Η εξέλιξη της τηλεόρασης στα χρόνια

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, θα κάνουμε μια αναδρομή στο αγαπημένο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας!

Η τηλεόραση είναι αποτέλεσμα σειράς θεωριών και ανακαλύψεων, όπως αυτών του ηλεκτρισμού, του φωτός, της λάμπας, της προβολής εικόνων, της κίνησης των εικόνων και πολλών άλλων.


Με το πέρασμα του χρόνου η τηλεόραση εξελίχθηκε, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τότε μέχρι τώρα η συσκευή έχει αλλάξει το σχήμα της, το μέγεθός της, την τεχνολογία της, και πλέον τις παροχές της. Είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα δεδομένα, πόσο διαφορετικά ξεκίνησε να λειτουργεί, με ασπρόμαυρο σήμα, στη συνέχεια με έγχρωμο και σήμερα με ψηφιακό.

Ας δούμε την πορεία της χρονολογικά:




1775: O Ιταλός φυσικός Alessandro Volta παράγει στατικό ηλεκτρισμό με τριβή.

1781: Ο Άγγλος ζωγράφος με Γαλλική καταγωγή Philippe Jacques de Loutherbourg δημιουργεί το Ειδωφύσικό με το οποίο χρησιμοποιεί κινούμενες εικόνες για την αναπαράσταση φυσικών φαινομένων.

1791: Ο Ιταλός ιατρός, φυσικός και φιλόσοφος Luigi Galvani αναπτύσσει τη θεωρία του Βιοηλεκτρισμού [ζωικού ηλεκτρισμού], ενός από τα πρώτα είδη ηλεκτρισμού.

1794: Ο Άγγλος ζωγράφος Robert Barker δημιουργεί το πρώτο Πανόραμα, ένα πρωτότυπο των μελλοντικών κινηματογράφων.

1801: Ο Άγγλος πολυμαθείς Thomas Young σχηματίζει την Κυματική Θεωρία του Φωτός [Wave Theory of Light].

1802: Χρησιμοποιώντας νιτρικό αργύρου, ο Άγγλος φωτογράφος Thomas Wedgewood, σκιαγραφεί για πρώτη φορά εικόνας, χωρίς όμως να μπορεί να μονιμοποιήσει τις εικόνες.


1807: Ο Άγγλος φυσικός William Hyde Wollaston εφευρίσκει την Camera Lucida που προβάλλει την εικόνα ενός αντικειμένου σε μια οθόνη.

1824: Ο Βρετανός φυσικός και λεξικογράφος Peter Mark Roget εξηγεί την ψευδαίσθηση της κίνησης. Ενώ είναι λάθος, η θεωρία του βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του Θαυματροπίου, του Φενακιστοσκοπίου και του Ζωοτροπίου.

1827: O Άγγλος επιστήμονας και εφευρέτης Charles Wheatstone πειραματίζεται με ακουστικά και σχεδιάζει ένα μικρόφωνο.

1830: Ο Άγγλος επιστήμονας Michael Faraday καταφέρνει να περάσει ηλεκτρισμό μέσα από σωλήνα.

1832: Ο Βέλγος φυσικός Joseph Plateau είναι ο πρώτος που καταφέρνει να υλοποιήσει την οφθαλμαπάτη της κινούμενης εικόνας. Εφευρίσκει το Phenakistoscope που θεωρείται η πρώτη συσκευή κινηματογραφικών εικόνων.
Ο Αυστριακός μαθηματικός και εφευρέτης Simon Von Stampfer ανακαλύπτει το Στροβοσκόπιο [Stroboscope] το οποίο δείχνει αντικείμενα σε κυκλική κίνηση να μοιάζουν ακίνητα ή σε αργή κίνηση.
Ο Άγγλος επιστήμονας και εφευρέτης Sir Charles Wheatstone εφευρίσκει τη συσκευή μη-φωτογραφικής στερεοσκοπικής προβολής.

1834: Ο Βρετανός μαθηματικός William George Horner πατεντάρει το Daedalum [αρχική ονομασία του Zωοτροπίου].
Ο Γάλλος Pierre Desvignes πειραματίζεται με το Daedalum και δημιουργεί το Ζωοτρόπιο, το οποίο αποτελείται από ένα τύμπανο με κάθετες σχισμές σε ίση απόσταση σε κάθε πλευρά και μια σειρά από εικόνες σε μια λωρίδα χαρτιού που δείχνει μια φιγούρα ή αντικείμενο σε διαδοχικές στάδια κίνησης. Είναι η το ξεκίνημα το κινηματογράφου.

1843: Ο Σκωτσέζος επιστήμονας και εφευρέτης Alexander Bain πατεντάρει την ηλεκτρική μέθοδο για τη μετάδοση εικόνων από απόσταση [Pantelegraph].

1847: O Άγγλος φυσικός Frederick Bakewell βελτιώνει την ηλεκτρική μέθοδο μετάδοσης εικόνων [Pantelegraph] με τη χρησιμοποίηση περιστρεφόμενων τυμπάνων καλυμμένα με αλουμινόχαρτο για τη μετάδοση και λήψη εγγεγραμμένων εικόνων.

1861: O Αμερικανός φυσικός, ποιητής, καθηγητής και συγγραφέας Oliver Wendell Holmes εφευρίσκει το Στερεοσκόπιο.

1862: Ο Ιταλός φυσικός Abbe Giovanna Caselli εφευρίσκει το Pantelegraph που μεταδίδει στατικές εικόνες μέσα από καλώδιο.

1865: 17 Μαΐου: Συστήνεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών [International Telecommunication Union – I.T.U.].

1873: O Άγγλος μηχανικός Willoughby Smith ανακαλύπτει τη φωτοαγωγιμότητα του σεληνίου. Η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει αργότερα στην εφεύρεση του φωτοηλεκτρικού κυττάρου.
Ο Joseph May και ο Willoughby Smith ανακαλύπτουν τη φωτοαγωγιμότητα, η οποία μετατρέπει εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα.


1875: Οι Βρετανοί Ayrton και Perry πειραματίζονται με συστήματα ηλεκτρικής εικόνας.
O Αμερικανός εφευρέτης Thomas Alva Edison εφευρίσκει την κέρινη μεμβράνη πολυγράφου.
Η έξυπνη ομιλία μεταδίδεται από τον Alexander Graham Bell χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό μικρόφωνο.

1876: Ο Γερμανός φυσικός Eugen Goldstein πειραματίζεται με καθοδικές ακτίνες και χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει το φως που εκπέμπεται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα σε κενό σωλήνα.


1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης George R. Carey δημιουργεί ένα Τηλεκτροσκόπιο [Telectroscope] σεληνίου, δηλαδή μια κάμερα η οποία μπορεί να προβάλλει ένα κινούμενο αντικείμενο σε ένα μακρινό σημείο. Το Τηλεκτροσκόπιο είναι το πρώτο μη-λειτουργικό πρωτότυπο τηλεόρασης.

1878:Ο Sheldon Bidwell πειραματίζεται με την τηλεφωτογραφία [Τelephotography]

1879: Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison παρουσιάζει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως από άνθρακα.

