Χρώμα στο ασπρόμαυρο: Δες τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο με άλλο μάτι, πιο...έγχρωμο!

Προσωπικά έχω μεγάλη αγάπη για τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο. Τα σενάρια και οι ερμηνείες του τότε δεν συγκρίνονται με το σήμερα. Ακολουθώ διάφορες σελίδες στο Facebook που σχετίζονται με τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Όταν όμως βρήκα αυτή την σελίδα...είδα το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα!

Ο λόγος για την σελίδα Χρώμα στο Ασπρόμαυρο των Δήμητρα Φωτακίδου και Ματτέο Σόκαλη οι οποίοι με κόπο αλλά πολύ μεράκι και αγάπη για τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο δίνουν χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες των παλιών ελληνικών ταινιών που τόσο έχουμε αγαπήσει. 

Και αυτό το όνειρό μου ακριβώς παραγματοποίησαν η Δήμητρα και ο Ματτέο, να δω εκείνες τις εποχές με τα αληθινά τους χρώματά. Γι' αυτό και θέλησα πολύ να τους γνωρίσω. Τους το ζήτησα και μου έκαναν την τιμή να μου παραχωρήσουν μια μίνι συνέντευξη ώστε να γνωρίσετε και εσείς τους ίδιους αλλά και την υπέροχη δουλειά τους!

Απ'ότι μου είπατε είστε η Δήμητρα και ο Ματτέο που βάζετε χρώμα στο ασπρόμαυρο. Θα ήθελα όμως να μας συστηθείτε καλύτερα. Ποιοι είστε;

    Δήμητρα: Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, κλείνω αισίως και την τέταρτη δεκαετία της ζωής μου, σπούδασα παιδαγωγικά και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα.

    Ματτέο: Γεννήθηκα στην Αθήνα και μένω εδώ από το 1980. Tα προηγούμενα χρόνια τα έζησα στην Κέρκυρα που είναι τόπος καταγωγής μου. Εργάζομαι σε φαρμακευτική εταιρεία.


"Δεσποινίς Διευθυντής"- 1964 /  Τζένη Καρέζη: "Να μου ξυρίσ' το μούσι"

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή του να βάλετε χρώμα στο ασπρόμαυρο;

    Δήμητρα: Βλέποντας τις παλιές ελληνικές ταινίες πάντα αναρωτιόμουν τι χρώμα θα ήταν τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα κτίρια, πάντα ήθελα να τα δω όπως θα ήταν σε πραγματικές συνθήκες. Η ιδέα μου γεννήθηκε όταν είδα μια απόπειρα επιχρωματισμού ασπρόμαυρης φωτογραφίας σε μια ομάδα του Facebook. Σκέφτηκα, γιατί να μην προσπαθήσω κι εγώ. Αναζήτησα λοιπόν στο διαδίκτυο κάποιο εύκολο tutorial για αρχάριους και ξεκίνησα. Πάει τώρα μια πενταετία σχεδόν.

    Ματτέο: Η ιδέα ξεκίνησε βλέποντας τις εξαιρετικές δημιουργίες της Δήμητρας, τις οποίες δημοσίευε σε κάποια γκρουπ ελληνικού κινηματογράφου στο Facebook. Θεωρώ ότι η Δήμητρα είναι από τις κορυφαίες του είδους στην Ελλάδα, αν όχι η κορυφαία.


"Ούτε γάτα, ούτε ζημιά" - 1955


Η διαδικασία είναι δύσκολη ή χρονοβόρα; Μπορείτε να μας την περιγράψετε;

    Δήμητρα: Δύσκολη δεν είναι αλλά χρονοβόρα σίγουρα. Αν θέλεις το αποτέλεσμα να είναι φυσικό και αξιοπρεπές χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και ΠΟΛΛΗ επιμονή στη λεπτομέρεια. Χρησιμοποιώ το Photoshop.

    Ματτέο: Αν εξοικειωθείς με τις τεχνικές επιχρωματισμού η διαδικασία δεν είναι πολύ δύσκολη. Είναι όμως χρονοβόρα αν θέλεις να επιτύχεις ένα φυσικό αποτέλεσμα.


"Πίσω μου σ'έχω Σατανα" - 1971

Η ασχολία αυτή είναι περισσότερο χόμπι ή έχει να κάνει με το επάγγελμα σας;

    Δήμητρα: Δεν σχετίζεται με τη δουλειά μου. Για μένα είναι καθαρά χόμπυ, χαρά, ψυχοθεραπεία. Όταν ξεκινάω μια εικόνα νιώθω σαν το παιδί στο παιχνιδάδικο!

    Ματτέο: Είναι καθαρά χόμπι.

