"Συνωστισμός" στον Κόκκινο πλανήτη: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αποστολή αυτό τον μήνα;

Τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στον Άρη την Πέμπτη το βράδυ στις 21.00 (ώρα Ελλάδος). Η Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το διαστημικό κέντρο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ ευθύνονται για την πρώτη αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη.
Ο σκοπός του διαστημικού αυτού σκάφους, ονόματι Hope (Ελπίδα), είναι να μπει σε τροχια γύρω από τον Άρη και να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το κλίμα και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ένα από τα ζητούμενα της αποστολής είναι να βρεθεί ο λόγος για τον οποίο ο Άρης δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό (δηλαδή υδρογόνο και οξυγόνο). Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα διατεθούν σε 200 ερευνητικά ινστιτούτα και θα συμπληρώσουν το έργο άλλων αποστολών, και συγκεκριμένα αυτών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η “Ελπίδα” θα φτάσει στον Άρη σε περίπου επτά μήνες όπου και θα μπει σε τροχιά στα 20.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη και θα μείνει σε τροχιά για ένα ολόκληρο αρειανό έτος (687 γήινες ημέρες). Μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Άρη γίνεται σε 55 ώρες. Η εκτόξευση θα γίνει από την Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας με ιαπωνικό πύραυλο και θα μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για τις απαραίτητες μετρήσεις.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 14 Ιουλίου, όμως λόγο κακών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, στις 23.43 (ώρα Ελλάδος), αλλά η ζωντανή μετάδοση θα ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ του YouTube. Το παράθυρο εκτόξευσης είναι αρκετά μικρό (μέχρι τα μέσα Αυγούστου) και αν δεν τα καταφέρουν σε αυτό το παράθυρο θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 2 χρόνια για την επόμενη δυνατή εκτόξευση, όταν δηλαδή ο Άρης και η Γη θα είναι ευθυγραμμισμένοι σε τέτοιο σημείο ώστε το ταξίδι να διαρκεί επτά μήνες και όχι εννέα.



Αυτό το καλοκαίρι ο Άρης θα δεχτεί αρκετούς επισκέπτες καθώς εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα στείλουν αποστολές στον Άρη και οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει εκτόξευση του ρομποτικού ερευνητικού οχήματος “Perseverance” (Επιμονή) για φέτος στις 30 Ιουλίου - το πέμπτο στη σειρά που στέλνει η NASA στον Άρη. Το ρομποτικό αυτό όχημα θα κουβαλάει μαζί του, για πρώτη φορά, και ένα μικρό ελικόπτερο, το “Ingenuity” (Εφευρετικότητα), το οποίο θα προσπαθήσουν να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη. Η πτήση του θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, επειδή η ατμόσφαιρα του Αρη διαθέτει περίπου το 1% της πυκνότητας της γήινης ατμόσφαιρας. Η NASA αισιοδοξεί πως αυτή η σύνθετη αποστολή θα ανοίξει τον δρόμο για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη. Η ζωντανή μετάδοση της εκτόξευσης θα γίνει από την σελίδα της NASA στο YouTube.


Η Κίνα έχει και αυτή διπλή φιλοδοξία για την πρώτη αποστολή της στον Άρη αυτό το καλοκαίρι.  Η αποστολή της Κίνας έχει κωδικό όνομα “Tianwen”, που σημαίνει “Ερωτηματικά για τον Παράδεισο”. Στόχος της αποστολής είναι σε πρώτη φάση να τοποθετηθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τον Άρη ενώ σε δεύτερη φάση την προσγείωση στην επιφάνεια του πλανήτη και την έξοδο ενός ρομποτικού rover, το οποίο θα διεξάγει μελέτες για περίπου τρεις μήνες. Η εκτόξευση θα γίνει από το νησί Hainan.


Άννα Μαρία Σταυροπούλου

Σχόλια