1880: Η πρόταση για τη μετάδοση εικόνων με ταχεία διαδοχική σάρωση γίνεται ξεχωριστά από τον Αμερικανό εφευρέτη William E. Sawyer και τον Γάλλο συγγραφέα Maurice Leblanc.
O Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός Alexander Graham Bell και ο Αμερικανός εφευρέτης, μηχανικός και κατασκευαστής επιστημονικών οργάνων Sumner Tainter πειραματίζονται με το Φωτόφωνο [Photophone] με στόχο την αποστολή εικόνων.
Ο Denis Redmond εκδίδει το πρώτο βιβλίο για την τηλεόραση το οποίο ονομάζεται Το ηλεκτρικό τηλεσκόπιο [La Telescopie Electrique].

1881: Ο Βρετανός εφευρέτης Sheldon Bidwell πειραματίζεται με την τηλεοφωτογραφία και εφευρίσκει το Φωτοτελεγράφο [Phototelegraph], ο οποίος είναι παρόμοια με το Φωτόφωνο του Alexander Graham Bell.

1884: Ο Γερμανός Paul Nipkow εφευρίσκει το Nipkow disk [δίσκο], μια μέθοδο μηχανικής σάρωσης εικόνας. Στο μέλλον η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί κατά τους πειραματισμούς μηχανικής τηλεόρασης.
Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison ανακαλύπτει το φαινόμενο Edison, τη βάση για το σωλήνα ηλεκτρονίων.
Ο Αμερικανός καινοτόμος George Eastman εφευρίσκει το πρώτο ελαστικό φωτογραφικό φιλμ, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση πολλαπλών εικόνων σε μια πλαστικοποιημένη λωρίδα. Οι εικόνες αυτές θα μπορούν θεαθούν αργότερα. Η ανακάλυψη του ελαστικού φωτογραφικού φιλμ μπορεί να θεωρηθεί το ξεκίνημα του βίντεο.

1885: 15 Ιανουαρίου: Ο Γερμανός Paul Nipkow πατεντάρει το ηλεκτρικό τηλεσκόπιο σε μια προσπάθεια για ηλεκτρική αναπαραγωγή φωτεινών αντικειμένων.

1892: 12 Φεβρουαρίου: Ο Γάλλος εφευρέτης Leon Bouly, ανακαλύπτει τον Κινηματογράφο [Cinematograph], την πρώτη συσκευή για την προβολή κινουμένων εικόνων. Την πατέντα του όμως παίρνουν τα αδέλφια Louis και Auguste Lumiere καθότι ο Bouly δεν είχε χρήματα για να τους πληρώσει το ενοίκιό του.

1893: O Αμερικανο-Σέρβος μηχανικός και εφευρέτης Nikola Tesla, γνωστός για τη συνεισφορά του στο σχεδιασμό του σύγχρονου ηλεκτρικού ρεύματος, αναπτύσσει τη θεωρία για ασύρματο φωτισμό και στη συνέχεια ασύρματη συνδεσιμότητα [η βάση για την ανακάλυψη του τηλεκοντρόλ].

1894: 6 Ιουνίου: Ο Αμερικανός καινοτόμος Charles Francis Jenkins παρουσιάζει το Φαντοσκόπιο [Phantascope], την πρώτη συσκευή για ουσιαστική προβολή κινουμένων εικόνων.

1895: Ο Noah S. Amstutz παρουσιάζει τη μετάδοση φωτογραφικών, ημίτονων εικόνων μέσω ηλεκτρική τηλεγραφίας.
13 Φεβρουαρίου: Τα αδέλφια Louis και Auguste Lumiere πατεντάρουν την δική τους εκδοχή του Κινηματογράφου [Cinematograph].
19 Μαρτίου: Εγγράφεται το πρώτο υλικό στον Κινηματογράφο [Cinematograph]. Η ταινία δείχνει εργάτες να αποχωρούν από το εργοστάσιο Lumiere.

1896: 23 Απριλίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison παρουσιάζει την πρώτη κινηματογραφική ταινία στη Νέα Υόρκη, στο Koster and Bial’s Music Hall.
2 Σεπτεμβρίου: Ο Ιταλός εφευρέτης και μηχανικός Gugliemo Marconi πατεντάρει το πρώτο ραδιόφωνο.

1897: 21 Αυγούστου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison πατεντάρει τον Κινητογράφο [Kinetograph], την πρώτη κάμερα κινουμένων εικόνων.
Ο Γερμανός εφευρέτης Karl Ferdinand Braun εφευρίσκει τον σωλήνα καθοδικών αχτίνων [Cathode-Ray Tube] και τον χρησιμοποιεί ως Παλμοσκόπιο [Oscilloscope].
Ο Γερμανός φυσικός Heinrich Rudolph Hertz παράγει ραδιοκύματα.

1899: Ο Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison και ο Σκοτσέζος εφευρέτης William Kennedy Dickson πατεντάρουν το Κινητοσκόπιο [Kinetoscope].
Οι Γερμανοί φυσικοί Julius Elster και Hans Friedrich Geitel καταφέρνουν να μεταδώσουν στατικές ή φωτεινές εικόνες.


1900: 18 Αυγούστου: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τον Ρώσο επιστήμονα Constantin Perskyi η λέξη «Television», στο πρώτο Διεθνές συνέδριο ηλεκτρισμού [International Electricity Congress] που διεξάγεται στο Παρίσι.
Διάφοροι επιστήμονες επικεντρώνονται σε δύο μεθόδους: τη μηχανική και την ηλεκτρική τηλεόραση.

1906: Ο Αμερικανός εφευρέτης Lee De Forest, ο οποίος συνολικά πιστώθηκε περισσότερες από 180 πατέντες, εφευρίσκει τον κενό σωλήνα Audion, το οποίο ενισχύει τα σήματα.
Ο Ρώσος επιστήμονας και εφευρέτης Boris Rosing συνδυάζει τον δίσκο Nipkow με έναν σωλήνα καθοδικών αχτίνων και κατασκευάζει το πρώτο μηχανικό σύστημα τηλεόρασης που λειτουργεί.
Ο Καναδός εφευρέτης Reginald Fessenden εφευρίσκει την ασύρματη τηλεφωνία, μια μέθοδο που επιτρέπει στα ραδιοκύματα να μεταφέρουν σήματα σε μεγάλη απόσταση.

1907: Ο Ρώσος επιστήμονας και εφευρέτης Boris Rosing μεταδίδει εικόνες από φιγούρες γεωμετρικών σχημάτων χρησιμοποιώντας έναν δίσκο Nipkow [Nipkow disc], τύμπανο-καθρέπτη και έναν σωληνωτό δέκτη καθοδικών αχτίνων [Cathode-Ray Tube].
Ο Αμερικανός καινοτόμος Charles Francis Jenkins και ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird πειραματίζονται με τη μηχανική τηλεόραση, την ώρα που ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth εξερευνά την ηλεκτρική τηλεόραση.

1912: Η Πράξη Ραδιοφώνου του 1912 περιορίζει την ευρυεκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών σε 360μ. μήκος κύματος, το οποίο μπουκώνει τα σήματα.

