Ήξερες ότι έχουμε νησιά που πιθανότατα δεν έχεις ακούσει ποτέ; Θες ηρεμία και παρθένα μέρη; Έχουμε τις καλύτερες προτάσεις!

Η ακτογραμμή της Ελλάδας ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα, και έτσι κατατάσσεται 9η στον κόσμο στην κατάταξη των χωρών με την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε μήκος. Πρώτη είναι ο Καναδάς με 202.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Επίσης η Ελλάδα έχει συνολικά 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία μόνο τα 227 κατοικούνται, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη. 


Όμως τα ξέρουμε όλα μας τα νησιά; Σίγουρα ξέρουμε την Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο, τη Σύρο , την Κρήτη, την Εύβοια, την Σκόπελο, και άλλα. Όμως υπάρχουν νησιά, άγνωστα στους ξένους τουρίστες αλλά ίσως και στους ίδιους τους Έλληνες, τα οποία λόγω του ότι δεν τα ξέρει πολύς κόσμο έχουν διατηρήσει την απαράμιλλη ομορφιά τους και την αυθεντικότητα του τόπου. Αν θέλετε να τα μάθετε και εσείς διαβάστε παρακάτω.

Καστός


Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Σήμερα ανήκει διοικητικά στο νομό Λευκάδας και σήμερα έχει 35 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου είναι το πλησιέστερο λιμάνι προσέγγισης στην Στερεά Ελλάδα, νοτιοανατολικά της Λευκάδας και νότια, σε απόσταση ενός μιλίου, από το νησί του Καλάμου, που θεωρείται προσάρτημα του. Κύρια προϊόντα του νησιού είναι τα σιτηρά, τα σταφύλια και το κρασί. Μιάμιση ώρα με το πλοίο από τον Μύτικα. Οι αποστάσεις είναι μικρές και διανύονται εύκολα με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αυτοκίνητα και λεωφορεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως καταγάλανα και καθαρά νερά με την παραλία Λίμνη να είναι η γνωστότερη παραλία στα βορειοανατολικά, με μόνο μειονέκτημα ότι δεν έχει καθόλου σκιά, οπότε χρειάζεστε ενισχύσεις. Από κει και προς το χωριό είναι οι παραλίες Αγ. Αιμιλιανός, Καλάδα, Βάλι, Αμπελάκια και Φύκι, στην άλλη άκρη του μακρόστενου Καστού.

Τριζόνια ή Τροιζόνια


Το νησί Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο του Κορινθιακού κόλπου και το μόνο που κατοικείται από 156 κατοίκους. Το νησί αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι. Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση "Πούντα" 2 χλμ. ΝΑ από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται "Άσπρα Χαλίκια" και "Καψάλες", βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο. Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων. Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια, ο οποίος απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο. Στη θέση "Παλιόκαστρο", σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το λιμάνι, υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού πύργου. Από το 1988 υπάρχει ένα μόνο ξενοδοχείο, η Δρύμνα, πάνω ακριβώς από την θάλασσα.

Διάπορος


Ο Διάπορος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βουρβουρού, στα 10 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Σιθωνίας, στην ανατολική πλευρά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής. Ανήκει σε νησιώτικο σύμπλεγμα μαζί με τις νησίδες Καλογριά, Αμπελίτσι, Καλαμονήσια, Πρασονήσι, Περιστέρι και Άγ. Ισίδωρος. Είναι ένα νησί σχεδόν εξωτικό, με καταγάλανες θάλασσες, χωρίς κύμα και θερμά νερά όλο το χρόνο. Το χωριό της Βουρβουρούς απέχει 50 χλμ. από τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, από όπου μπορείς να παζαρεψεις την μεταφορά σου στο νησί.

Διάβασε επίσης: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης είναι Ελληνικό!