Διάβασε επίσης: Αφιέρωμα: Μελίνα Μερκούρη


Σας έχουν γίνει επαγγελματικές προτάσεις;

    Δήμητρα: Ναι, μου έχει ζητηθεί να επεξεργαστώ και να επιχρωματίσω ιδιωτικές, παλιές φωτογραφίες.

    Ματτέο: Μου έχει ζητηθεί αρκετές φορές από ιδιώτες να επιχρωματίσω παλιές οικογενειακές τους φωτογραφίες.

"Υπάρχει και φιλότιμο" - 1965


Έχετε λάβει αρνητικά σχόλια για το γεγονός ότι βάζετε χρώμα στο ασπρόμαυρο; Το ρωτάω διότι όταν επιχρωματίστηκε οιη ταινίες "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" και "Της Κακομοίρας" κάποιοι σχολίασαν ότι καταστρέφεται η ποιότητα του δημιουργού. Ποια είναι η άποψή σας;

    Δήμητρα: Στην πλειοψηφία τους τα σχόλια είναι εξαιρετικά θετικά. Ένα μικρό ποσοστό εκφράζει την αντίρρησή του θεωρώντας πως χάνεται η μαγεία του ασπρόμαυρου. Δεν πιστεύω πως είναι έτσι. Μια φωτογραφία αναδεικνύεται με τον καλό επιχρωματισμό, αποκτά ζωντάνια και άλλη ομορφιά. Όταν ολοκληρώσω μια εικόνα ύστερα η ασπρόμαυρη μου φαίνεται... πιο φτωχή. Άλλωστε η ταινία εξακολουθεί να είναι ασπρόμαυρη, δεν αλλάζει κάτι. Απλά παίρνουμε μια ιδέα για το πως θα ήταν αν βλέπαμε το γύρισμα όπως πραγματικά έγινε.

    Ματτέο: Είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν αρνητικά. Κι είναι αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν τη φιλοσοφία μας, η οποία αποτυπώνεται στο εισαγωγικό κείμενο της σελίδας μας «Χρώμα στο ασπρόμαυρο». Σεβόμαστε το κλασσικό ασπρόμαυρο απλώς δίνουμε μια άλλη οπτική κι ένα ζωντάνεμα μέσα στο χρώμα. Μην ξεχνάμε ότι κι οι ασπρόμαυρες ταινίες γυρίστηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα.


"Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι" - 1966

Μπορείτε να βάλετε χρώμα και σε ασπρόμαυρη ταινία;

    Δήμητρα: Μέχρι σήμερα περιορίζομαι στις φωτογραφίες και μόνο. Ο σωστός επιχρωματισμός ταινιών απαιτεί τεχνικά μέσα που ξεπερνούν κατά πολύ τον οικιακό υπολογιστή καθώς και ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης.

    Ματτέο: Φυσικά όχι. Ο επιχρωματισμός μιας ταινίας απαιτεί άλλα τεχνικά μέσα. Νομίζω ότι οι ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες έχουν σταλεί στο εξωτερικό για επιχρωματισμό.

Θα φτιάξετε κάποιο site στο άμεσο μέλλον; Εκτός από το Facebook, σας βρίσκουμε και κάπου αλλού;

    Δήμητρα: Προς το παρόν η δουλειά μου κυκλοφορεί μόνο στο Facebook, δηλαδή στη σελίδα "Χρώμα στο ασπρόμαυρο", στο προσωπικό μου προφίλ και στην κινηματογραφική ομάδα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου την οποία επιμελούμαι. Σύντομα θα δημοσιεύσω και στο Instagram.

    Ματτέο: Προς το παρόν μόνο στη σελίδα «Χρώμα στο ασπρόμαυρο».Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία κάποιου site.

"Εκείνες που δεν πρέπει ν'αγαπούν" - 1951


Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο (αν μπορεί να είναι μόνο μια!);

    Δήμητρα: Πολύ δύσκολο να περιοριστεί κανείς μόνο σε μία , χρησιμοποιώ ατάκες καθημερινά και για κάθε περίσταση. Θα διαλέξω εκείνην που αγαπώ ξεχωριστά γιατί την λέω συχνά: "Τι μου λες! Κι είχα μια σκασίλα!!!!" (Μαρία Κωνσταντάρου, Αχ αυτή η γυναίκα μου).

    Ματτέο: Ατάκες πολλές…από την ταινία «Ο ζηλιαρόγατος» η ατάκα του μέγιστου Λογοθετίδη προς την Καίτη Λαμπροπούλου…"κακομοίρα κακομοίρα" !!! Και από την ταινία «Η γυναίκα μου τρελάθηκε» η ατάκα του Κωνσταντάρα προς την υπηρέτρια…"παρ’τα πόδια σου αργοκίνητο καράβι"!!!



Ευχαριστώ πολύ την Δήμητρα και τον Ματτέο για τον χρόνο τους και την εξαιρετική δουλειά τους!




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!