https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html
Όντως μαμά που θήλασα την μικρή μου κόρη, γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο και επώδυνο μπορεί να γίνει αυτό για μια μητέρα. Φυσικά μπορείς να διαβάσεις για τον θηλασμό πολλά και να συμβουλευτείς συμβούλους θηλασμού και να ανατρέξεις σε παιδιάτρους και ακόμα και σε ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα για βοήθεια. Σήμερα είμαστε εδώ να σε ενημερώσουμε για πραγματα που αφορούν τον θηλασμό και ίσως σε βοηθήσουν εσένα που προσπαθείς να θηλάσεις το μωρό σου. Ελπίζω να σε βοηθήσουμε ειλικρινά!
Ξέρεις ήδη ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική φυσική τροφή για ένα βρέφος που αναπτύσσεται, αφού είναι γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιέχει φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο του και εξασφαλίζει πολύ χρόνο και επαφή με τη μαμά.
Επειδή χρειάζεται ενέργεια για να διατηρηθεί η παροχή γάλακτος, ο τακτικός θηλασμός καίει περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ευκολότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Τα νεογέννητα που περνούν την πρώτη μία ή τις πρώτες δύο ώρες μετά τη γέννησή τους στην αγκαλιά της μαμάς τους, μπορεί να βρουν τον δρόμο προς… το στήθος της μαμάς τους και να αρχίσουν να τρέφονται μόνα τους, καταναλώνοντας ένα παχύ υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα και το οποίο το σώμα σας αρχίζει να παράγει πριν από το γάλα. Μην ανησυχείς ότι δεν κάνεις κάτι σωστά, θέλει λίγο χρόνο στην αρχή η επαφή μαμάς και βρέφους και η φύση και το ένστικτο θα σε οδηγήσουν. Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια και καθοδήγηση από τις μαίες και κάποια σύμβουλο θηλασμού στο μαιευτήριο.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των μαμάδων παράγουν περισσότερο γάλα με το δεξί τους στήθος (και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι δεξιόχειρες).
Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να εντοπίσουν τη μαμά τους μεταξύ άλλων, βασιζόμενα μόνο στη μυρωδιά της.
Το μητρικό γάλα βγαίνει από πολλές τρυπούλες, όχι μόνο από μία. Ο ακριβής αριθμός πόρων ποικίλλει από μαμά σε μαμά, αλλά είναι κάπου μεταξύ 10 και 20.
Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει μια μαμά δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος των μαστών της ούτε από την παρουσία εμφυτεύματος.
Ο θηλασμός του μωρού προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία χαλαρώνει εσάς και το μωρό σας.
Τα μωρά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν και να απολαύσουν νέες γεύσεις εάν η μαμά τους τις τρώει ενώ θηλάζει.
Σύμφωνα με έρευενες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, ο θηλασμός συμβάλει στη μείωση του πόνου μετά τον τοκετό με καισαρική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε το 2017, μητέρες που θήλαζαν το μωρό τους για δύο μήνες μετά τη γέννα, ήταν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να έχουν πόνους.
Ο θηλασμός προστατεύει την καρδιά και μειώνει τις παθνότητες για εμφάνιση υπέρταση ή καρδιακών ασθενειών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι νέες μητέρες που θηλάζουν για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανισουν καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε σε διάρκεια 30 χρόνων, παρατηρήθκε ότι οι μαμάδες που θήλαζαν το μωρό τους για 6 μήνες ή και περισσότερο, μείωσαν κατά 50% τις παθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Και το πιο βασικό:
Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα, το μητρικό γάλα έχει ακόμη περισσότερα πιθανά οφέλη. Σε σχετική μελέτη του 2018, οι ερευνητές βρήκαν ότι, μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα, εκείνα που θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα είχαν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη από τα υπόλοιπα. Επιπλέον μελέτες διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που έλαβαν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το μητρικό γάλα των μαμάδων με πρόωρα μωρά έχει διαφορετική σύνθεση από εκείνη των μαμάδων που τα μωρά τους δεν γεννήθηκαν πρόωρα. Όχι μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες ήταν διαφορετικά, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός πρόωρου μωρού, αλλά υπήρχαν και διάφορα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του μωρού ώστε να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας!