Σταμάτα πια να νιώθεις ενοχές....

Για να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τις ενοχές του πρέπει να κατανοήσει δύο πράγματα: 1ον: Ότι του αξίζουν όσα έχει και 2ον: ότι δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για τις κοινωνικές και ιστορικές αδικές που υπάρχουν στον κόσμο. 

Γιατί δεν μαγείρεψα; Γιατί παραμέλησα τα παιδιά για τη δουλειά/ τη δουλειά για τα παιδιά/ τον σύζυγο για το σπίτι και τη δουλειά; Μήπως δεν είναι σωστό που άφησα το Σάββατο τα παιδιά στη γιαγιά; Μήπως δεν έπρεπε να τα αφήσω να δουν τόση τηλεόραση/ tablet; Μήπως δεν έπρεπε να το φάω αυτό; Πόσες θερμίδες έχει; Έχω πάρει κιλά τελευταία; Θα προλάβω να τα κάνω όλα σήμερα; Πρέπει να ξεκινήσω μια πιο υγιεινή διατροφή; Θα προλάβω να καθαρίσω; Κατέβασα τα σκουπίδια; Έκλεισα την κουζίνα; Φρόντισα καλά τους γονείς μου; Καριέρα ή οικογένεια, οικογένεια ή καριέρα; Πόσες ερωτήσεις, πόσο άγχος και πόσες ενοχές! Time out!!! Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά;;; Η ενοχή δεν είναι τυχαία γένους θηλυκού. Η γυναίκα παρά την ανεξαρτησία που πλέον έχει κερδίσει, την δυναμική της παρουσία στον εργασιακό χώρο και τον δυναμισμό που δείχνει καθημερινά, πέφτει πολλές φορές στην παγίδα των τύψεων, ιδιαίτερα όταν έχει ή θέλει να δημιουργήσει και οικογένεια.


Η ζωή μας είναι αρκετά αγχωτική ήδη, οπότε το να προσθέτουμε ενοχές, κάνει τα πράγματα χειρότερα. 
Ντρεπόμαστε να πούμε αν είμαστε καλά ή αν περνάμε καλά επειδή ο διπλανός μπορεί να είναι μίζερος ή επειδή εκείνος από επιλογή δεν θέλει να περνάει καλά.

Φτιάξε μια λίστα με 10 πράγματα που σ’ αρέσουν στον εαυτό σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, χωρίς να αναγνωρίζουν τα καλά τους στοιχεία, τις επιτυχίες, τις σωστές επιλογές. Η ενοχή δεν είναι τόσο παρούσα στους ανθρώπους που νιώθουν χαρούμενοι και ασφαλείς μ’ αυτό που είναι. Κράτησε αυτή τη λίστα κάπου που μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση οποτεδήποτε και κοίταζέ την όποτε νιώθεις ενοχές για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνεις.

Στερούμαστε τόσα πράγματα και πάλι νιώθουμε ενοχές για τις λίγες απολύσεις που μας μένουν. 
Ξεχνάς πόσο καιρό έχεις να ψωνίσεις για σένα κι όταν φτάνει η στιγμή να αγοράσεις επιτέλους κάτι, νιώθεις ενοχές, ψάχνεις να βρεις το φθηνότερο, να μην επιβαρύνεις πολύ την οικογένεια και το πορτοφόλι της. Μην στερήσεις από κάποιον άλλο κάτι.
Και ξέρεις κάτι; Πάντα θα υπάρχει αυτός ο κάποιος που εκμεταλλεύεται τις δικές σου ενοχές προς όφελος του και θα δεν θα του λείπει τίποτα. 
Και ξέρεις και κάτι ακόμα; Μπράβο του! Αφού εμείς γινόμαστε θύματα, θα βρεθεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί και να περάσει καλά, ενώ θα μπορούσες να ήσουν εσύ.
Νιώσε ενοχές μόνο επειδή, για παράδειγμα, έβλαψες σκόπιμα κάποιον ή διέπραξες κάποιο ποινικό αδίκημα.

Φουσκώνεις, ξεφουσκώνεις, προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους. Μην πεις Όχι σε κανένα, λες και είναι βρισιά. Βρε να το πεις και να το ξαναπείς. Γιατί να ζορίζεσαι εσύ για να μην δυσαρεστηθεί κάποιος άλλος; Πίστεψε κανείς δεν θα σκάσει το ίδιο για σένα. Πάψε λοιπόν να γίνεσαι χαλί και κοίτα και λίγο τον εαυτό σου.

Δεσμεύσου να λες ΟΧΙ τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Δεν επιτρέπονται ενοχές γι’ αυτό.

Πάρε εκείνο το ρούχο που τόσο θες. Δεν θα πεινάσετε. Ίσως φάτε λίγα μακαρόνια παραπάνω, αλλά σιγά δεν θα πάθεις τίποτα.
Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν βιοποριστικό πρόβλημα. Μιλάω για εκείνος που δεν έχουν, αλλά φέρονται σαν να έχουν. 

Η ζωή είναι μια. Είναι μικρή. Και εμείς τόσο ασήμαντοι στο σύμπαν. Μια μικρή μπλε, χλωμή κουκίδα. Πήγαινε βόλτα κι ας ξενυχτήσεις. Κάνε κοπάνα πήγαινε μια εκδρομή, κοντά, μακριά δεν έχει σημασία. 
Παράγγειλε το βιβλίο που θες ή τα ρούχα και τα παπούτσια που έβαλες στο μάτι. 
Να κακομαθαίνεις πότε πότε τον εαυτό σου. Είναι πολύτιμος και είναι πραγματικά μοναδικός. Φρόντισε τον ανάλογα. 

