Σαν σήμερα...Τα σημαντικότερα γεγονότα

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1990 να ανακηρύξει την 12η Αυγούστου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), η οποία θα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

To θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Νεολαίας για το 2019 είναι ο «μετασχηματισμός της εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το φετινό θέμα υπογραμμίζει τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, τις νεολαιίστικες οργανώσεις και τους σχετικούς φορείς ώστε να προωθηθεί η ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση, καθώς η δια βίου μάθηση για όλους.

Οι στόχοι αυτοί θα αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη της φιλόδοξης Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα συμπαθή θηριώδη θηλαστικά. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Επαναπροώθησης Ελεφάντων (Elephant Reintroduction Foundation), που εδρεύει στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης και την Καναδή σκηνοθέτιδα Πατρίσια Σιμς.

Η κατάσταση για τους ελέφαντες είναι απελπιστική, καθώς έχουν απομείνει λιγότεροι από 40.000, όταν το 1900 ζούσαν μόνο στην Αφρική 5.000.000, σύμφωνα με στοιχεία του WWF. Οι ελέφαντες της Ασίας έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος, ενώ οι της Αφρικής βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ο κυριότερος κίνδυνος για τους ελέφαντες προέρχεται από τους λαθροκυνηγούς, που πωλούν παράνομα ελεφαντόδοντο, καθώς το κυνήγι των ελεφάντων έχει απαγορευτεί διεθνώς από το 1980. Άλλοι λόγοι είναι η επέκταση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών.

Γεγονότα

323 π.Χ.: Πεθαίνει ο Διογένης, κυνικός φιλόσοφος.

30 π.Χ.: Πεθαίνει η Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου.

3 π.Χ.: Ο πλανητικός συνδυασμός του Δία και της Αφροδίτης ήταν τόσο ορατός που ίσως ήταν το Αστέρι της Βηθλεέμ που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη. Σε αυτήν σύζευξη, οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο . Οι ίδιοι δύο πλανήτες συναντήθηκαν ξανά μόλις δέκα μήνες αργότερα (17 Ιουνίου 2 π.Χ.), ακόμη πιο κοντά, σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτές οι  δύο συνδέσεις του Δία και της Αφροδίτης θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως το κλείσιμο μιας εποχής στην ιστορία και την αρχή μιας άλλης εποχής το 2 π.Χ.

527: Ο Ιουστινιανός Α΄ γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1204: Ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό.

1323: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και το ρωσικό Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.

1833: Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο Άρτις Ματζίστα το τελευταίο κουάγκα, σπάνιο είδος ζέβρας.

1851: Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.

1877: Ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ ανακαλύπτει τον ένα από τους δυο δορυφόρους του Άρη, τον Δείμο.

1877: Ο Τόμας Έντισον κατασκευάζει το φωνόγραφο.


1879: Διοργανώνεται το πρώτο πρωτάθλημα τοξοβολίας στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1883: Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο του Άμστερνταμ το τελευταίο κουάγκα.

1887: Γεννήθηκε ο Έρβιν Σρέντινγκερ, Αυστριακός φυσικός που ασχολήθηκε με την κβαντομηχανική.
Το 1933 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την εξίσωση την οποία ανακάλυψε σχετικά με την εξάρτηση του χρόνου στα κβαντομηχανική συστήματα, η οποία είναι για την κβαντομηχανική ανάλογης σημασίας με το νόμο δεύτερο νόμο του Νεύτωνα για τα κλασσικά μαθηματικά.

1888: Η Bertha Benz, σύζυγος του εφευρέτη Karl Benz, έκανε το πρώτο ταξίδι με κινητήρα. Χωρίς να το γνωρίζει ο σύζυγος της, δανείστηκε ένα από τα αυτοκίνητά του (Patent Motorwagen) και με τους εφήβους γιους τους ταξίδεψε 180 χλμ για να επισκεφτεί συγγενείς για 5 ημέρες. 


1898: Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ

1908: Κυκλοφορεί στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο της Ford με την ονομασία «Model T». Κοστίζει 900 δολάρια και θεωρείται το πρώτο λαϊκό αυτοκίνητο.

1930 : Γεννήθηκε ο Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός.

1932: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1933: Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.

1936: Η Αμερικανίδα Μάρζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού
μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από σανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.

1952: Η νύχτα των δολοφονημένων ποιητών: Δεκατρείς εξέχοντες Εβραίοι διανοούμενοι δολοφονούνται στη Μόσχα.

1953: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1953: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο διεθνής αμυντικός παίκτης του Ολυμπιακού Σούλης (Θανάσης) Κίνλεϊ, που εγκλωβίζεται στα ερείπια του σπιτιού του.

1960: Η NASA εκτοξεύει επιτυχώς τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Έκο 1Α.

1961: Ανακαλύπτονται μοναδικά ξύλινα αρχαία αγγεία στη Βραυρώνα.

1963: Το βραβείο Ειρήνης Λένιν απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο, σε ειδική τελετή στη Μόσχα.

1964: Η ΔΟΕ αποφασίζει τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις και θα λήξει το 1992, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

1964: Πεθαίνει ο Ίαν Φλέμινγκ, Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1967: Φανατικοί ερυθροφρουροί κακοποιούν το πλήρωμα του πλοίου Κέιπ Βαμβακάς στη Σαγκάη και υποχρεώνουν τους Έλληνες ναυτικούς να προσκυνήσουν γονυπετείς τεράστια φωτογραφία του Μάο Τσετούνγκ.

1969: Οι Μπόστον Σέλτικς πωλούνται για 6 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Πέντε όμως χρόνια αργότερα η μεταγραφή ενός μόνον παίκτη θα πλησιάζει το ποσό αυτό μαρτυρώντας την ραγδαία ανάπτυξη του μπάσκετ.

1969: 1.450 Βορειοκορεάτες και Βιετκόγκ, 107 Νοτιοκορεάτες και 90 Αμερικανοί σκοτώνονται στο Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της σκληρότερης μάχης των τελευταίων μηνών.

1970: Ιδρύεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία, τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

1973: Ο γκόλφερ Jack Nicklaus κερδίζει το τρίτο του πρωτάθλημα και 14ο τίτλο του σε μεγάλες διοργανώσεις ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 14 τίτλων για 50 χρόνια του Bobby Jones.

1975: Η Ελλάδα χάνει από τις ΗΠΑ με 104-56 για το Διηπειρωτικό Κύπελλο δημιουργώντας το χειρότερο της ρεκόρ (-54) στο μπάσκετ.

1978: Κυκλοφόρησε το ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer). Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής αποστολής του το 1982, μετονομάστηκε σε International Cometary Explorer (ICE).


1979: Στο Ιράν, η λογοκρισία οδηγεί στην πυρά πολλά βιβλία.

1981: Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπολογιστική του δύναμη είναι μηδαμινή σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές και η τιμή του ανέρχεται σε 1.565 δολάρια.

1984: Ολοκληρώνονται οι 23οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες οι οποίοι ξεκίνησαν στις 28/7. Συμμετείχαν 7.055 αθλητές και αθλήτριες από 140 χώρες σε 21 αθλήματα. 2,5 δις θεατών απ όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τους αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση και άλλες 13 ανατολικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες διαμαρτυρόμενες για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και την παραβίαση του Ολυμπιακού Πνεύματος μετά την έντονη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας. Για πρώτη φορά διεξάγεται ο Μαραθώνιος Δρόμος στις γυναίκες. 12 συνολικά αθλητές διαπιστώθηκε πως είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η Γερμανίδα Ulrike Meyfarth παίρνει χρυσό στο ύψος με 2.02 και επαναλαμβάνει την επιτυχία που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1972, όταν ήταν 16 χρονών.

1985: Η Ιαπωνία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών, όταν ένα Μπόινγκ 747 των ιαπωνικών αερογραμμών συντρίβεται στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

1988: Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1989: Αρχίζει το διήμερο ροκ φεστιβάλ στο στάδιο Λένιν της Μόσχας, με τη συμμετοχή των Motley Crue, Ozzy Osbourne, Bon Jovi, Skid Row και Scorpions. Είναι η πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση που επιτρέπεται σε συναυλία οι θεατές να είναι όρθιοι.

1990: Η Σου Χέντρικσον ανακαλύπτει στη Νότια Ντακότα τον μεγαλύτερο και πληρέστερο σκελετό τυραννόσαυρου που βρέθηκε ποτέ.

1991: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του περιοδικού Traveller, το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης είναι το χειρότερο του κόσμου.

1992: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό υπογράφουν συμφωνία, που επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ τους.

1994: Εορτάζεται η 25η επέτειος του μουσικού φεστιβάλ Γούντστοκ.

1995: Στο Νεπάλ, πάνω από 180 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επιδημία γαστρεντερίτιδας.

2000: Μετά από έκρηξη, βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ. Αρκετά μέλη του πληρώματος επιζούν της έκρηξης και εγκλωβίζονται στο σκάφος. Πέθαναν αρκετές ημέρες αργότερα, έχοντας αφήσει συγκινητικά μηνύματα στους οικείους τους.

2004: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης", η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο και κάνει πράξη το όραμα του αείμνηστου Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώνοντας τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

2004: Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη: Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

2005: Ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τον υπουργό εξωτερικών της Σρι Λάνκα Λακσμάν Καντιργκαμάρ.


Σχόλια