Ήξερες ότι έχουμε 100 παραλίες προσβάσιμες σε ΑμΕΑ;

Καλοκαίρι και Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα στο έπακρο! Κάτι όμως που για τους περισσότερους είναι δεδομένο για μερικούς συνανθρώπους μας δεν είναι. ΑμΕΑ και εμπορδιζόμενα άτομα (όπως υπερήλικες ή τραυματίες) έχουν την ίδια λαχτάρα για θάλασσα και κολύμπι - μιας και η θαλασσοθεραπεία ενδείκνυται για αποκατάσταση - αλλά συχνά η δομή της παραλίας δεν τους επιτρέπει αυτήν την απόλαυση.



Υπάρχουν όμως παραλίες που είναι εξοπλισμένες με την απαραίτητη ράμπα για πρόσβαση στο νερό αλλά και βοηθητικές υποδομές όπως Αμεα WC, ντους, αποδυτήρια, parking, ντους, διάδρομο στην άμμο.

Φέτος, η εταιρία SEATRAC εξόπλισε 111 παραλίες, σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ειδική ράμπα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα. Η ράμπα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα χρησιμοποιώντας την ράμπα χωρίς καμία βοήθεια.


Η ράμπα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Αποτελείται από ένα μηχανισμό ραγών σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.
  • Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του.
  • Ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου, το οποίο προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα https://seatrac.gr/el/ ή καλώντας στο 2610876000.
  • Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.
  • Διαθέτει επίσης ντουζιέρα.


Τον Ιούλιο 2020 η SEATRAC ενημέρωσε για τις παραλίες που διαθέτουν την ειδική αυτή ράμπα, τις οποίες θα βρείτε εδώ
Ενώ εδώ θα δείτε ποιες βοηθητικές υποδομές υπάρχουν στην εκάστοτε παραλία.


Το SEATRAC είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κος  Φωτίου Ιγνάτιος είναι Διευθυντής της ΤΟΒΕΑ (Thinking Out of the Box Engineering Applications)
και ένας από τους εφευρέτες του SEATRAC. 

«Αφορμή γι’ αυτό, ήταν μια συζήτηση με τον Γεράσιμο Φεσσιάν, τέως αντινομάρχη της Περιφέρειας Αχαΐας, ο οποίος ζήτησε μια λύση για να μπορεί να μπει μόνος του στη θάλασσα, χωρίς βοήθεια. Ήμουν τότε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον συνεργάτη μου, τον Γιώργο Σωτηριάδη και με την επίβλεψη του καθηγητή του Βασίλη Κωστόπουλου, ξεκίνησε το πρότζεκτ που ονομάστηκε SEATRAC μετά. Αυτό, το 2012 έγινε εταιρεία, η ΤΟΒΕΑ», αναφέρει ο κ.Φωτίου.


Εκτός όμως από την ράμπα SEATRAC, αρκετές παραλίες διαθέτουν αμφίβια αμαξίδια. Αμφίβια αμαξίδια θα βρείτε σε παραλίες του Ναυπλίου, Κατερίνης, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης, Κεφαλονιάς, Ηγουμενίτσας κ.α.







Σχόλια