Εσύ γνωρίζεις τα πιο επικίνδυνα Ηφαίστεια του πλανήτη μας; Μέρος 1ο

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html

Με αφορμή την έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. , με αποτέλεσμα την καταστροφή της Πομπηίας και της  Ηράκλειας, πάμε να δούμε κι αλλές σημαντικές στιγμές από την έκρηξη ηφαιστείων.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή:

Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του πλανήτη μας;

Βεζούβιος

Είναι το διασημότερο κατά τους περισσότερους ηφαίστειο στον κόσμο, μπορεί να θεωρείται στην παρούσα φάση αδρανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκραγεί κάποια στιγμή. Αν και φαντάζει σχετικά ακίνδυνος, οι επισκέπτες θα πρέπει να θυμούνται ότι κι η καταστροφή της Πομπηίας έγινε σε μια φάση αδράνειας του διάσημου ηφαιστείου.

Αίτνα

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη κι ένα από εκείνα που έχουν σημειώσει τις περισσότερες εκρήξεις τις τελευταίες δύο χιλιετίες. Με ύψος 3.350 μέτρων στις ανατολικές ακτές της Σικελίας προσφέρει μοναδική θέα από την κορυφή, αλλά στη διάρκεια του χειμώνα και τη δυνατότητα καθόδου με σκι στις πλαγιές της, ενώ η τέφρα της λιπαίνει τα εύφορα εδάφη, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κρασί.

Στρόμπολι

Είναι το τρίτο διάσημο ιταλικό ηφαίστειο, το Στρόμπολι (ύψος 926 μ.) είναι ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη. Βρίσκεται στις Αιολίδες νήσους στο Τυρρηνικό Πέλαγος και είναι επισκέψιμο με σκάφος. Μια έκρηξή του πρόσφατα προκάλεσε τον θάνατο ενός από τους τουρίστες που το επισκέπτονταν την ώρα εκείνη.

Λευκό Νησί, Νέα Ζηλανδία

To ηφαίστειο Ουακάρι (ύψος 321 μ.) στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε στην επικαιρότητα μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων τον Δεκέμβριο του 2019. Αν και είναι ακατοίκητο, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Μαορί.

Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ – Ισλανδία

Το ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ είχε προκαλέσει χάος με την έκρηξή του τον Απρίλιο του 2010 στις αεροπορικές μετακινήσεις στη βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς οι Αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Έκτοτε το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι επιστήμονες φοβούνται όμως ένα άλλο, λιγότερο γνωστό ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Κάτλα, που συνήθως εκρήγνυται κάθε 40 με 80 χρόνια, αλλά έχει να σημειώσει μεγάλη έκρηξη από το 1918.

Κιλαουέα – Χαβάη

Το πιο ενεργό ηφαίστειο του πλανήτη, το Κιλαουέα, βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Συνορεύει με το ηφαίστειο Mauna Loa, την έρημο Kau, το Ainahou Ranch και μια ζούγκλα κι έχει ύψος 1.247 μ.

Μεράπι – Ινδονησία

Το ηφαίστειο Μεράπι – το όρος που βγάζει φωτιά στη διάλεκτο της Ιάβας – με ύψος 2.968 μέτρων είναι το πλέον ενεργό από τα 500 ηφαίστεια της Ινδονησίας. Βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες της Κεντρικής Ιάβα και της Γιογκιακάρτα και το θέαμα που προσφέρει κάθε πέντε με δέκα χρόνια που εκρήγνυται είναι εντυπωσιακό. Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του έγινε το 2010, όταν σκοτώθηκαν 347 άνθρωποι και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 20.000 χωρικοί.

Krakatoa- Ινδονησία

Το 1883, το ηφαίστειο του νησιού της Ινδονησίας Krakatoa «έσκασε» με δύναμη που υπολογίζεται σε κάτι αντίστοιχο με 13.000 ατομικές βόμβες! Οι ήχοι από τις εκρήξεις μάλιστα ακούστηκαν ως τις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Δεκάδες γειτονικές πόλεις και χωριουδάκια εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μεμιάς, με το τσουνάμι που προκλήθηκε να ολοκληρώνει το ζοφερό σκηνικό: 36.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη. Το ίδιο το Krakatoa μάλιστα βυθίστηκε στον ωκεανό, για να αναδυθεί το 1927 ένα νέο ηφαίστειο στη θέση του, που οι ντόπιοι ονόμασαν τιμητικά «το παιδί του Krakatoa» (Anak Krakatoa).

Έρτα Άλε – Αιθιοπία

Αν και δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του (613 μ.) το Έρτα Άλε στην περιφέρεια Αφάρ της βορειοανατολικής Αιθιοπίας κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που διαθέτουν λίμνη λάβας. Θεωρείται το πιο ενεργό ηφαίστειο της χώρας και ένα από τα πιο ζεστά μέρη του κόσμου.

Πακάγια – Γουατεμάλα

Το ηφαίστειο Πακάγια (ύψος 2.552 μ.) απέχει μόλις 30 χλμ. από την Αντίγουα και είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα της Γουατεμάλας. Εξερράγη 23 φορές από την έλευση των Ισπανών κονκισταδόρες στη χώρα και ήταν ανενεργό για περίπου έναν αιώνα μέχρι το 1965. Η τελευταία μεγάλη του έκρηξη σημειώθηκε το 2010. Υπάρχουν όμως κι άλλα ενεργά ηφαίστεια στην περιοχή, όπως το Φουέγο, που εξερράγη πέρυσι και το Σαντιαγκουίτο.

Σακουρατζίμα – Ιαπωνία

Το Σακουρατζίμα, που απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία, εκρήγνυται σχεδόν καθημερινά. Είναι από τα πιο ενεργά του κόσμου και πρώην νησί, που ενώθηκε με τη χερσόνησο Οσούμι από τη λάβα από τις εκρήξεις το 1914. Η ψηλότερη κορφή του, η Κίτα-ντάκε φθάνει τα 1.117 μ.

Ηφαίστειο Γαλέρας - Κολομβία

Πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Κολομβίας. Βρίσκεται νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν συνηθίσει στους συναγερμούς και αρνούνται να εκκενώσουν τις εστίες τους ακόμα κι αν διαταχθούν από τις τοπικές αρχές. Το 1993, από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων ετών στο ηφαίστειο Γαλέρας είχε στοιχίσει τη ζωή 10 ανθρώπων.


Όρος Γιασούρ – Βανουάτου

Αν και έχει ύψος μόλις 361 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας το Γιασούρ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο σύμπλεγμα των νησιών Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό. Βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση έκρηξης από την ανακάλυψή του από τον Τζέιμς Κουκ το 1774 και θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα ηφαίστεια στον πλανήτη μας.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχεται και δεύτερο μέρος.....

Σχόλια