1921: Με μια ομάδα φίλων, ο Charles Francis Jenkins ενσωματώνει την Jenkins Laboratories στην Ουάσιγκτον, με στόχο τη δημιουργία εκπεμπόμενων ραδιοταινιών για οικιακή διασκέδαση.


1922: Ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth για πρώτη φορά περιγράφει έναν σωλήνα που ανατέμνει εικόνες [Image Dissector Tube], ο οποίος χρησιμοποιεί καίσιο για την παραγωγή εικόνων ηλεκτρονικά. Το πρώτο λειτουργικό μοντέλο όμως δεν θα έρθει πριν το 1927.
18 Οκτωβρίου: Ιδρύεται ο πρώτη δημόσια επιχείρηση ευρυεκπομπής στην Αγγλία, το British Broadcasting Corporation [BBC] από τον Βαρόνο John Reith.

1923: Ο Αμερικανός καινοτόμος Charles Francis Jenkins μπροστά σε μάρτυρες μεταδίδει κινούμενες φιγούρες.
Ο Αμερικανο-Ρώσος μηχανικός και εφευρέτης Vladimir Zworykin αιτείται για την πατέντα ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεόρασης, τον πρώτο πρόγονο της τηλεοπτικής κάμερας ηλεκτρονικής σάρωσης. Η πατέντα όμως δόθηκε το 1938 έπειτα από σημαντικές αναθεωρήσεις και παρεμβάσεις.


1924: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird παρουσιάζει ένα ημι-μηχανικό σύστημα τηλεόρασης που μεταδίδει κινούμενες φιγούρες, χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό σύστημα τοποθετημένο σε έναν δίσκο Nipkow.
Ο Αμερικανο-Ρώσος μηχανικός και εφευρέτης Vladimir Zworykin κάνει αίτηση για την πατέντα του το Κινησκόπιο [Kinescope], έναν σωληνωτό δέκτη τηλεοπτικών εικόνων.


1925: 25 Μαρτίου: Ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird παρουσιάζει για πρώτη φορά δημόσια αυτό που ονομάζει «Televisor» στο πολυκατάστημα Selfridges του Λονδίνου. Το σύστημά του προβάλει εικόνες 30 γραμμών με κινούμενες φιγούρες σε ρυθμό 12,5 εικόνες το δευτερόλεπτο.
13 Ιουνίου: Ο Αμερικανός καινοτόμος Charles Francis Jenkins μεταδίδει για πρώτη φορά μια κινούμενη εικόνα [σκιαγράφηση] με συγχρονισμένο ήχο. Χρησιμοποιώντας 48 γραμμές και μια μηχανική συσκευή παρουσιάζει ένα δεκάλεπτο βίντεο ενός φάρου μινιατούρα σε κίνηση. Το βίντεο θα μεταδοθεί 8 χιλιόμετρα μακριά, από το Ναύσταθμο Anacostia στην Ουάσιγκτον και θα το παρακολουθήσουν εκπρόσωποι του Εθνικού γραφείου προτύπων της Αμερικής [National Bureau of Standards], του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. και της Υπηρεσίας Εμπορίου [Department of Commerce]. Ο Jenkins ονόμασε την παρουσίαση ως «την πρώτη δημόσια παρουσίαση της ραδιόρασης [Radiovision]».


13 Ιουλίου: Ο Αμερικανο-Ρώσος μηχανικός και εφευρέτης Vladimir Zworykin κάνει αίτηση για την πατέντα της έγχρωμης τηλεόρασης.
Ο Vladimir Zworykin παρουσιάζει πρώτος μια ηλεκτρονική κάμερα-σωλήνα και δέκτη σε στελέχη της εταιρείας Westinghouse. Μεταδίδει μια στατική εικόνα ενός «Χ», όμως η εικόνα χαρακτηρίζεται αχνή, με χαμηλό αντίθεση και φτωχή ανάλυση.
2 Οκτωβρίου: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird επιτυγχάνει την πρώτη τηλεοπτική εικόνα με τονικές διαβαθμίσεις [όχι φιγούρες η δίχρωμες εικόνες] στο εργαστήριό του. Ο υπάλληλός του στο γραφείο, William Taynton στέκεται μπροστά στην κάμερα και γίνεται το πρώτο τηλεοπτικό πρόσωπο.

1926: 26 Ιανουαρίου: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird παρουσιάζει το πρώτο σύστημα τηλεόρασης παγκοσμίως, το οποίο μεταδίδει ζωντανά, κινούμενες εικόνες με χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι εικόνες 30 γραμμών σαρώνονται μηχανικά από έναν δίσκο με σπιράλ φακών σε ρυθμό 12,5 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
18 Αυγούστου: Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση μετεωρολογικού χάρτη, ο οποίος αποστέλλεται από το Άρλινγκτον στη μετεωρολογική υπηρεσία στην Ουάσιγκτον.
25 Δεκεμβρίου: Ο Ιάπωνας ερευνητής Kenjiro Takayanagi παρουσιάζει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί έναν μηχανικό δίσκο Nipkow με έναν φωτοηλεκτρικό σωλήνα στην συσκευή αναμετάδοσης και ένα σωλήνα καθοδικών αχτίνων [cathode ray tube] στη συσκευή λήψης. Μεταδίδει μια στατική εικόνα 40 γραμμών ενός Ιαπωνικού χαρακτήρα.


1927: 7 Ιανουαρίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth αιτείται για την πατέντα του σωλήνα που ανατέμνει εικόνες [image dissector tube] που χρησιμοποιεί καίσιο για την παραγωγή εικόνων ηλεκτρονικά. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα τηλεόρασης και μεταδίδει την πρώτη ηλεκτρονική τηλεοπτική εικόνα.


7 Απριλίου: Η Bell laboratories μεταδίδει ομιλία του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Herbert Hoover σε απόσταση 320 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας γραμμές τηλεφώνου. Είναι η πρώτη επιτυχημένη τηλεοπτική προβολή σε απόσταση. Ο πειραματικός σταθμός 3XN στο New Jersey χρησιμοποιείται για να μεταδώσει βίντεο 1.575 kHz και ράδιο 1.450 kHz. Η τηλεφωνήτρια Edna Mae Horner βοηθάει στη μετάδοση και γίνεται η πρώτη γυναίκα που εμφανίζεται στην τηλεόραση. Βοηθάει τους καλεσμένους στην Ουάσιγκτον και χαιρετάει τους τηλεθεατές στη Νέα Υόρκη [οι οποίοι την βλέπουν και την ακούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.
9 Απριλίου: Η Bell laboratories και το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α. πραγματοποιούν την πρώτη μακρινή μετάδοση ζωντανής εικόνας και ήχου.
Ο Σκωτσέζος John Logie Baird ιδρύει την Baird Television Development Company Ltd και δημιουργεί τα πρώτα τηλεοπτικά προγράμματα για το BBC.
23 Μαΐου: Γίνεται η πρώτη παρουσίαση της τηλεόρασης μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο. Περίπου 600 μέλη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Μηχανολογικής [American Institute of Electrical Engineers] και του Ινστιτούτου Μηχανικών Ραδιοφωνίας [Institute of Radio Engineers] παρακολουθούν την παρουσίαση στο κτίριο Bell Telephone Building στη Νέα Υόρκη.
24 Μαΐου: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird μεταδίδει τηλεοπτικό σήμα από το Λονδίνο στη Γλασκόβη μέσω τηλεφωνικής γραμμής.
7 Σεπτεμβρίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth παράγει μια πειραματική ηλεκτρονική εικόνα μιας ευθείας γραμμής στο εργαστήριό του στο Σαν Φρανσίσκο.
20 Σεπτεμβρίου: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και ερευνητής John Logie Baird παρουσιάζει για πρώτη φορά σύστημα τηλεοπτικής εγγραφής. Το Phonovision VideoDisc γράφει τηλεοπτικές εικόνες 30 γραμμών αλλά και ήχο σε συμβατικά γραμμόφωνα 78 rpm.

