Υγεία: Πως προστατεύει το νερό την καρδιά μας;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Πολλοί από εμάς αμελούμε να πίνουμε αρκερό νερό μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Πίνουμε καφέδες, ροφήματα και αναψυκτικά και όσο για νερό ελάχιστο. Δεν αντιλαμβανόμαστε εκείνη την στιγμή τι κακό κάνουμε στον οργανισμό μας με την έλλειψη νερού, δυστυχώς.

Ίσως να μην ξέρετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το νερό στην καρδιακή προσβολή και τι λένε οι γιατροί για την υγεία. Και φυσικά είναι εξίσου σημαντικό το πότε θα πιούμε νερό.

Info: Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν στην ημέρα, γενικά μεταξύ 6 το πρωί και έως το μεσημέρι.

Πίνοντας νερό σε μία συγκεκριμένη ώρα του 24ωρου μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του στο σώμα:

2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα – βοηθά στην ενεργοποίηση εσωτερικών οργάνων

1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα – βοηθάει την πέψη

1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο – βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο – αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή

Οι γιατροί λένε ότι πίνοντας νερό πριν τον ύπνο προφυλάσει απο κράμπες των ποδιών! Τα πόδια έχουν ανάγκη εφυδάτωσης όταν παθαίνουν κράμπες!

Μπορούμε μάλιστα να υπολογίσουμε και πόσο νέρο πρέπει να πίνουμε ανάλογα το βάρος μας. Θα το δεις στο Daily Water Intake Calculator


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η ημερήσια συνολική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουν οι άνδρες είναι 2,5 λίτρα και οι γυναίκες 2,0 λίτρα, λαμβανομένου υπόψη ότι το 20% περίπου αυτών προέρχεται από τις τροφές. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι ανάγκες μας για νερό και η κατανομή του στο σώμα αλλάζει με την ηλικία.



Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά γενικότερα και όχι μόνο σε νερό.


Ποιοι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό;

Τα παιδιά, τα άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (κατά της δυσκοιλιότητας), αλλά και αυτοί που έχουν πυρετό, διάρροια ή εμετούς, εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά. Επιπλέον, άτομα με ευαισθησία στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (π.χ. όσοι έχουν παρουσιάσει κολικό νεφρού, έχουν βγάλει κάποια πέτρα ή έχουν σχετικό ιστορικό) πρέπει να ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.  Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους χρειάζονται πρόσθετες ποσότητες υγρών για να παραμείνουν ενυδατωμένες. Συνιστάται στις εγκύους να πίνουν καθημερινά 2,4 λίτρα υγρών (περίπου 10 φλιτζάνια) και στις γυναίκες που θηλάζουν 3 λίτρα (περίπου 12,5 φλιτζάνια) την ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της δίψας μάς καθοδηγεί σχετικά με το πόσο νερό χρειαζόμαστε.




Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο οργανισμός χάνει περισσότερα υγρά και αυξάνονται οι ανάγκες του για ενυδάτωση. Ξεδιψάστε, λοιπόν, πίνοντας νερό άφοβα, αφού -εκτός των άλλων- έχει και μηδενικές θερμίδες!

Να προτιμάμε το ανθρακούχο νερό ή όχι;

Σε πολλές χώρες, το ανθρακούχο νερό καταναλώνεται ως αποκλειστική πηγή πρόσληψης νερού. Όπως όλα τα ροφήματα και ποτά, έτσι και αυτό συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ έρευνες συνδέουν την κατανάλωσή του με τη μείωση δημιουργίας λίθων που οφείλονται σε αυξημένο ουρικό οξύ. Όμως, το ανθρακούχο νερό -επειδή περιέχει διττανθρακικό νάτριο, δηλαδή σόδα- εξουδετερώνει το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου, που είναι απαραίτητο για την πέψη. Ενώ, δηλαδή, αρχικά ανακουφίζει από το φούσκωμα, στην πραγματικότητα δυσκολεύει την πέψη. Άλλωστε, οι διατροφολόγοι συστήνουν το νερό της βρύσης ως την πρώτη επιλογή για την κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν πίνω αρκετό νερό;

Ο καλύτερος τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να παρατηρήσουμε πόσο συχνά επισκεπτόμαστε την τουαλέτα.
Θα πρέπει να πηγαίνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες, και πρέπει να παράγουμε μια ικανοποιητική ποσότητα ούρων, και όχι μερικές σταγόνες. Επίσης και το χρώμα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μας υποδεικνύει αν έχουμε πιει αρκετά ποτήρια νερού.


Τι προκαλεί η αφυδάτωση;
Πόνο στις αρθρώσεις
Η μυϊκή μάζα μειώνεται
Αίσθημα σύγχυσης
Νιώθουμε κουρασμένοι και ληθαργικοί
Ήπια έως έντονη δίψα 
Πονοκέφαλο
Ξερό στόμα
Περιορισμένη ή ανύπαρκτη διούρηση 
Ζάλη 
Ίλιγγο


Το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από 
πόσιμο νερό, 
αναψυκτικά, 
χυμούς, 
καφέ, 
τσάι κ.α 
και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. 

Νερό επίσης προσλαμβάνουμε και από τα μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά:
Γάλα,
χυμοί, 
παγωμένα ροφήματα, 
καφές χωρίς περιττές θερμίδες όπως ο στιγμιαίος, 
τσάι, 
ακόμη και αναψυκτικά όπως τα light συνεισφέρουν σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. 
Φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά (καρπούζι, πεπόνι, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα κ.α.), λαχανικά, γιαούρτι, σούπες είναι τρόφιμα πλούσια σε νερό. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι μια στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που θεωρείται μια υγρή τροφή. Η δράση της καφεΐνης είναι πρόσκαιρη και μικρή, χωρίς να αλλοιώνει τη διαδικασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. Η πρόσληψη καφέ, τσαγιού, ή αναψυκτικών με καφείνη συμβάλλει στο θετικό ισοζύγιο υγρών για τον οργανισμό μας.

Κρύο ή ζεστό νερό;

Το νερό πρέπει να πίνεται δροσερό, περίπου στους 18ο Κελσίου.
Ζεστό χάνει την γεύση του ενώ παγωμένο συχνά προκαλεί επώδυνες συσπάσεις του οισοφάγου και του στομάχου λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί και η γρήγορη, απότομη λήψη του. Aν το νερό που πίνουμε δεν είναι «καθαρό και ασφαλές», η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον μικρόβια, χημικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. Για αυτό, πρέπει να ελέγχουμε όχι μόνο πόσο νερό πίνουμε αλλά και τι πίνουμε. Το νερό της βρύσης είναι το ασφαλέστερο αλλά και το εμφιαλωμένο είναι εξίσου ασφαλές, εάν βέβαια αποθηκεύεται και διατηρείται σωστά. Αν βρίσκουμε το νερό της βρύσης «γευστικά άσχημο» (φυσιολογικά, το νερό δεν έχει ούτε γεύση ούτε μυρωδιά), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο καθαρισμού ή να προσθέσουμε στο ποτήρι μας μία φέτα λεμονιού ή λίγες σταγόνες φυσικό χυμό φρούτων και παγάκια. Επίσης, ο οζονισμός του νερού (εμπλουτισμός με ενεργό οξυγόνο μέσω ειδικής συσκευής) αλλά και ο ιονισμός του, είναι πρακτικές που αυξάνουν κατά πολύ την ασφάλεια του νερού.



Ας μην αμελούμε να πίνουμε νερό, θα μας σώσει την ζωή!


Σχόλια