Βόλτα στο Διάστημα: Ποιος είναι ο Kepler-452 b; Είναι η Νέα Γη;

Ναι σίγουρα κάτι έχεις ακούσει όπως κι εγώ και είμαι εδώ σήμερα να λύσω όλες τις απορίες σου!

Τι είναι λοιπόν:
Ο Kepler-452b είναι ένας εξωηλιακός πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον αστέρα τύπου G Kepler-452. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε από τη NASA στις 23 Ιουλίου 2015. Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με μέγεθος όσο και η Γη και σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου πολύ παρόμοιου με τον Ήλιο.
"Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452b σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη,Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B.



Απέχει 1.400 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, στον αστερισμό του Κύκνου. Ένα διαστημόπλοιο που θα επιχειρούσε να τον προσεγγίσει θα χρειαζόταν, αν η ταχύτητά του ήταν όσο του Νέοι Ορίζοντες, του ταχύτερου διαστημόπλοιου που εκτοξεύθηκε ποτέ από τη Γη, περίπου 25,8 εκατομμύρια χρόνια!

Info: Ο Κύκνος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Η ονομασία Κύκνος οφείλεται στον Ερατοσθένη, ενώ οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον αστερισμό Όρνις (πουλί γενικά).
To πρόγραμμα της ΝΑSΑ κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια συνολικά για την εύρεση άλλων πλανητών και η NASA επιβεβαιώσε ότι έχουν μετρηθεί 500 νέοι εξωπλανήτες εκ των οποίων οι 12 βρίσκονται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη.
Ο πλανήτης αυτός είναι περίπου κατά 60% μεγαλύτερος από τη Γη. Το νερό του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή, αλλά και ο ήλιος του κατατάσσεται στον φασματικό τύπο G2, όπως και ο δικός μας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει βραχώδη επιφάνεια. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του σε σχέση με τη δική μας Γη, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα είναι 385 ημέρες, κάτι που καθιστά ένα έτος όμοιο χρονικά με ένα αντίστοιχο δικό μας.

Info: Η NASA εκτόξευσε το Κέπλερ στις 6 Μαρτίου 2009 με σκοπό να μάθει αν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, είναι σπάνιοι ή συνηθισμένοι σε άλλα ηλιακά συστήματα. Το τηλεσκόπιο βρήκε 2.681 επιβεβαιωμένους τέτοιους πλανήτες και άλλους 2.899 «υποψήφιους» – συνολικά 5.580. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι περίπου 50 που είναι ίδιου μεγέθους και θερμοκρασίας με τη Γη. «Ουσιαστικά, το Κέπλερ άνοιξε την πύλη για την εξερεύνηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα», σχολίασε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου.
Το μητρικό άστρο Kepler-452 έχει "ηλικία" 6 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 δισ. χρόνια από τον Ήλιο. Επίσης, έχει την ίδια θερμοκρασία, είναι 20% πιο φωτεινό και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.

Το γεγονός ότι το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 452b είναι 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο με τον οποίο κατά τα άλλα έχει πολλά κοινά στοιχεία, μπορεί να δώσει μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης. "Ο Kepler 452b μπορεί να υφίσταται σήμερα αυτό που θα πάθει η Γη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν ο Ήλιος μας θα γεράσει και θα γίνει πιο φωτεινός", εξήγησε ο αστρονόμος του SETI Νταγκ Κάλντγουελ.
Ο Kepler 452b είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον "ήλιο" του.

Είναι ένας από τους δώδεκα νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Για να παραμείνουν σ' αυτόν, οι εξωπλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν διάμετρο κατά δύο φορές μικρότερη από εκείνη της Γης και να βρίσκονται σε τροχιά στην "κατοικήσιμη ζώνη" ενός αστεριού, δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί για να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.
Info: Το νεό διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA  είναι  ο TESS, Transiting Exoplanet Survey Satellite,  στα ελληνικά: Δορυφόρος έρευνας πλανητών μέσω διέλευσης.
Η εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 18 Απριλίου 2018. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολής του αναμένεται να ανακαλύψει περισσότερους από 20.000 εξωπλανήτες.

Η ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει τόσο με τη Γη συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ακόμη και ο αστροναύτης Chris Hadfield έγραψε στο twitter: «Αυτό που είναι συγκλονιστικό δεν είναι μόνο η ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει στη Γη. Είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παρόμοιοι», έγραψε, ενθουσιασμένος.

Info: Υπάρχει και ο Kepler-186f που ανακαλύψθηκε 17 Απριλίου 2014, σε απόσταση 557,7 έτη φωτός από την Γη και ενώ έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης μέσα στον Γαλαξία μας, αυτό το συγκεκριμένο εύρημα χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος εξωπλανήτης ίδιου μεγέθους με τη Γη που έχει ανακαλυφθεί στην κατοικήσιμη ζώνη (Goldilocks) ενός άλλου αστέρα. Ο εξωπλανήτης αυτός που είναι πιθανότατα βραχώδης είναι 10% μεγαλύτερος από τη Γη. Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις πιθανότητες ο εξωπλανήτης να είναι κατοικήσιμος, διότι διαπίστωσε πως πιθανότατα διαθέτουν μια σταθερή αξονική κλίση, γεγονός που εγγυάται σταθερές κλιματικές συνθήκες. Αντιθέτως, μια ασταθής κλίση, θα προκαλούσε βίαιες καιρικές εναλλαγές και θερμοκρασιακές αυξομοιώσεις, που θα δυσκόλευαν τη (πιθανή) ύπαρξη ζωής.
Προσεχώς με νέα από παρόμοιους πλανήτες! Stay tuned!


Σχόλια