Σαν σήμερα....Τα σημαντικότερα γεγονότα

382 π.Χ: Γεννήθηκε ο Φίλιππος Β' ο Μακεδών, βασιλιάς της Μακεδονίας.
762: Ο χαλίφης Αλ-Μανσούρ ιδρύει τη Βαγδάτη, αποτελώντας ήδη από την αρχαιότητα τοποθεσία όπου αναπτύχθηκαν σημαντικές πόλεις και πρωτεύουσες αυτοκρατοριών.

1729: Ιδρύεται η Βαλτιμόρη.


1733: Συστήνεται στη Μασαχουσέτη η πρώτη Μασονική Μεγάλη Στοά των μελλοντικών ΗΠΑ.

1797: Πραγματοποιείται η επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.


1811: Ο πατήρ Μιγκέλ Ιντάλγκο ι Κοστίγια, ηγέτης της εξέγερσης των Μεξικανών, εκτελείται από τους Ισπανούς στην Τσιουάουα.

1818: Γεννήθηκε η  Έμιλι Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας,  η οποία έγραψε το λογοτεχνικό αριστούργημα «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Έχω ονειρευτεί στη ζωή μου, όνειρα που έχουν μείνει μόνιμα μαζί μου αλλάζοντας τις ιδέες μου. Έχουν περάσει και από μέσα μου, όπως το κρασί μέσα στο νερό, και έχουν αλλάξει το χρώμα του μυαλού μου.”

1824: Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα (20 πολεμικά και 4 πυρπολικά) με τον ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.

1825: Ο πλοίαρχος Τζορτζ Μπάιρον ανακαλύπτει τη νήσο Μάλντεν.


1863: Γεννήθηκε ο Χένρυ Φορντ, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Ford Motor Company.


1889: Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Σβορίκιν, Ρωσοαμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του εικονοσκόπιου, στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη του τηλεοπτικού δέκτη.

1905: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη επέμβαση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1920: Εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων, για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.


1932: Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.


1932: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προβάλλει το πρώτο έγχρωμο καρτούν, τα Λουλούδια και δέντρα


1935: Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο του οίκου Penguin. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο θα κατακλύσουν την αγορά.


1936: Η Αμερικανίδα συγγραφέας, Μάργκαρετ Μίτσελ, πουλάει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος «Όσα παίρνει ο άνεμος»

1945: Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό, σκοτώνοντας 879 ναύτες.


1962:  Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1962: Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία χορήγησης γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει ανάληψη του έργου της Μεγαλόπολης, προπαρασκευή εξόρυξης και βιομηχανικής κατεργασίας λιγνίτη και ανέγερση θερμικού εργοστασίου 250.000 KW, καθώς και κατασκευή τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

1964: Αισθητή γίνεται η αντίθεση Αθηνών - Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου Παπανδρέου - αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στη Μεγαλόνησο και προσβλέπει στην υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.

1964: Κυβερνητικό νομοσχέδιο εναντίον των «πειρατικών» ταξί προβλέπει αυστηρά διοικητικά μέτρα και πρόστιμα.

1965: Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση τα έργα του Ντιουκ Έλινγκτον «Η Χρυσή Σκούπα», (The Golden Broom) και τα «Χρυσά Μήλα» (The Golden Apples), με τον «δούκα» στο πόντιουμ.

1973: Λήγει στη Μεγάλη Βρετανία η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. λιρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO που πραγματοποιείται στο Μεξικό.


1984: Ο Δυτικογερμανός κολυμβητής Μάικλ Γκρος γίνεται ο πρώτος κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων (200μ ελεύθερο και 100μ πεταλούδα) αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1994: Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες αργότερα (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.


1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.


1998: Ξεκινά στην Αθήνα το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ.

2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο Beetle της Volkswagen.


2010: Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.

2017: Δύο άτομα σκοτώνονται και άλλα τρία τραυματίζονται σοβαρά σε επίθεση που σημειώνεται σε νυχτερινό κέντρο στην Κόνσταντς της Γερμανίας. Ο δράστης σκοτώνεται από τα πυρά της αστυνομίας. 

Σχόλια