1928: 13 Ιανουαρίου: Ο Δρ. Ernst Frederik Werner Alexanderson πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη δημόσια τηλεοπτική εκπομπή. Εικόνες 48 γραμμών και 16 καρέ ανά δευτερόλεπτο λαμβάνονται σε τηλεοράσεις 1,5 τετραγωνικής ίντσας στις οικίες τεσσάρων στελεχών της General Electric στη Νέα Υόρκη. Ο ήχος μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό WGY.
9 Φεβρουαρίου: Ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird μεταδίδει τηλεοπτικές εικόνες πέρα από τον Ατλαντικό. Μέσω τηλεφωνικού καλωδίου οι εικόνες μεταφέρονται από το Λονδίνο στο Surrey και από εκεί στη Νέα Υόρκη.
12 Ιουνίου: Η πρώτη εξωτερική μετάδοση πραγματοποιείται από τον Σκωτσέζο εφευρέτη John Logie Baird από την ταράτσα του σπιτιού του στο Λονδίνο. Στην εκπομπή συμμετέχει ο επίσης Σκωτσέζος ηθοποιός Jack Buchanan.
2 Ιουλίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης και καινοτόμος Charles Francis Jenkins ξεκινά την εκπομπή εβδομαδιαίων εκπομπών [τρεις ανά εβδομάδα] από τη Ουάσιγκτον. Η μετάδοση αφορά κινούμενες εικόνες από φιγούρες.
3 Ιουλίου: Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird παρουσιάζει ένα σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης το οποίο επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας έναν δίσκο σάρωσης με σπιράλ κόκκινων, πράσινων και μπλε φίλτρων.
1 Σεπτεμβρίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσης την κάμερα διαχωρισμού εικόνων [image dissector] και τον σωληνωτό δέκτη ταλάντωσης. Είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος τηλεόρασης.
11 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση παράστασης. Ονομάζεται The Queen's Messenger και προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό W2XAD στη Νέα Υόρκη. Για τη μετάδοση χρησιμοποιούνται τρεις ηλεκτρομηχανικές κάμερες.
Λανσάρεται η τηλεόραση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ραδιοφωνίας [Federal Radio Commission - FRC], πρόγονος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.] εκδίδει την πρώτη τηλεοπτική άδεια [W3XK] στον Αμερικανό εφευρέτη και καινοτόμο Charles Francis Jenkins.
Ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird ακτινοβολεί μια τηλεοπτική εικόνα από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πωλείται η πρώτη τηλεόραση. Το ομώνυμο μοντέλο της εταιρείας Daven στοιχίζει 75 δολάρια.
Η εταιρεία RCA ξεκινάει την ανάπτυξη των τηλεοράσεων μεγάλης οθόνης.

1929: 20 Αυγούστου: Γίνονται οι πρώτες μεταδόσεις συστήματος τηλεόρασης Baird 30 γραμμών από το BBC.
25 Αυγούστου: Με τον σταθμό της KDKA στο Pittsburgh, Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών, η εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού Westinghouse ξεκινά τη μετάδοση ταινιών 60 γραμμών και 16 εικόνων ανά δευτερόλεπτο σε καθημερινή βάση.
Η τηλεόραση παρουσιάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird ανοίγει το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο.

1930: 22 Μαΐου: Στο θέατρο Proctor της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά προβάλλεται στο ευρύ κοινό τηλεοπτικό σήμα κλειστού κυκλώματος [closed-circuit television] σε μεγάλη οθόνη.
14 Ιουλίου: Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταδίδεται δράμα. Είναι το «The Man With the Flower in His Mouth» του Ιταλού συγγραφέα, ποιητή και σεναριογράφου Luigi Pirandello το οποίο μεταδίδει το BBC από το στούντιο Baird στο Λονδίνο.
28 Ιουλίου: Η πρώτη δημόσια παρουσίαση τηλεόρασης με μεγάλη οθόνη πραγματοποιείται από τον Σκωτσέζο ερευνητή John Logie Baird στο London Coliseum.
5 Νοεμβρίου: Στην Έκθεση Κομμωτικής Μοδός [Hairdressing Fair of Fashion] οι τηλεοπτικές μεταδόσεις Baird προβάλλουν την πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση παγκοσμίως για τη μέθοδο Eugène που αφορά στην περμανάντ.
7 Δεκεμβρίου: Προβάλλεται η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση στην Αμερική από τον τηλεοπτικό σταθμό W1XAV στη Βοστώνη.

1931: 24 Απριλίου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Lee De Forest υποβάλει αίτηση για την πατέντα μεθόδου εγγραφής εικόνων, φιλμ ή γεγονότων.
1 Μαΐου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά γαμήλια τελετή από το κανάλι W2XCR στη Νέα Υόρκη.
21 Ιουλίου: Ο σταθμός W2XAB του CBS αρχίζει να εκπέμπει 28 ώρες την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Τον Αύγουστο, στο Berlin Radio Show, ο Γερμανός ερευνητής, φυσικός και εφευρέτης Manfred von Ardenne προβαίνει στην πρώτη δημόσια παρουσίαση τηλεοπτικού συστήματος χρησιμοποιώντας καθοδικό σωλήνα τόσο για τη μετάδοση όσο και για τη λήψη.
9 Οκτωβρίου: Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στον Καναδά, ο VE9EC, αρχίζει να εκπέμπει στο Μόντρεαλ.
1 Νοεμβρίου: Τηλεοπτικές εικόνες μεταδίδονται από τον ραδιοφωνικό σταθμό JOAK στο Τόκυο της Ιαπωνίας, από τους καθηγητές Kenjiro Takayagani και Tomomasa Nakashima. Οι στατικές εικόνες απαρτίζονται είναι 80 γραμμών και 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
Παρουσιάζεται η τηλεόραση στη Γαλλία.
Περί τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τηλεοράσεις ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.


1932: 9 Μαρτίου: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ραδιοφωνίας [Federal Radio Commission] των Ηνωμένων Πολιτειών δίδει άδεια λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Kansas State στο Μανχάταν, για τον τηλεοπτικό σταθμό W9XAK.
2 Αυγούστου: Ο Βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός BBC αρχίζει να προσφέρει την τηλεοπτική υπηρεσία σε τακτική βάση χρησιμοποιώντας το σύστημα 30 γραμμών του Σκωτσέζου εφευρέτη John Logie Baird.

