βρω αργότερα”. Η λέμβος είχε τον αριθμό 4. Η τελευταία φορά που εθεάθη ο Astor ήταν να καπνίζει στο κατάστρωμα αφού κατέβηκε η λέμβος με τον αριθμό 4. Η σορός του βρέθηκε στις 22 Απριλίου και αναγνωρίστηκε από τα αρχικά που είχε ραμμένα στο εσωτερικό του σακακιού του. Σχεδόν όλα τα προσωπικά αντικείμενα που είχε πάνω του βρέθηκαν, εκ των οποίων και το χρυσό του ρολόι τσέπης το οποίο διεκδίκησε ο γιός και το οποίο φόρεσε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ida and Isidor Straus
Ο Isidor Straus, τον οποίο υποδύθηκε ο Lew Palter, ήταν συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy. H Ida ήταν σύζυγός του. Την νύχτα του ναυαγίου το πλήρωμα πρόσφερε στην Ida θέση στη σωστική λέμβο με τον αριθμό 8, αλλά όταν της είπαν ότι ο Isidor δεν μπορεί να πάει μαζί της τότε έδωσε την θέση της στην καμαριέρα της. Η Ida φέρεται να είπε: “Δεν θα χωριστώ από τον άντρα μου. Όπως έχουμε ζήσει, έτσι και θα πεθάνουμε...μαζί”. Τελευταία φορά που είδαν το ζεύγος Staus ήταν στο κατάστρωμα, αγκαλιά.

Δεν σας έκλεψα....Οι υπόλοιποι 5 χαρακτήρες της ταινίας που ήταν υπαρκτά πρόσωπα θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα!!! Μην το χάσετε!!!


Άννα Μαρία Σταυροπούλου





Σχόλια