Η ώρα της υγείας: Επιληψία και πρώτες βοήθειες

Αλήθεια οι περισσότεροι από εμάς, αν δούμε έναν άνθρωπο να παθαίνει κρίση επιληψίας μπροστά μας ξέρουμε πως να βοηθήσουμε μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες; Δυστυχώς όχι. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια βασικά πράγματα, αλλά το βασικότερο πάντα είναι να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε ότι συμβαίνει. Μπορεί η περίοδος που περνάμε με την πανδημία να είναι κρίσιμη, ωστόσο μην χάνουμε την ανθρωπιά μας!

 Τι σημαίνει Επιληψία;
Η λέξη «επιληψία» προέρχεται από το ελληνικό ρήμα επιλαμβάνειν, που σημαίνει «καταλαμβάνω, προσβάλλω αιφνίδια» και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε γαλλικό κείμενο τον 16ο αιώνα.
Η επιληψία είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (νευρολογική διαταραχή), στην οποία διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, προκαλώντας σπασμούς, ή ασυνήθιστη συμπεριφορά, αισθήσεις και μερικές φορές απώλεια συνείδησης.

Η συχνότητά της είναι γύρω στο 1% και αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την πιο συχνή πρωτοπαθή διαταραχή του εγκεφάλου. Η επιληψία παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Επίσης, εμφανίζει μεγαλύτερη επίπτωση στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία.

10% των ατόμων μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να εμφανίσουν μια επιληπτική κρίση. Το 25% περίπου των κρίσεων έχουν ξεκάθαρη, προσωρινή ή αναστρέψιμη αιτία (π.χ. λήψη φαρμακευτικών ουσιών, μεταβολική διαταραχή). Αυτές χαρακτηρίζονται ως οξείες συμπτωματικές ή προκλητές κρίσεις και δεν υποτροπιάζουν εκτός αν επανέλθει η κατάσταση που τις πυροδότησε. Αντιθέτως, ως επιληψία ορίζεται η παρουσία τουλάχιστον δύο απρόκλητων κρίσεων (οι οποίες δεν έχουν διακριτή οξεία αιτία).

Πρώτες βοήθειες:
  • Παραμείνετε ήρεμοι και περιμένετε να περάσει η κρίση (συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά).
  • Προστατέψτε από τραυματισμό, τοποθετώντας τον ασθενή στο πάτωμα και απομακρύνοντας αιχμηρά αντικείμενα. Τοποθετείστε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του.
  • Μην τοποθετήσετε τίποτα στο στόμα του. Δεν κινδυνεύει να καταπιεί τη γλώσσα του!
  • Γυρίστε τον μαλακά στο πλάι.
  • Μετά την κρίση μιλήστε ήρεμα και καθησυχαστικά. Μην εγκαταλείψετε τον ασθενή μέχρι να επανέλθει η διαύγειά του.





  • Σχόλια