Φέτος τον Ιούλιο δόθηκε στην δημοσιότητα, ως μέρος της έρευνας Young Suns Exoplanet Survey (YSES) που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters, η πρώτη φωτογραφία ενός άλλου ηλιακού συστήματος που μοιάζει με τον δικό μας.
Ενώ το δικό μας ηλιακό σύστημα έχει ηλικία περίπου 4.6 δις χρόνων, το νέο αυτό ηλιακό σύστημα έχει μόλις 17 εκατομμύρια χρόνια που υπάρχει! Το εν λόγο άστρο ονομάζεται TYC 8998-760-1 και βρίσκεται στον αστερισμό Musca (η Μύγα ή Μυία), ενώ οι δύο εξωπλανήτες (TYC 8998-760-1b και TYC 8998-760-1c) είναι αέριοι γίγαντες με μέγεθος πολλαπλάσιο των δικών μας (ο ένας έχει μέγεθος 14 φορές αυτό του Δία και ο άλλος 6) και κινούνται σε πολύ πιο μακρινές τροχιές (160AU και 320AU αντίστοιχα) συγκριτικά με τους πλανήτες του δικού μας Ηλιακού Συστήματος (π.χ. ο Πλούτωνας βρίσκεται σε απόσταση από την Γη στα 39AU). Ενώ είναι και εμφανώς θερμότεροι από τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος.
«Είναι σαν μια πολύ νέα έκδοση του δικού μας Ήλιου», δήλωσε ο Alexander Bohn, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία, που ηγήθηκε της έρευνας. «Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα στιγμιότυπο ενός περιβάλλοντος που μοιάζει πολύ με το Ηλιακό μας σύστημα, αλλά σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο της εξέλιξής του».
«Δεν αποκλείεται με τη χρήση μελλοντικών εργαλείων, όπως το ELT (Extremely Large telescope), να εντοπίσουμε εξωπλανήτες πολύ μικρότερης μάζας γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, κάτι που θα μας βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση του σχηματισμού αυτών των συστημάτων» αναφέρει επιπλέον ο Alexander Bohn.
Το ESO (European Southern Observatory) με το τηλεσκόπιο VLT (Very Large Telescope),το οποίο βρίσκεται στην έρημο Atacama της Χιλής, συνέλαβε την εικόνα ενός άστρου (σαν τον Ήλιο μας) το οποίο έχει δύο τεράστιους πλανήτες αερίου σε τροχιά γύρω του.
Info: Το ESO (Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο) είναι ένας διεθνής οργανισμός αστρονομικής έρευνας, στον οποίο συμμετέχουν 14 Ευρωπαϊκές χώρες μέλη. Ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό την κατασκευή και διαχείριση σύγχρονων εγκαταστάσεων για την παρατήρηση του Νότιου Ουρανού από Ευρωπαίους αστρονόμους.
Το ηλιακό αυτό σύστημα εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις 300 ετών φωτός από το δικό μας και η λήψη έγινε με τη βοήθεια του οργάνου SPHERE, το οποίο μπλοκάρει την απευθείας ακτινοβολία του άστρου έτσι ώστε να συλλάβει την πολύ πιο μικρή ακτινοβολία των εξωπλανητών.
Info: Η Musca (Μυία) είναι αστερισμός που σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1603 από τους Keyser και Houtman και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι πολύ νότιος αστερισμός και έτσι είναι τελείως αόρατος από την Ελλάδα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!