Αποδέξου ότι είναι θεμιτό και απαραίτητο να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Μην τον γεμίζεις ενοχές. Έχει πολλά που τον απασχολούν. Δεν έχει ανάγκη και τις ενοχές που του φορτώνεις. Είναι μπαλόνι που όσο πιο πολύ γεμίζεις, τόσο πιο γρήγορα θα σκάσει. 
Ζήσε και λίγο...
Για αυτό έχεις έρθει σε αυτή την ζωή...Κι είναι όμορφη!!!

Συμβουλές από ειδικούς:
Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου. Κάνε ένα κατάλογο με τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ένοχος. Μπορεί να είναι κάποια βλακεία που είπες πρόσφατα, μια σκληρή συμπεριφορά προς έναν συνομήλικο στην παιδική σου ηλικία ή κάποια κακιά συνήθεια που έβλαψε τη σχέση σου μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο. Μετά ρώτησε τον εαυτό σου, «Πως μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου και να το ξεχάσω;» Ίσως γράφοντας ένα γράμμα, κουβεντιάζοντάς το, κάνοντας μια δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό ή κάνοντας μια δέσμευση για κάποια προσωπική αλλαγή. Συχνά, το μόνο που χρειάζεται είναι να πεις «συγνώμη». Μετά κάνε ότι χρειάζεται ώστε να συγχωρήσεις ειλικρινά και τελεσίδικα τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να επιφέρει μεγάλη απελευθέρωση.

Όρισε μια περίσταση όπου «θα απαγορεύεται να νιώθεις ενοχές», π.χ. όποτε πηγαίνεις διακοπές ή όποτε κάνεις κάτι μόνο για τον εαυτό σου. Συχνά οι γυναίκες δεν ανακουφίζονται από το άγχος όταν είναι σε διακοπές, όταν κάνουν διάλλειμα ή άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες, γιατί νιώθουν τύψεις που δεν κάνουν πιο παραγωγικά πράγματα. Πες στον εαυτό σου ότι κάνεις ένα διάλλειμα για συγκεκριμένο λόγο, π.χ. για να μειώσεις το άγχος, να βελτιώσεις την υγεία σου κοκ., οπότε δεν επιτρέπεται να νιώθεις ενοχές. Μόλις αντιληφθείς τον εαυτό σου να λέει «θα ‘πρεπε να …», θύμισέ του τον απαγορευτικό κανόνα που έχεις θέσει. Καλό είναι να ενημερώσεις και την παρέα με την οποία θα βρίσκεσαι για τον κανόνα αυτό.

Σταμάτησε να σκέφτεσαι πράγματα που έχεις ήδη κάνει και δεν μπορείς να αλλάξεις. Εστιάσου στο παρόν – στο τι μπορείς να κάνεις σήμερα για να καλυτερεύσεις τη ζωή σου και το περιβάλλον σου.

Αποδέξου ότι πάντα κάνεις ότι καλύτερο μπορείς, τίποτα περισσότερο. Έτσι λοιπόν, ίσως σαν μητέρα δεν έπαιξες πολύ με τα παιδιά σου αλλά τα έβγαζες βόλτες, τα πήγες σε μουσεία και πάρκα. Ίσως δεν έκανες εκπλήξεις στον σύντροφό σου με ρομαντικές χειρονομίες και δώρα αλλά είσαι εκεί γι’ αυτόν, τον ακούς, τον βοηθάς και τον υποστηρίζεις άνευ όρων.
Μην επιτρέπεις στους άλλους να σου δημιουργούν ενοχή. Οι μητέρες έχουν μια τρομερή ικανότητα να κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν ενοχή – ακόμα κι αν το παιδί είναι 60 ετών. Κάποιοι σύντροφοι, αφεντικά, παιδιά και θρησκευτικοί ηγέτες είναι επίσης ειδικοί στο να κάνουν τους άλλους να νιώθουν άσχημα για κάτι που είπαν ή έκαναν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν και εμείς δεν έχουμε υποχρέωση να ακούμε τέτοια πράγματα. Μόνο στον εαυτό μας λογοδοτούμε για τις πράξεις μας. Με την προϋπόθεση ότι δεν έχεις παραβιάσει το νόμο ή μια επίσημη υπόσχεση, μόνο εσύ έχεις δικαίωμα να κρίνεις αν έκανες κάτι κακό. Ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί φυσικά να σου πει αν τον πλήγωσε κάτι που έκανες, αλλά δεν έχει δικαίωμα να σου πει ποια θα ‘πρεπε να ‘ναι η αντίδρασή σου.

Μετατρέψτε την αρνητική σκέψη σε ουδέτερη ή θετική. ʺ Μπορώ να εμπιστευτώ τους ανθρώπους που ξέρω. Μπορώ να εμπιστευτώ τον εαυτό μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ αυτή τη στιγμή. Μπορώ να κάνω καλές επιλογές και να κάνω ότι μπορώ με τις πληροφορίες που έχω.ʺ
Τα λάθη είναι ανθρώπινα και έχεις βαρεθεί να το ακούς. Μάθε, όμως κι εσύ να συγχωρείς τον εαυτό σου και βγες από τον «κόσμο των ενοχών» σου! Πάρε τις αποφάσεις σου, κάνε τα λάθη σου, μάθε από αυτά και προχώρα. Έτσι είναι η ζωή. Μην αναλώνεσαι σε ανούσιες σκέψεις και διλλήματα, χάνοντας χρόνο. Μη φοβάσαι συνέχεια ότι θα αποτύχεις. Πίστεψε στον εαυτό σου, μάθε από τις εμπειρίες σου και προχώρα μπροστά!



Σχόλια