Προορισμός Μεσκλά: Ένα καταπράσινο χωριό των Χανίων

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Πάμε σήμερα να γνωρίσουμε ένα αγαπημένο μου τόπο, το χωριό της μητέρας μου, τα Μεσκλά!
Είναι ένα καταπράσινο χωριό, με άφθονο νερό καθώς εδώ εντοπίζονται οι πηγές του περίφημου ποταμού Κερίτη ή Ιάρδανου, ο οποίος καταλήγει στον Πλατανιά. Τόπος ευλογημένος από την Παναγία, στην οποία είναι αφιερωμένος ο μεγαλοπρεπής κεντρικός ναός του πλούσιου -από αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία- χωριού.



Τα Μεσκλά βρίσκονται νοτιοδυτικά των Χανίων κι απέχουν 21 χιλιόμετρα από την πόλη, στο δρόμο Χανιά – Φουρνές – Ομαλός, στρίβοντας νότια από το Φουρνέ προς τα Μεσκλά.

Μια σύντομη διαδρομή παράλληλα στο ποτάμι, δίπλα στα πανύψηλα πλατάνια με τη συνοδεία του ήχου των δροσερών, γάργαρων νερών μας φέρνει ,μετά από 4 χλμ περίπου, στις ρίζες ,κυριολεκτικά, των Λευκών Ορέων και στο χωριό Μεσκλά.

Τα Μεσκλά είναι χωριό του δήμου Πλατανιά, περιφερειακή ενότητα Χανίων, δυτική Κρήτη και κατοικείται από σχεδόν 350 κατοίκους. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων, σε ένα πλάτωμα της κοιλάδας του ποταμού Κερίτη. 
                                                        Ναός Παναγίας

Ιστορία του χωριού:
Στην περιοχή του χωριού θα βρεις κυκλώπεια τείχη και οικίες λαξευτές στους βράχους. Στη θέση Ελληνικό, νότια του χωριού, υπάρχουν ερείπια φρουρίου της κλασσικής εποχής και στη θέση Βυσαλόπορος τα ερείπια κλασικού οικισμού. Το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στη θέση του χωριού δεν είναι γνωστό. Οι περιηγητές Πάσλεϊ και Δέφνερ πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία Ριζηνία, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα τα ερείπια της Ριζηνίας ανακαλύφθηκαν στην Πατέλλα του Πρινιά. Ο Paul Faure θεωρεί ότι ήταν η αρχαία πόλη Κεραία, όπως δείχνει το όνομα του ποταμού Κερίτης που πηγάζει εκεί.
                                                       Ναός Παναγίας

Το χωριό είναι γνωστό για το ρόλο που είχε στην Επανάσταση του Καντανολέου το 1527, όταν ήταν έδρα της καγκελαρίας των επαναστατών. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης και το θάνατο του Καντανολέου και των συντρόφων του, οι Ενετοί μοίρασαν τα ζώα και τα πράγματα των κατοίκων στους στρατιώτες, ενώ στα βουνά γύρω από τα Μεσκλά κρέμασαν 200 επαναστάτες. Μετά έκαψαν τα Μεσκλά, με αποτέλεσμα το χωριό να μην αναφέρεται στις ενετικές απογραφές του τέλους του 16ου και του 17ου αιώνα. Το χωριό κατοικήθηκε ξανά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 είχε 82 χριστιανικές οικογένειες και 3 τουρκικές. Το χωριό καταστράφηκε άλλη μια φορά, κατά την επανάσταση του 1866, καθώς ήταν μαζί με τη Ζούρβα έδρα της επαναστατικής συνέλευσης υπό τον Ζυμβρακάκη. Την 11η Ιανουαρίου του 1944, σημειώθηκε στα Μεσκλά συμπλοκή ανάμεσα σε αντάρτες του ΕΛΑΣ και στρατιώτες των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 Γερμανών.


Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με πλούσια Ιστορία και Παράδοση το οποίο περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Στο Νότιο άκρο του είναι οι Πηγές, οι πηγές του ποταμού Κερίτη ή Ιάρδανου ο οποίος διασχίζει όλο τον Κάμπο και εκβάλλει στον Πλατανιά. Οι πηγές είναι σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κρυμμένες μες στα βράχια και κάτω από θεόρατα, υπεραιωνόβια πλατάνια. Είναι τόση η ομορφιά και η δροσιά του σημείου που ο επισκέπτης δυσκολεύεται να αποχωρήσει. Λέγεται ότι τα νερά των Πηγών έρχονται από τον Ομαλό μέσω ενός τεράστιου σπηλαιοβάραθρου. Όπως και να χει, όμως, το γεγονός είναι ότι τα νερά αυτά δίνουν ζωή τόσο στα Μεσκλά όσο και σε όλα τα χωριά του κάμπου που διασχίζουν. Στις Πηγές μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του ή τον καφέ του κάτω από τη σκιά και τη δροσιά που δημιουργούν τα υπεραιωνόβια πλατάνια και να γαληνέψει για λίγο απολαμβάνοντας το κελάρυσμα του δροσερού νερού. Ακριβώς δίπλα στις Πηγές μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία της Παναγίας και λίγο πιο πέρα την ακόμη παλαιότερη Εκκλησία του Χριστού. Εδώ ακριβώς, σ’ αυτήν την πλατεία, κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και φαγητά , μεταξύ των οποίων και η περιβόητη τοπική κρεατότουρτα – γεύσεις ανεπανάληπτες κι αξέχαστες!