1933: 23 Ιανουαρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός W9XAL στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει να εκπέμπει.
21 Απριλίου: H πρώτη τηλεοπτική επιθεώρηση μεταδίδεται από το BBC. Ονομάζεται «Looking In».
4 Αυγούστου: Ο Αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός W9XAT στη Minnesota πραγματοποιεί την πρώτη του μετάδοση.
Στο New Jersey, η Αμερικανική εταιρεία RCA πραγματοποιεί δοκιμές ενός ηλεκτρονικού συστήματος τηλεόρασης.

1934: 31 Μαρτίου: Η συμφωνία για κοινή πειραματική μετάδοση μεταξύ του BBC και της εταιρείας του Σκωτσέζου John Logie Baird τερματίζεται.
11 Ιουλίου: Στην Αμερική, με την Πράξη Επικοινωνίας του 1934 [Communications Act of 1934] ορίζεται ότι οι εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να λειτουργούν προς το δημόσιο ενδιαφέρον, την ευκολία και την αναγκαιότητα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.] καλείται να εφαρμόσει την Πράξη.
25 Αυγούστου: Ο Αμερικανός εφευρέτης Philo Farnsworth προβαίνει στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου και ολοκληρωτικά ηλεκτρονικού συστήματος τηλεόρασης, στο Franklin Institute της Φιλαδέλφειας.
5 Νοεμβρίου: Πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταδόσεις στη Σοβιετική Ένωση.
Στα τέλη του έτους ο Αμερικανό-Ρώσος μηχανικός και εφευρέτης Vladimir Zworykin αυξάνει τον αριθμό των γραμμών σάρωσης στην ηλεκτρονική τηλεόραση από 240 και 24 καρέ το δευτερόλεπτο σε 343 γραμμές και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.]  ιδρύεται με την Πράξη Επικοινωνίας του 1934 [Communications Act of 1934].

1935: 22 Μαρτίου: Στο Βερολίνο της Γερμανίας αρχίζει η τακτική εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος από τον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό παγκοσμίως, τον Fernsehsender Paul Nipkow. Το σύστημα τηλεόρασης που χρησιμοποιείται είναι ηλεκτρονικό 180 γραμμών, ενώ το πρόγραμμα προβάλλεται σε δημόσιες αίθουσες χωρητικότητας 30 ατόμων.
26 Απριλίου: Στη Γαλλία ξεκινούν τακτικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ.
11 Σεπτεμβρίου: Το BBC πραγματοποιείται την τελευταία μετάδοση βάσει του τηλεοπτικού συστήματος 30 γραμμών του John Logie Baird και προετοιμάζεται για τακτική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία υψηλής ευκρίνειας από το Alexandra Palace.

1936: 7 Ιουλίου: Έπειτα από αίτημα του Αμερικανού πρωτοπόρου της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου David Sarnoff, για δοκιμή της τεχνολογίας της ηλεκτρονικής τηλεόρασης από την RCA, η πρώτη απόπειρα του σταθμού NBC για πραγματικό πρόγραμμα είναι ένα ημίωρο εναλλακτικό σόου με συνεντεύξεις, χορούς, μονολόγους, τραγούδια και βίντεο κλιπ. Προβάλλεται σε 225 δικαιοδόχους της RCA σε οθόνες 22 εκατοστών με 343 γραμμές και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
Τον Αύγουστο, περίπου 150.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Βερολίνο. Η συνολική κάλυψη διαρκεί 72 ώρες και προβάλλεται με εικόνα μέσης ευκρίνειας [180 γραμμών] σε δημόσιες αίθουσες του Βερολίνου και του Potsdam.
2 Νοεμβρίου: Η τηλεοπτική υπηρεσία του BBC ξεκινά σε τακτική βάση να παρέχεται σε υψηλή ευκρίνεια [τουλάχιστον 200 γραμμών]. Από τα γραφεία στο Alexandra Palace του Λονδίνο London η υπηρεσία εναλλάσσεται σε εβδομαδιαία βάση μεταξύ του μηχανικού  Baird 240 γραμμών και του ηλεκτρονικού συστήματος Marconi-EMI 405 γραμμών. Τα προγράμματα προβάλλονται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, στις 15:00–16:00 και 20:00–22:00.
6 Νοεμβρίου: Στη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NBC παρουσιάζει την ηλεκτρονική τηλεόραση σε προσκεκλημένα μέλη του τύπου, με την προβολή σαραντάλεπτου προγράμματος σε οθόνες τηλεοράσεων 30 εκατοστών.
Τα πρώτα ομοαξονικά [coaxial] καλώδια στήνονται μεταξύ Νέας Υόρκης και Φιλαδέλφειας από την AT&T, μεταδίδοντας τηλεοπτικά και τηλεφωνικά σήματα.
Υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί περίπου 2.000 τηλεοπτικοί δέκτες παγκοσμίως.
8 Οκτωβρίου: Η πρώτη εκπομπή ως μέρος των δοκιμαστικών μεταδόσεων του BBC πριν το επίσημο τηλεοπτικό λανσάρισμα είναι η «Picture Page».
Ο Ελβετός μηχανικός και εφευρέτης Fritz Fischer πατεντάρει το Eidophor, μια συσκευή τηλεοπτικής προβολής για τη δημιουργία εικόνων θεατρικού μεγέθους.
Παρουσιάζεται η τηλεόραση στην Ιταλία και την Ιαπωνία.
Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική προβολή στο Λονδίνο, με το Βρετανικό έργο «The man with the flower in his mouth». Η εκπομπή αυτή έβαλε τα θεμέλια για αναμετάδοση στα σπίτια.

1937: 19 Ιανουαρίου: Η τηλεόραση του BBC μεταδίδει την πρώτη παράσταση που γράφεται για τηλεόραση. Ονομάζεται «The Underground Murder Mystery» και είναι του J. Bissell Thomas.
6 Φεβρουαρίου: Η τηλεόραση του BBC διακόπτει τη χρήση του τηλεοπτικού συστήματος Baird και το αντικαθιστά με το σύστημα 405 γραμμών Marconi-EMI.
9 Μαρτίου: Πραγματοποιούνται δοκιμές αναμετάδοσης από το τηλεοπτικό κέντρο Shabolovka Ulitsa στη Μόσχα.
Τον Μάιο, ο Gilbert Seldes γίνεται ο πρώτος κρητικός τηλεόρασης με τη στήλη του «Errors of television» στο μηνιαίο περιοδικό Atlantic Monthly.
14 Μαΐου: To BBC μεταδίδει ημίωρο απόσπασμα του έργου «Twelfth Night». Θεωρείται η πρώτη τηλεοπτική προβολή έργου του Shakespeare.
15 Μαΐου: Η εταιρεία RCA παρουσιάζει την τηλεόραση προβολής στην έκθεση του οργανισμού μηχανικών ραδιοφώνου [Institute of Radio Engineers].
21 Ιουνίου: για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά το τουρνουά τένις του Wimbledon. Η μετάδοση γίνεται από το BBC.
10 Ιουλίου: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας [HD] 455 γραμμών, σε διεθνή έκθεση που διεξάγεται στο Παρίσι.
Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται εκπομπές υψηλής ευκρίνειας από έναν νέο αναμεταδότη 30 kW [μέγιστη ισχύς] κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.
9 Νοεμβρίου: Η Bell Telephone Laboratories επιτυγχάνει μετάδοση τηλεοπτικών σημάτων 800 kHz μεταξύ Νέας Υόρκης και Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιώντας ομοαξονικό [coaxial] καλώδιο.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 2.121 τηλεοράσεις έχουν πωληθεί στην Αγγλία.
Το CBS ανακοινώνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.
24 Απριλίου: Στο BBC κάνει ντεμπούτο η πρώτη παιδική εκπομπή της Αγγλίας «For the Children».
30 Απριλίου: Η πρώτη αθλητική εκπομπή «Sports Review» κάνει ντεμπούτο στο BBC.

1938: 21 Φεβρουαρίου: Το BBC μεταδίδει για πρώτη φορά περιεχόμενο επιστημονικής φαντασίας [television science-fiction]. Είναι ένα προσαρμοσμένο μέρος 35 λεπτών του έργου «R.U.R.» από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek.
12 Μαρτίου: Προβάλλεται το πρώτο δελτίο ειδήσεων από το BBC, το οποίο περιλαμβάνει ήχο μόνο. Προηγουμένως η εκπεμπόμενη υπηρεσία παρέχονταν ως κινηματογραφικά νέα [British Movietone News Cinema Newsreels].
19 Απριλίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας ποδοσφαίρου. Το BBC καλύπτει τον αγώνα της Αγγλίας με αντίπαλο τη Σκωτία.
12 Μαΐου: Το κανάλι W2XBS [σήμερα WNBC] του Αμερικανικού δικτύου NBC κάνει λάθος στην τηλεοπτική προβολή της ταινίας «Return of the Scarlet Pimpernel». Το προσωπικό τοποθέτησε σε λάθος σειρά την τελευταία μπομπίνα, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της ταινίας 20 λεπτά νωρίτερα. Για αρκετά χρόνια μετά το NBC αδυνατούσε να αποκτήσει δικαιώματα τηλεοπτικής πρεμιέρας.
14 Μαΐου: Το πρώτο τηλεοπτικό σόου κουίζ, «Spelling Bee», μεταδίδεται από το BBC.
Τον Μάιο, η εταιρεία Communicating Systems, Inc. στη Νέα Υόρκη λανσάρει τις πρώτες ηλεκτρονικές τηλεοράσεις για το ευρύ κοινό της Αμερικής. Το μοντέλο με σωλήνα 3 ιντσών [76 mm] στοιχίζει 125–150 δολάρια, ενώ αυτό με τον σωλήνα 5 ιντσών 195–250 δολάρια. Αυτό αφορά μόνο την εικόνα καθότι το πρόσθετο εξάρτημα για τον ήχο στοιχίζει 15 δολάρια.
Τον Ιούνιο η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών DuMont λανσάρει στην Αμερικανική αγορά τηλεοράσεις που λαμβάνουν εικόνα και ήχο. Οι τιμές τους ανέρχονται σε $650 για οθόνες 10 x 8 ίντσες και $395 για οθόνες 8¼ x 6½ ίντσες.
24 Ιουνίου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά αγώνας κρίκετ. Το BBC καλύπτει τον αγώνα μεταξύ των ομάδων της Αγγλίας και της Αυστραλίας, ζωντανά από το Lord's Cricket Ground.
29 Σεπτεμβρίου: Η άδεια που είχε δοθεί το 1929 στον τηλεοπτικό σταθμό W9XAT Minneapolis λήγει και η περιοχή θα μείνει χωρίς τηλεόραση για την επόμενη δεκαετία.
26 Οκτωβρίου: Για πρώτη φορά καλύπτεται τηλεοπτικά αγώνας χόκεϊ πάγου από το BBC, μεταξύ των Harringay Racers και των Streatham Redskins.
12 Νοεμβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική κάλυψη μη-προγραμματισμένου γεγονότος από το κανάλι W2XBT του τηλεοπτικού δικτύου NBC της Αμερικής. Η κάλυψη αφορά φωτιά που ξέσπασε στο Wards Island κοντά στον Μανχάταν.
Ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird προβαίνει στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση έγχρωμης τηλεοπτικής μετάδοσης. Μια εικόνα 120 γραμμών προβάλλεται σε μια οθόνη 3,7μ x 2,7μ στο Dominion Theatre του Λονδίνου μπροστά σε κοινό 3.000 ανθρώπων. Οι προηγούμενες παρουσιάσεις της έγχρωμης τηλεόρασης στην Αμερική και την Αγγλία γίνονταν μέσω κλειστού κυκλώματος.
12 Δεκεμβρίου: Αρχίζει η τηλεοπτική ευρυεκπομπή στην Ενωμένη Σοβιετική Ένωση.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στην Αγγλία έχουν πωληθεί 9.315 τηλεοράσεις.
10 Αυγούστου: Αρχίζει η προβολή της πρώτης εγκληματικής σειράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ονομάζεται «Telecrime» και μεταδίδεται από το BBC.
31 Δεκεμβρίου: Η προβάλλεται η πρώτη τηλεοπτική προσαρμογή του Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
Ο Γάλλος μηχανικός τηλεπικοινωνιών George Valensi προτείνει για πρώτη φορά την έγχρωμη τηλεοπτική ευρυεκπομπή, μια πρόταση «σπίθα» για πολλές μελλοντικές ιδέες στον τηλεοπτικό κλάδο.


