https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Μπορεί η είδηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην είναι καινούργια, ο κόσμος να ψάχνει συνεχώς πιο οικονομικά και πιο οικολογικά αυτοκίνητα, η πρώτη όμως παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου έγινε στην Ελλάδα! Ναι καλά διάβασες, στην Σύρο από τους αδερφούς Γουλανδρή ξεκίνησαν όλα.
Πριν από αρκετά χρόνια οι εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου. Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, ο Γιάννης Γουλανδρής ενσωμάτωσε την Enfield (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία ήταν επίσης ιδιοκτήτης) στην εταιρεία του Νεωρίου και μετέφερε την γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων (τα οποία σχεδιάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από Έλληνες και Βρετανούς σχεδιαστές) στο νησί της Σύρου, δημιουργώντας έτσι μία νέα εταιρεία με την ονομασία «Ένφιλντ-Νεώριον Ε.Π.Ε.».
Το 1973, το εργοστάσιο της Σύρου αρχίζει να παράγει το μοντέλο E 8000 Bicini, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τύπου jeep, που λειτουργούσε με μπαταρίες, με μέγιστη τελική τα 65 χλμ/ώρα και αυτονομία 110-130 χλμ. Παρήχθησαν παραπάνω από 100 τέτοια οχήματα, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να πουληθούν στην Ελλάδα λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων κι έτσι το σύνολο της παραγωγής εξάχθηκε στο εξωτερικό.
Το αυτοκίνητο λανσαρίστηκε ως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της πόλης με το μότο «Pollution-free. Noise-free» και πολλά κομμάτια αγοράσθηκαν από τα Αγγλικά Ταχυδρομεία.
Το πρώτο αυτοκίνητο έκανε τη βόλτα του στη Σύρο τον Οκτώβριο του '73. Το Enfield 8000 διέθετε ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος 12 volt και απέδιδε 8,16 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 64 χλμ./ώρα και η αυτονομία του έφτανε τα 60 χιλιόμετρα. Διέθετε πλαίσιο αλουμινίου, μοναδική αεροδυναμική και πολυτελή εσωτερική σχεδίαση (δερμάτινα καθίσματα κ.λπ.). Είχε μήκος μόλις 2,7 μέτρα και βάρος 965 κιλά (μόνο οι μπαταρίες ζύγιζαν 300 κιλά).
Πέρα από αυτό το μοντέλο, το 1974, ο Γιάννης Γουλανδρής είχε την ιδέα υλοποίησης ενός νέου μοντέλου πολυτελούς λιμουζίνας το οποίο θα είχε έντονο χαρακτήρα οχήματος 4×4. Μία ομάδα Ελλήνων μηχανικών καθώς και ο Γεώργιος Μιχαήλ δούλεψαν στη Σύρο για 8 μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν το Neorion Chicago, μία μεγάλη λιμουζίνα με ρετρό αισθητική η οποία είχε στιβαρό σασί από αλουμίνιο κατασκευασμένο στο ναυπηγείο και ατσάλινο σκελετό, V8 κινητήρες, ενώ είχαν ενσωματωθεί και συγκεκριμένες ενισχύσεις για την προστασία των επιβατών. Πρόκειται για το δεύτερο πολυτελές SUV αυτοκίνητο στον κόσμο μετά το Range Rover. Μία παραγωγική διαδικασία που περιείχε 4 τέτοια οχήματα είχε ξεκινήσει, όταν μία αλλαγή στα ελληνικά νομοσχέδια καταδίκασε τις προοπτικές αγοράς του αυτοκινήτου. Δύο από τα τέσσερα οχήματα πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, πριν διακοπεί οριστικά η παραγωγή το 1976.
Το ένα από αυτά εκτίθεται σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.
Το συμβόλαιο με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεπε την κατασκευή 120 αυτοκινήτων. Μετά την κατασκευή τους το εργοστάσιο δυστυχώς έκλεισε. Η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα (Δικτατορία και Μεταπολίτευση) δεν ευνόησε τη συνέχιση της προσπάθειας. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα το αυτοκίνητο αυτό.
Δυστυχώς η ελληνική γραφειοκρατία έχει στερήσει από την χώρα μας πολλές ευκαιρίες. Ελπίζω στο μέλλον αυτό να αλλάξει!
Info: Στις 17 Αυγούστου 1891 η ηλεκτρική αυτόματη εκκίνηση αυτοκινήτου κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Τα παντα μπορει να κανει ο Ελληνας,αλλα δυστυχως τα γνωστα σε ολους συμφεροντα δεν τον αφηνουν.Κριμα.!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή