Βόλτα στο Διάστημα: Είχε βρεθεί ίχνος ζωής στην Αφροδίτη από το 1978;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html

Εάν υπάρχει ζωή στη Αφροδίτη, η NASA μπορεί να την είχε εντοπίσει για πρώτη φορά το 1978. Αλλά το εύρημα πέρασε απαρατήρητο για 42 χρόνια.


Η ζωή στην Αφροδίτη εξακολουθεί να μια ελάχιστη πιθανότητα. Αλλά υπάρχει λόγος να πάρουμε στα σοβαρά την ιδέα. Στις 14 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα επιστημόνων έκανε μια ανακοίνωση βόμβα στο περιοδικό Nature Astronomy: Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, είχαν ανιχνεύσει φωσφίνη, ένα τοξικό αέριο που θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως πιθανό σημάδι εξωγήινης μικροβιακής ζωής, στο πάνω μέρος της ατμόσφαιρας του πυκνού του πλανήτη . Η ανίχνευση ήταν ένα ορόσημο στην έρευνα για ζωή αλλού στο ηλιακό σύστημα, το οποίο έχει ως επί το πλείστον εστιάσει την προσοχή στον Άρη και μερικά φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον Δία και τον Κρόνο. 

Εν τω μεταξύ, η Αφροδίτη, καυτή και δηλητηριώδης, θεωρήθηκε από καιρό πολύ αφιλόξενη για να επιβιώσει οτιδήποτε. Αλλά τώρα, ψάχνοντας μέσα από τα αρχειακά δεδομένα της NASA, ο Rakesh Mogul, βιοχημικός στο Cal Poly Pomona της Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες του βρήκαν μια ένδειξη φωσφίνης που πήρε ο Pioneer 13 - ένας ανιχνευτής που έφτασε στην Αφροδίτη τον Δεκέμβριο του 1978!

«Όταν βγήκε το "Nature Astronomy", αμέσως σκέφτηκα τα κλασικά μαζικά φάσματα», δήλωσε ο Mogul στο Live Science.

Ο Mogul και οι συνεργάτες του ήταν σε γενικές γραμμές εξοικειωμένοι με τα δεδομένα των αποστολών, είπε. "Έτσι, για εμάς, ήταν ένα φυσικό επόμενο βήμα για να δώσουμε μια άλλη ματιά στα δεδομένα. Ως εκ τούτου, μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες μου, εντοπίσαμε τα αρχικά επιστημονικά άρθρα και ξεκινήσαμε αμέσως την αναζήτηση φωσφορικών ενώσεων."

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων arXiv στις 22 Σεπτεμβρίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, δεν λέει στους ερευνητές πολλά πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν στη Φυσική Αστρονομία - αν και κάνει την παρουσία φωσφίνης (αποτελούμενη από ένα άτομο φωσφόρου και τρία υδρογόνα) ακόμη πιο σίγουρη, είπαν. 
Τα δεδομένα του 1978 προέρχονται από το φασματόμετρο ουδέτερης μάζας μεγάλου ανιχνευτή (LNMS), ένα από τα πολλά όργανα που κατέβηκαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ως μέρος της αποστολής Pioneer 13.


Ο Pioneer 13 έριξε έναν μεγάλο ανιχνευτή (το LNMS) στα σύννεφα της Αφροδίτης. από αλεξίπτωτο, ο ανιχνευτής συνέλεξε δεδομένα και τα έβαλε πίσω στη Γη καθώς έπεσε προς τον ρομποτικό θάνατό του. (Τρεις μικρότεροι ανιχνευτές έπεσαν επίσης από το Pioneer 13 χωρίς αλεξίπτωτο.) Το LNMS πήρε δείγμα στην ατμόσφαιρα και έτρεξε αυτά τα δείγματα μέσω φασματομετρίας μάζας, μια τυπική εργαστηριακή τεχνική που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό άγνωστων χημικών. Όταν οι επιστήμονες περιέγραψαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του LNMS στη δεκαετία του 1970, δεν συζήτησαν για ενώσεις με βάση τον φωσφόρο όπως η φωσφίνη, εστιάζοντας αντ 'αυτού σε άλλες χημικές ουσίες.

Όταν η ομάδα του Mogul επανεξέτασε τα δεδομένα LNMS από τα κάτω και μεσαία σύννεφα της Αφροδίτης (μια πιθανή κατοικήσιμη ζώνη στον πλανήτη), βρήκαν σήματα που μοιάζουν πολύ με τη φωσφίνη, έγραψαν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης οριστικά στοιχεία για άτομα φωσφόρου στην ατμόσφαιρα, τα οποία πιθανώς προήλθαν από βαρύτερο αέριο όπως η φωσφίνη.

Το LNMS δεν κατασκευάστηκε για να εντοπίσει ενώσεις που μοιάζουν με φωσφίνη και θα δυσκολευόταν να διακρίνει το αέριο από άλλα μόρια που έχουν παρόμοιες μάζες. Όμως, το δείγμα του Pioneer 13 είχε στοιχεία ότι υπάρχει κάποιο μόριο στο αέριο που είχε την ίδια μάζα με τη φωσφίνη - σε ποσότητες που ταιριάζουν με τα επίπεδα που περιγράφονται στο έγγραφο Nature Astronomy.

"Πιστεύω ότι τα στοιχεία για ίχνη χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να είναι απόδειξη ζωής στα παλιά δεδομένα ήταν ελάχιστα επειδή θεωρητικά ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα", δήλωσε ο Mogul. "Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι επανεξετάζουν τώρα την έννοια της Αφροδίτης ως ένα πλήρως οξειδωτικό περιβάλλον." (Ένα "πλήρως οξειδωτικό περιβάλλον" δεν θα περιλαμβάνει φωσφίνη ή τις περισσότερες άλλες χημικές ουσίες που θεωρούνται σημάδια ζωής.)

Ο Mogul και οι συνάδελφοί του βρήκαν επίσης ίχνη άλλων χημικών ουσιών που δεν πρέπει να αναδύονται φυσικά στα σύννεφα της Αφροδίτης - ουσίες όπως χλώριο, οξυγόνο και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

"Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένδειξη χημείας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί", έγραψαν, "ή / και χημεία που είναι δυνητικά ευνοϊκή για τη ζωή."

Αυτό που χρειάζεται, έγραψαν, είναι περαιτέρω, συνεχής εξερεύνηση της Αφροδίτης.

"Χρειαζόμαστε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για εξερεύνηση όπως αυτή του Άρη", δήλωσε ο Mogul.

Η NASA, αλλά και οι ευρωπαϊκές, ινδικές και ρωσικές διαστημικές υπηρεσίες έχουν σχέδια για ανίχνευση ζωής στην Αφροδίτη, που μπορεί να είναι χρήσιμα, είπε.

"Ωστόσο, κατά την εξέταση του παρελθόντα, του τωρινού και του μελλοντικού κατοίκου της Αφροδίτης, θα χρειαζόμασταν μακροπρόθεσμες χημικές και γεωλογικές μελέτες για να κατανοήσουμε τις πηγές τυχόν δυνητικών χημικών ανωμαλιών στα σύννεφα", είπε. "Χρειάζονται ανιχνευτές με σταθερότητα στην θερμότητα"

Η φράση "σταθεροί στη θερμότητα" είναι σημαντική, δεδομένης της συνήθειας του πλανήτη να σκοτώνει οποιοδήποτε ρομπότ που προσγειώνεται στην καυτή του επιφάνεια.





Σχόλια