1939: 4 Μαρτίου: Η τηλεόραση του BBC μεταδίδει ένα από τα πρώτα έργα που γράφονται ειδικά για τηλεόραση. To έργο του R. E. J. Brooke, «Condemned to be Shot», ξεχωρίζει για τη σκηνοθεσία του, κυρίως για χρήση της κάμερα ως προοπτική πρώτου προσώπου του τον πρωταγωνιστή.
27 Μαρτίου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά μιούζικαλ. To BBC προχωρά σε προβολή 175 λεπτών της παράστασης «Magyar Melody» ζωντανά από το His Majesty's Theatre.
Τον Απρίλιο πραγματοποιούνται παρουσιάσεις τηλεοράσεων στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης [New York World's Fair] στο Long Island και Διεθνή Έκθεση [Golden Gate International Exhibition] στο Σαν Φρανσίσκο.
30 Απριλίου: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Franklin D. Roosevelt, εμφανίζεται στα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης [New York World’s Fair] και γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. του οποίου η ομιλία μεταδίδεται από την τηλεόραση.
19 Μαΐου: Για πρώτη φορά προβάλλονται στην τηλεόραση της Αμερικής κινούμενα σχέδια. Το έργο Donald's Cousin Gus του Walt Disney θα παίξει στον πειραματικό σταθμό W2XBS [αργότερα WNBC-TV] του Αμερικανικού δικτύου NBC στη Νέα Υόρκη.
26 Αυγούστου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά αγώνας baseball του Αμερικανικού πρωταθλήματος Major League Baseball [MLB]. Οι Cincinnati Reds αντιμετωπίζουν τους Brooklyn Dodgers στο Ebbets Field του Brooklyn. 
31 Αυγούστου: Μέχρι να σταματήσει η παραγωγή τους λόγω Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αγγλία έχουν πωληθεί 18.999 τηλεοράσεις.
1 Σεπτεμβρίου: Η αναμενόμενη έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παύει την τηλεοπτική εκπομπή προγράμματος του Βρετανικού δικτύου BBC στις 12:35 μ.μ., έπειτα από προβολή κινουμένων σχεδίων Mickey Mouse με τίτλο «Mickey's Gala Premier». Αφενός υπάρχει φόβος ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες VHF θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αντίπαλα βομβαρδιστικά ως κατευθυντήρια σήματα για το κεντρικό Λονδίνο, αφετέρου οι τεχνικοί του σταθμού χρειάζονται στον πόλεμο, κυρίως στην ανάπτυξη των ραντάρ [Radio Detection and Ranging – RA.D.A.R.].
22 Οκτωβρίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου, όπου οι Brooklyn Dodgers αντιμετωπίζουν τους Philadelphia Eagles στο Ebbets Field του Brooklyn.

1940: Τον Ιανουάριο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.] πραγματοποιεί της πρώτες δημόσιες ακροάσεις αναφορικά με την τηλεόραση.
25 Φεβρουαρίου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται τηλεοπτικά στην Αμερική αγώνας Χόκεϊ επί πάγου. Οι New York Rangers αντιμετωπίζουν τους Montreal Canadiens στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Ο αγώνας μεταδίδεται από το κανάλι W2XBS [σήμερα WNBC].
28 Φεβρουαρίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας μπάσκετ. Η ομάδα του Fordham αντιμετωπίζει αυτή του University of Pittsburgh στο Madison Square Garden.
15 Μαρτίου: Η εταιρεία RCA προβαίνει σε μείωση των τιμών των τηλεοράσεων.
21 Μαΐου: Η εταιρεία Bell Telephone Laboratories μεταδίδει οπτικό σήμα 441 γραμμών με εύρος ζώνης 2,7 MHz, χρησιμοποιώντας ομοαξονικό [coaxial] καλώδιο από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φιλαδέλφεια και πίσω.
29 Αυγούστου: Ο Γερμανο-Ούγγρος μηχανικός Peter Goldmark εφευρίσκει την έγχρωμη τηλεόραση 343 γραμμών ανάλυσης.
3 Σεπτεμβρίου: Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ξαναρχίζει τις τηλεοπτικές του μεταδόσεις με τη θυγατρική του W2XAB [σήμερα WCBS-TV] να εκπέμπει έγχρωμης εικόνα υψηλής ευκρίνειας  resumes από το Chrysler Building.

1941: 30 Απριλίου: Στην Αμερική η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.] εγκρίνει τα στάνταρ των 525 γραμμών και 30 καρέ το δευτερόλεπτο της Εθνικής Επιτροπής Συστήματος Τηλεόρασης [National Television System Committee – N.T.S.C.] και επιτρέπει την άσκηση εμπορικών τηλεοπτικών μεταδόσεων να ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.
Εγκρίνεται η εμπορική τηλεόραση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [Federal Communications Commission – F.C.C.].
2 Μαΐου: Δίδεται εμπορική άδεια λειτουργίας σε δέκα τηλεοπτικούς σταθμούς της Αμερικής με ισχύ την 1η Ιουλίου. Οι σταθμοί θα πρέπει να εκπέμπουν 15 ώρες εβδομαδιαίου προγράμματος. Οι εταιρείες Bulova Watch Co., Sun Oil Co., Lever Bros. Co. και Procter & Gamble υποστηρίζουν τις πρώτες εμπορικές εκπομπές του WNBT [σήμερα WNBC-TV] στη Νέα Υόρκη.
Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ξεκινά την εμπορική του λειτουργία με το σταθμό WCBW [σήμερα WCBS-TV] στη Νέα Υόρκη.
1 Ιουλίου: Στις 14.29 προβάλλεται η πρώτη νόμιμη τηλεοπτική διαφήμιση στις ΗΠΑ από τη θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου NBC, το WNBT. Η διαφήμιση κάνει την εμφάνισή της πριν τον αγώνα baseball μεταξύ των Brooklyn Dodgers και των Philadelphia Phillies και εμφανίζει εικόνα ρολογιού τοποθετημένη πάνω σε χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα ακούγεται εκφωνητής να λέει «America runs on Bulova time.». Η διαφήμιση στοιχίζει 9 δολάρια και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα.
2 Ιουλίου: Το πρώτο τακτικό τηλεπαιχνίδι κάνει πρεμιέρα στην Αμερική. Είναι το «CBS Television Quiz».
Ο Σκωτσέζος ερευνητής John Logie Baird παρουσιάζει ένα έγχρωμο σύστημα τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας [HDTV] 600 γραμμών.

1942: 1 Απριλίου: Το Συμβούλιο Παραγωγής Πολέμου [War Production Board] των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύει την κατασκευή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού εξοπλισμού για εμπορική χρήση. H απαγόρευση θα αρθεί την 1η Οκτωβρίου 1945.
13 Απριλίου: Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] ορίζει ως ελάχιστη διάρκεια εκπομπής εβδομαδιαίου τηλεοπτικού προγράμματος στην Αμερική τις 4 ώρες αντί για 15.

1943: Τον Ιούνιο οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρούν να κατασκευάσουν τηλεχειριζόμενες βόμβες διολίσθησης [Glide Bomb], οι οποίες θα καθοδηγούνται από ραδιοφωνικό δέκτη και τηλεοπτικό αναμεταδότη, χρησιμοποιώντας ένα Εικονοσκόπιο [Iconoscope] 625 γραμμών. Οι πρώτες ολοκληρώνονται τον Ιούλιο και δοκιμάζονται τον Αύγουστο.
23 Δεκεμβρίου: Η πρώτη ολοκληρωμένη όπερα, η «Hansel and Gretel», μεταδίδεται τηλεοπτικά από τον Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό WRGB.
Συστήνεται το Αμερικανικό δίκτυο American Broadcasting Company, γνωστό ως ABC. Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο όμως θα γίνει το 1948.
Ο Αμερικανο-Ρώσος μηχανικός και εφευρέτης Vladimir Zworykin αναπτύσσει μια σωληνωτή κάμερα που ονομάζεται Ορθικόν [Orthicon].


