Ήξερες ότι το όνομα της πίτσας Μαργαρίτα οφείλεται σε μία Βασίλισσα;


Μμμμμ...Πίτσα!! Σε ποιόν δεν αρέσει μια ζεστή, ζουμερή και λαχταριστή πίτσα; Όποιος την ανακάλυψε είχε μεγάλη έμπνευση! Για μένα αυτή είναι η στρογγυλή θεά!

Ένας πρόδρομος της πίτσας είναι η φοκάτσια (focaccia), ένα επίπεδο ψωμί το οποίο οι Ρωμαίοι ονόμαζαν panis focacius επάνω στο οποίο έβαζαν διάφορες γαρνιτούρες. Η σύγχρονη πίτσα εξελίχθηκε από παρόμοια πιάτα επίπεδου ψωμιού στην Νάπολη τον 18 αιώνα ή στις αρχές του 19ου αιώνα.
Info: Στη Σαρδηνία, Γάλλοι και Ιταλοί αρχαιολόγοι έχουν βρει ψωμί ψημένο πριν από 7.000 χρόνια.


Στην Νάπολη επίσης “γεννήθηκε” και “βαφτίστηκε” η απλή πίτσα με τα τρία μόνο υλικά. Η ιστορία λέει ότι το 1889 η Bασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας και ο σύζυγός της Bασιλιάς Ουμπέρτο A’ της Ιταλίας επισκέφτηκαν την Νάπολη και αποφάσισαν να πάρουν το γεύμα τους στο πιο γνωστό εστιατόριο της πόλης, την Pizzeria Brandi. 
Ο πιο διάσημος σεφ της εποχής, ο Ραφαέλε Εσποζίτο, εργαζόταν στην Pizzeria Brandi μαζί με την σύζυγό του. Οι οποίοι θέλοντας να ευχαριστήσουν το βασιλικό ζεύγος που τους επισκεφτηκε, δημιούργησαν ένα νέο πιάτο πίτσας. Η έμπνευση ήρθε από τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας. Έτσι έβαλαν πάνω στην ζύμη της πίτσας ντομάτα (κόκκινο), μοτσαρέλα (λευκό) και βασιλικό (πράσινο). Έπρεπε όμως να της δώσουν και ένα όνομα. Μα φυσικά πίτσα Μαργαρίτα, προς τιμήν της Βασίλισσας!
Λέγεται ότι η πίτσα άρεσε ιδιαιτέρως στη Βασίλισσα και γι’ αυτό ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο ζήτησε από εκείνη να του δώσει και επισήμως την γνώμη της με βασιλική σφραγίδα. Ένα έγγραφο που υπάρχει μέχρι και σήμερα στο εστιατόριο αλλά και το οποίο έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα γύρω από την γνησιότητά του.

Info:Περιγραφές μιας πίτσας με αυτά τα υλικά βρίσκεται ωστόσο στο βιβλιο του Francesco DeBouchard με τίτλο “Customs and Traditions of Naples”, που εξέδωσε το 1866!

Pizza Tip:
Τα μυστικα της ιδανικής πίτσας, λένε οι Ιταλοί, εκτός φυσικά της καλής ποιότητας των υλικών, είναι πως το ζυμάρι ζυμώνεται και ανοίγεται μονάχα με τα χέρια, η βαση της πίτσας πρέπει να έχει πάχος 2mm ενώ το ύψος του στεφανιού να είναι 1 με 2 εκατοστά. Τέλος το ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε φούρνο από τούβλα με ξύλα στους 485°C για 90 δευτερόλεπτα. Και φυσικά απολαμβάνεται με τα χέρια και οχι με μαχαιροπίρουνο!



Στην Αρχαία Ελλάδα, οι πολίτες έφτιαχναν ένα επίπεδο ψωμί που ονομάζεται πλακοῦς (γένος πλακοῦντος - πλακούντος)  το οποίο ήταν αρωματισμένο με γαρνιτούρες όπως βότανα, κρεμμύδι, τυρί και σκόρδο.

Άννα Μαρία Σταυροπούλου


Σχόλια