Όταν αναφερόμαστε σε δροσερό νερό, εννούμε πολύ κρύο νερό! Έχω τόσες όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια σε αυτές τις Πηγές, με τα ξαδέρφια μου να παίζουμε δίπλα στην εκκλλησία κάνοντας τσουλήθρα δίπλα από τα σκαλιά της, αναψυκτικά και φρούτα να παγώνουν μέσα στα νερά της πηγής, Κρητική μουσική να ακούγεται στα γλέντια μας και άφθονο νόστιμο κρητικό φαγητό για όλους!


Κοντά στα Μεσκλά βρίσκεται η έξοδος του Φαραγγιού Λαγγός που τ’ όνομα του σημαίνει λαγκάδι.

Το Φαράγγι Λαγγός που ξεκινάει από το γειτονικό χωριό Ζούρβα σχηματίζεται από την ένωση των δύο φαραγγιών που βρίσκονται ψηλότερα από αυτό, της Τρομάρισσας και του φαραγγιού Πηγαϊδάκι.

Ο Λαγγός είναι ένα πραγματικά όμορφο και σχεδόν ανέγγιχτο φαράγγι αλλά η διάσχισή του απαιτεί γνώσεις καταρρίχησης.

Το φαράγγι του Λαγγού στα Μεσκλά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για αρχάριους και νέους στην καταρρίχηση με τη μέθοδο του ραπέλ (κατάβαση με σχοινιά). Δεν είναι πολύ κλειστό αυτό όμως δεν το εμποδίζει να δημιουργεί κάποια πολύ όμορφα στενέματα που το κάνουν εντυπωσιακό. Νερό στους καταρράκτες του έχει μονάχα τους χειμερινούς μήνες μετά από βροχερές ημέρες.


Η κατάβασή του απαιτεί περίπου τρεις ώρες. Στην έξοδό του στα Μεσκλά στη δυτική όχθη δημιουργεί ένα τεράστιο βράχο περίπου 40 μέτρα ύψος σαν μετέωρο στο ψηλότερο τμήμα του οποίου υπάρχει μία βραχοσκεπή. Ο βράχος αυτός ονομάζεται «Το Τσουνί της Μέλισσας».


Το φαράγγι της Σαρακίνας βρίσκεται λίγα μέτρα έξω και βόρεια από το
χωριό Μύθοι στην Ιεράπετρα. Είναι μια ανάσα από το παραλιακό χωριό
Μύρτος όπου και είναι οι εκβολές του ποταμού που διασχίζει το
φαράγγι. Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία ο Γίγαντας
Σαραντάπηχος που ήταν γιος του πατέρα των θεών Δία έσκυψε κάποτε
διψασμένος να πιει νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος. Η μακριά
του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι έτσι
δημιουργήθηκε το φαράγγι της Σαρακίνας.
Το εντυπωσιακό στη Σαρακίνα είναι η ποσότητα του νερού που έχει ροή
όλο το χρόνο δημιουργώντας καταρράκτες μοναδικής ομορφιάς και
πολλές λιμνούλες για μπάνιο ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα νερά είναι κρύα και αναζωογονητικά. Όσο θα μπαίνουμε πιο βαθιά
μέσα στο φαράγγι τόσο θα συναντάμε μικρούς καταρράκτες που
χύνονται σε κολύμπες ανάμεσα στα βράχια.
Στο φαράγγι της Σαρακίνας θα πας για δεις μια φυσική όαση δροσιάς,
να τσαλαβουτίσεις στις κολύμπες και να ζήσεις μια μικρή περιπέτεια!



Φαράγγι Σαρακίνας


Και μια φωτογραφία από το παρελθόν:

ΜΕΣΚΛΙΑΝΟΙ εν ωρα εργασιας!
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στην πλατεία του χωριού, εξω απο τον Ιερό ναό της Παναγίας

Όταν βρεθείτε στα Χανιά, περάστε από τα Μεσκλά! Θα το λατρέψετε το χωριό μου και θα μείνετε και παραπάνω από μία βόλτα! Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, ο τόπος όμορφος και θα σας μαγέψει η θέα!

Κ.Κ.




Σχόλια