Αγιά Σοφιά: 24 Ιουλίου 2020 αλλάζει η ιστορία...Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες....

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα όσοι εναντιώνονται σε αυτή την απόφαση και στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία - μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί.

Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για παρέμβαση της UNESCO μιλούν και πολλά ξένα δίκτυα από όλο τον κόσμο.

Info: Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά, γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε τζαμί και αργότερα σε μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.  Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος.

Από ελληνικής πλευράς έχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» . 

«Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

«Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο διάγγελμα του:

"H Aγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Οι πόρτες της θα είναι ανοιχτές για όλους, όπως πάντα, Μουσουλμάνους και μη.

Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγια Σοφία για προσεχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν θα ήταν σωστό να επισκεπτόμαστε τον τόπο μέχρι τότε, μέχρι να τελειώσουν δηλαδή οι εργασίες. Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση. Η Αγία Σοφία σχετίζεται με τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας. Κάθε είδους στάσεις σχετικά με αυτό το θέμα ως παραβίαση της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε να υπάρξει κατανόηση των ιστορικών και νομικών μας δικαιωμάτων.

Επιμένοντας ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο είναι σαν να είχε κάποιος την απαίτηση μα μετατραπεί σε μουσείο το Βατικανό".

Το τουρκικό έθνος, ανέφερε ο Ερντογάν, πάντα φρόντιζε την Αγία Σοφία και «δεν προσπάθησε καν να αλλάξει το πρωτότυπο όνομά της που σημαίνει ''Σοφία του Θεού''», στο διάγγελμά του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα δικαιώματα του τουρκικού λαού επί της Αγίας Σοφίας δεν είναι λιγότερα από τα δικαιώματα εκείνων που πρωτοκατασκεύασαν το μνημείο.

Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την Αγία Σοφία και κρατώντας τουρκικές και οθωμανικές σημαίες, πανηγύρισε τις εξελίξεις.

Συγκλονισμένη από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά εμφανίστηκε στην ΕΡΤ η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες» είπε για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».

Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.

«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» ανέφερε η Αρβελέρ σε άλλο σημείο και  επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τη σημερινή εξέλιξη.


Νομίζω ότι τα λόγια της με βρίσκουν σύμφωνη και δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο....Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης....

Σχόλια