Δρένια ή Γαϊδουρονήσια


Δρένια ή αλλιώς Γαϊδουρονήσια, ονομάζεται ένα σύμπλεγμα από 6 νησιά τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής,νότιο-ανατολικά της Αμμουλιανής. Τα χαρακτηρίζει η πυκνή βλάστηση και είναι επίπεδα με μικρούς κολπίσκους. Οι ακτές τους είναι αβαθής και αμμώδης ενώ το νερό γύρω τους γαλαζοπράσινο. Η περιοχή αυτή προσφέρει γενικότερα στους ταξιδιώτες την αίσθηση της ηρεμίας και της ησυχίας αφού δεν υπάρχουν δρόμοι, αυτοκίνητα,κτήρια κλπ. έτσι ώστε να θυμίζει πόλη, ενώ οι παραλίες είναι καθαρές και η άμμος έχει το χρώμα του λευκού. 


Στο μεγαλύτερο νησί υπάρχει κατάστημα που προσφέρει ποτά και καφέ αλλά και ταβέρνα, ενώ εκεί βρίσκεται η μοναδική παραλία που είναι οργανωμένη με ομπρέλες. Η διανυκτέρευση στα νησιά γίνεται μόνο με ελεύθερο camping. Η πρόσβαση στα νησιά γίνεται με τουριστικά ή ιδιωτικά καραβάκια από την σκάλα της Αμμουλιανής και την Ουρανούπολη. Υπάρχουν πλέον καθημερινά δρομολόγια, την καλοκαιρινή περίοδο όπου εξυπηρετούν την μεταφορά του κόσμου στα νησιά.Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης κάποιου σκάφους.

Ψέριμος


Η Ψέριμος, ή αλλιώς και Κάπαρη, βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου, στα Δωδεκάνησα. Το βόρειο άκρο του νησιού ονομάζεται "Άκρα Βασιλική", ενώ το νοτιότερο άκρο "Άκρα Ρούσσα". Τα "Αυλάκια" είναι το μοναδικό χωριό και λιμάνι του νησιού, όπου θα βρεις και μια πεντακάθαρη, ρηχή παραλία. Φυσικά ούτε σε αυτό το νησί κυκλοφορούν αυτοκίνητα και πας παντού με τα πόδια όπου το περισσότερο που μπορείς να περπατήσεις είναι μία ώρα. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει τόσο με το νησί της Καλύμνου όσο και με την Κω.

Παλαιό Τρίκερι



Το Παλαιό Τρίκερι είναι νησίδα και οικισμός του νομού Μαγνησίας και βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Στο νησί βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας με τα 100 κελιά, χτισμένο τον 19ο αιώνα. ο Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου. Από το Αλογόπορο, στο νότιο Πήλιο, θα πάρεις το καϊκάκι για το νησί. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι η Πράσινη Άμμος, η Αγία Σοφία, και ο Άι Γιώργης.

Τέλενδος


Η Τέλενδος είναι ένα πολύ μικρό νησί του νότιου Αιγαίου, που κάποτε ήταν ενωμένο με την Κάλυμνο αλλά ο σεισμός του 535 μ.Χ. τα χώρισε σε δύο διαφορετικούς τόπους. Η Τέλενδος ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα γαλήνης και απομόνωσης, καθώς ούτε και εδώ θα βρείτε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, αλλά και για τις παραδοσιακές της ταβέρνες - οπότε δεν θα πεινάσετε! Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει αμμουδερή παραλία με φυσική σκιά από αλμυρίκια και ρηχά νερά. Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου σχηματίζεται ο μεγάλος όρμος "Χοχλακάς" που διαθέτει παραλία με πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν σχετικά απότομα. Η Τέλενδος έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης και Αιγαιόγλαρος. Στο νησί φτάνετε από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου.

Γνωρίζετε και άλλα νησάκια με παρθένα ομορφιά ιδανικά για χαλάρωση και αποσύνδεση από την καθημερινότητα; Πείτε μας στα σχόλια!

Σχόλια