Αν δεν το ξέρατε στο διάστημα ίπταται η επιχειρηματική ευκαιρία του μέλλοντος! Ο λόγος για την εξόρυξη αστεροειδών, όπου η αξία πολλών εξ' αυτών φτάνει αστρονομικά ποσά!
Ο δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης είναι λέκτορας Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι αστεροειδείς θεωρούνται εξαιρετικά υψηλής αξίας διαστημικά υλικά, καθώς περιέχουν πολλά χημικά στοιχεία σε συγκεντρώσεις πολλαπλάσιες των αντιστοίχων μετάλλων που υπάρχουν στον φλοιό της Γης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο σίδηρος, το κοβάλτιο και το νικέλιο, χημικά στοιχεία που περιέχονται σε βιομηχανικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και συντήρηση διαστημικών σταθμών, είναι αυξημένα κατά 4, 27 και 155 φορές σε σχέση με τις αντίστοιχες περιεκτικότητες στον στερεό φλοιό της Γης. Παρομοίως, τα πολύτιμα μέταλλα της ομάδας των πλατινοειδών, όπως το παλλάδιο, ο λευκόχρυσος, το όσμιο και το ιρίδιο, είναι αυξημένα κατά 44, 196, 440 και 540 φορές σε σχέση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στον φλοιό της Γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα τέσσερα κατασκευαστικά προϊόντα χρησιμοποιούν τα πλατινοειδή (π.χ. οθόνες LCD, θεραπείες για τον καρκίνο, καταλύτες αυτοκινήτων κ.τ.λ.). Ένας αστεροειδής διαμέτρου 500 μέτρων είναι πιθανό να περιέχει πολύ περισσότερη ποσότητα πλατινοειδών μετάλλων από όση έχει εξορυχθεί συνολικά στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας".
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ορυκτός πλούτος των αστεροειδών είναι τεράστιος σε ποσότητα αλλά και σε αξία. Ήδη έχουν δημιουργηθεί εταιρείες όπως η Deep Space Industries και η Planetary Resources, οι οποίες έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε ορυκτά από το διάστημα.
Το 2015 το Κογκρέσο των Η.Π.Α νομιμοποίησε την εξόρυξη αστεροειδών, μέσω του νόμου U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act. Σε αντίστοιχες νομοθετικές ενέργειες προέβη το Λουξεμβούργο, αναγνωρίζοντας σε ιδιωτικές εταιρείες δικαιώματα ιδιοκτησίας επί διαστημικών ορυκτών.
Από νομικής πλευράς όμως, η εξόρυξη αστεροειδών έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη ως προς τη συμβατότητά της με το διεθνές διαστημικό δίκαιο και, ιδίως, με τη Συνθήκη του Διαστήματος του 1967 (Outer Space Treaty), η οποία έχει επικυρωθεί από περισσότερα από 100 κράτη, και τη Συνθήκη για τη Σελήνη του 1979 (Moon Agreement), που έχει επικυρωθεί από 16 μόνο χώρες.
Ένας λόγος εξόρυξης των αστεροειδών είναι η σταδιακή έλλειψη αποθέματα φυσικών πόρων της Γης. Ένας ακόμα λόγος όμως είναι η χρήση αυτών των υλικών στο ίδιο το διάστημα. Οι διαστημικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές, λόγω του υψηλού κόστους συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιούνται για τα διαστημικά οχήματα. Για παράδειγμα, στο διάστημα έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο διασπάται σε οξυγόνο και υδρογόνο, και χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων των διαστημικών σκαφών. Η μεταφορά ενός τόνου νερού από τη Γη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό του σκάφους ή να σταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά μέσω της εξόρυξης αστεροειδών, αφού τα διαστημικά οχήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν σε άλλους πλανήτες, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν επιπλέον προμήθειες από τη Γη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αστεροειδείς θα λειτουργούν ουσιαστικά ως «βενζινάδικα».
Από νομικής πλευράς όμως, η εξόρυξη αστεροειδών έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη ως προς τη συμβατότητά της με το διεθνές διαστημικό δίκαιο και, ιδίως, με τη Συνθήκη του Διαστήματος του 1967 (Outer Space Treaty), η οποία έχει επικυρωθεί από περισσότερα από 100 κράτη, και τη Συνθήκη για τη Σελήνη του 1979 (Moon Agreement), που έχει επικυρωθεί από 16 μόνο χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα I και II της Συνθήκης του Διαστήματος ορίζουν ότι το απώτερο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του φεγγαριού και άλλων ουράνιων σωμάτων, δεν δύναται να αποτελέσει αντικείμενο ιδιοποίησης από ένα κράτος, ενώ η, δε, εξερεύνηση και χρήση του απώτερου διαστήματος πρέπει να πραγματοποιείται προς όφελος όλων των χωρών.
Ο ίδιος αναφέρεται μάλιστα και στην ευκολία του εγχειρήματος καθώς "το περιβάλλον ενός αστεροειδούς είναι αρκετά ομοιογενές και απλό σε σχέση με το γήινο (απουσία ποταμών, ηφαιστείων, λεκανών, ρηγμάτων)". Ενώ το πρώτο υλικό για το οποίο θα γίνει προσπάθεια εξόρυξης είναι το νερό.
Και για να πάρουμε μια ιδέα της αξίας των εν λόγο αστεροειδών, παρακάτω είναι μια μίνι λίστα:
- 241 Germania: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 95,8 τρισ. δολαρίων
- 162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6,4 τρισ. δολάρια.
- 4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5,28 τρισ. δολάρια.
- 5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2,33 τρισ. δολάρια.
- 65679 (1989 UQ): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,74 τρισ. δολάρια.
- 7753 (1988 XB): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,31 τρισ. δολάρια.
- 2012DA14: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 200 δισ. δολάρια
Ενώ πρόσφατα το τηλεσκόπιο Hubble μας έδωσε μια πιο κοντινή ματιά στον ιδιαίτερο αστεροειδή που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, τον Psyche 16 ο οποίος κοστολογείτε στα....10 πεντάκις εκατομμύρια!!!!!! Αυτός ο αστεροειδής έχει διάμετρο 225 χιλιόμετρων και αποτελείτε κυρίως από μέταλλο, συγκεκριμένα από σίδηρο και νικέλιο, ο οποίος πιθανότατα είναι ο πυρήνας ενός πλανήτη που δεν κατάφερε να σχηματιστεί ποτέ.
![]() |
Αστεροειδής Psyche 16 |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!