https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Αυτή η τελευταία εικόνα του Δία, που τραβήχτηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA στις 25 Αυγούστου 2020, τραβήχτηκε όταν ο πλανήτης ήταν περίπου 654 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Η ευκρινή άποψη του Hubble δίνει στους ερευνητές μια ενημερωμένη έκθεση καιρού σχετικά με την ταραχώδη ατμόσφαιρα του τεράστιου πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης νέας παρασκευής καταιγίδων και ενός"συγγενή" της περίφημης περιοχής του Μεγάλου Κόκκινου Σημείου που προετοιμάζεται να αλλάξει χρώμα - ξανά.
Μια μοναδική και συναρπαστική λεπτομέρεια του στιγμιότυπου του Hubble εμφανίζεται στο μεσαίο βόρειο γεωγραφικό πλάτος ως μια φωτεινή, λευκή, εκτεταμένη καταιγίδα που ταξιδεύει γύρω από τον πλανήτη με 350 μίλια την ώρα (560 χιλιόμετρα την ώρα). Αυτό το ενιαίο λοφίο ξέσπασε στις 18 Αυγούστου 2020 - και οι επίγειοι παρατηρητές ανακάλυψαν δύο ακόμη που εμφανίστηκαν αργότερα στο ίδιο πλάτος.
Ενώ είναι συνηθισμένο να εμφανίζονται καταιγίδες σε αυτήν την περιοχή κάθε έξι χρόνια περίπου, συχνά με πολλές καταιγίδες ταυτόχρονα, ο συγχρονισμός των παρατηρήσεων του Hubble είναι ιδανικός για να δείξει τη δομή μετά την αναστάτωση, κατά τα πρώτα στάδια της εξέλιξής της . Στο πίσω μέρος του λοφίου υπάρχουν μικρά, στρογγυλεμένα χαρακτηριστικά με πολύπλοκα "κόκκινα, λευκά και μπλε" χρώματα στην υπεριώδη, ορατή και σχεδόν υπέρυθρη εικόνα του Hubble. Τέτοια διακριτά χαρακτηριστικά συνήθως εξαφανίζονται στον Δία, αφήνοντας πίσω μόνο αλλαγές στα χρώματα του σύννεφου και τις ταχύτητες του ανέμου, αλλά μια παρόμοια καταιγίδα στον Κρόνο οδήγησε σε μια δίνη μακράς διαρκείας. Οι διαφορές στα επακόλουθα των καταιγίδων του Δία και του Κρόνου μπορεί να σχετίζονται με την αντίθεση αφθονίας του νερού στην ατμόσφαιρα τους, καθώς οι υδρατμοί μπορούν να κυβερνούν τη μαζική ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας που μπορεί να απελευθερωθεί από αυτές τις εκρήξεις καταιγίδας.
Ο Hubble δείχνει ότι το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο, που περιστρέφεται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, οργώνεται μπροστά από τα σύννεφα, σχηματίζοντας έναν καταρράκτη από λευκές και μπεζ κορδέλες. Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο(Great Red Spot) είναι επί του παρόντος ένα εξαιρετικά πλούσιο κόκκινο χρώμα, με τον πυρήνα και την εξώτατη ζώνη να εμφανίζονται βαθύτερα κόκκινα.
Οι ερευνητές λένε ότι το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο έχει μήκος περίπου 16.000 χιλιόμετρα, αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τη Γη. Η σούπερ καταιγίδα εξακολουθεί να συρρικνώνεται όπως σημειώνεται στις τηλεσκοπικές παρατηρήσεις που χρονολογούνται από το 1930, αλλά ο λόγος για τη μείωση του μεγέθους του είναι ένα μυστήριο.
Σε αυτή τη φωτογραφία, τα μέρη της ατμόσφαιρας του Δία που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ειδικά πάνω από τους πόλους, φαίνονται κόκκινα από ατμοσφαιρικά σωματίδια που απορροφούν υπεριώδες φως. Αντίθετα, οι περιοχές με μπλε χρώμα αντιπροσωπεύουν το υπεριώδες φως που αντανακλάται από τον πλανήτη. Μια νέα καταιγίδα πάνω αριστερά, που ξέσπασε στις 18 Αυγούστου 2020, προσελκύει την προσοχή των επιστημόνων σε αυτήν την εικόνα. Οι «συστάδες» που ακολουθούν το λευκό λοφίο φαίνεται να απορροφούν υπεριώδες φως, παρόμοιο με το κέντρο του Great Red Spot, και το Red Spot Jr. ακριβώς κάτω από αυτό. Αυτό παρέχει στους ερευνητές περισσότερες αποδείξεις ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στον Δία από τις περισσότερες καταιγίδες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!