1944: 15 Ιανουαρίου: Δίδεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημα τηλεοπτικής προβολής Eidophor.
22 Μαΐου: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] της Αμερικής αυξάνει το όριο ενιαίας ιδιοκτησίας τηλεοπτικών σταθμών από τρεις σε πέντε.
16 Αυγούστου: Η Γαλλική τηλεόραση Paris télévision - Fernsehsender Paris σταματά την όποια τηλεοπτική μετάδοση. Τον Οκτώβριο, με τη νέα κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει χρησιμοποιώντας τον ίδιο εξοπλισμό, όμως με το όνομα Télévision Française.
16 Αυγούστου: Ο Σκωτσέζος εφευρέτης John Logie Baird παρουσιάζει τον πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό σωλήνα.

1945: Οι τελευταίοι μήνες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνεχίζουν να διαταράσσουν τις τηλεοπτικές λειτουργίες στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο.
1 Οκτωβρίου: Η Αμερικανική επιτροπή War Production Board άρει την απαγόρευση στην κατασκευή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συσκευών για καταναλωτική χρήση εν καιρώ πολέμου.
15 Δεκεμβρίου: Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το τακτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα αποκαθίσταται στο τηλεοπτικό κέντρο της Μόσχας.
10 Οκτωβρίου: Επαναλειτουργεί ο Γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός Radiodiffusion-Télévision Française [RTF], πρώην RDF, σε πρότυπο 441 γραμμών.
17 Δεκεμβρίου: Προβάλλεται για πρώτη φορά δελτίο καιρού στη Γαλλική τηλεόραση.

1946: 4 Φεβρουαρίου: Η Αμερικανική εταιρεία RCA παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης.
18 Φεβρουαρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, από την AT&T με τη χρήση ομοαξονικού καλωδίου [Coaxial Cable]. Ο Στρατηγός Dwight Eisenhower αφήνει στεφάνι μπροστά στο άγαλμα του Lincoln Memorial.
22 Απριλίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός CBS μεταδίδει ταινία μικρού μήκους με την τεχνική της Τεχνοχρωμίας [Technicolor] χρησιμοποιώντας ομοαξονικό από το Μανχάταν στην Ουάσιγκτον [332 χιλιόμετρα] και πίσω.
7 Μαΐου: Ιδρύεται η Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Tokyo Tsushin Kogyo, γνωστή ως Sony.
7 Ιουνίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός BBC εκπέμπει και πάλι, για πρώτη φορά από το 1939. Οι πρώτες λέξεις που ακούγονται, «Καλό μεσημέρι σε όλους. Τι κάνετε; Με θυμάστε;» είναι της Βρετανίδας παρουσιάστριας Jasmine Bligh. Είκοσι λεπτά αργότερα, προβάλλονται τα κινούμενα σχέδια Mickey Mouse, συγκεκριμένα το «Mickey's Gala Premiere», καθότι ήταν το τελευταίο πρόγραμμα που μεταδόθηκα επτά χρόνια νωρίτερα, στο ξεκίνημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
19 Ιουνίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά αγώνας πυγμαχίας [βαρέων βαρών]. Ο Joe Louis αντιμετωπίζει τον Billy Conn στο στάδιο των Yankee στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον αγώνα θα δουν 141.000 τηλεθεατές, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό για αγώνα πυγμαχίας μέχρι την ημερομηνία αυτή.
7 Ιουλίου: Αρχίζει και πάλι να προβάλλεται η παιδική εκπομπή του BBC «For The Children». Είναι από τις λίγες προπολεμικές εκπομπές που θα συνεχίσει να προβάλλεται με την επανέναρξη της τηλεοπτικής υπηρεσίας μετά τον πόλεμο.
6 Σεπτεμβρίου: Ο τηλεοπτικό σταθμός WBKB-TV [τώρα WBBM-TV] στο Σικάγο γίνεται ο πρώτος της Αμερικής που αρχίζει να εκπέμπει εκτός της Ανατολικής Ωρολογιακής Ζώνης.
Ιδρύεται η εταιρεία Tokyo Tsushin Kogyo, η οποία αργότερα θα μετονομαστεί σε Sony.
Η Zoomar παρουσιάζει τον πρώτο επαγγελματικό τηλεφακό [zoom lens] για τηλεοπτικές κάμερες.
Λανσάρονται τα πρώτα μεταπολεμικά μοντέλα τηλεοράσεων από τις εταιρείες RCA, DuMont, Crosley και and Belmont.
O Γερμανό-Ούγγρος μηχανικός Peter Goldmark, ο οποίος εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό CBS, παρουσιάζει το μηχανικό σύστημα έγχρωμης τηλεόρασής του στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] της Αμερικής. Είναι ο πρώτος που παρουσιάζει έγχρωμο σύστημα εκπεμπόμενης τηλεόρασης.


1947: 3 Ιανουαρίου: Συνεδριάσεις του Αμερικανικού κογκρέσου μεταδίδονται για πρώτη φορά τηλεοπτικά.
29 Ιανουαρίου: Η εταιρεία RCA παρουσιάζει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [FCC] ένα πλήρως ηλεκτρονικό έγχρωμο σύστημα.
16 Ιουλίου: Η RCA παρουσιάζει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική έγχρωμη κάμερα.
30 Σεπτεμβρίου: Ο εναρκτήριος αγώνας baseball του πρωταθλήματος World Series στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πρώτος που μεταδίδεται τηλεοπτικά. Συνολικά, το πρωτάθλημα της χρονιάς αυτής θα το παρακολουθήσουν περίπου 3,9 εκατομμύρια τηλεθεατές, το πρώτο μαζικό τηλεοπτικό κοινό.
5 Οκτωβρίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά Προεδρική ομιλία από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Truman μιλά για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενώ πριν την ομιλία θα προηγηθεί διαφήμιση Jell-O.
Η ταινία «The Public Prosecutor» είναι η πρώτη που γυρίζεται στο Hollywood για την τηλεόραση.
14.000 τηλεοράσεις χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1948: 3 Απριλίου: Η Συμφωνία Νο. 9 του Beethoven για πρώτη φορά προβάλλεται ολόκληρη στην τηλεόραση, συγκεκριμένα στο NBC.
21 Ιουνίου: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση πολιτικού συνεδρίου από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
29 Ιουλίου: Το BBC καλύπτει τηλεοπτικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Λονδίνο. Ξεκινώντας από την τελετή έναρξης, μέχρι και την τελετή λήξης, στις 14 Αυγούστου, καλύπτει ζωντανά κατά μέσω όρο τρεισήμισι ώρες από τους αγώνες χρησιμοποιώντας ομοαξονικό καλώδιο [coaxial] το οποίο συνδέει το κύριο γεγονός από το στάδιο Wembley με τα κεντρικά στο Alexandra Palace.
Ο τηλεοπτικός σταθμός CBS ξεκινά τον προγραμματισμό του δικτύου του.
O τηλεοπτικός σταθμός ABC εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη.
Ξεκινά η κατασκευή τηλεοράσεων στον Καναδά.
7 Σεπτεμβρίου: Ο Louis W. Parker πατεντάρει τον τηλεοπτικό δέκτη που κάνει τη χρήση των τηλεοράσεων καλύτερη, ενώ χωρίς τον συγκεκριμένο δέκτη η κάθε τηλεόραση θα ήταν ακριβότερη.


1949: 11 Ιανουαρίου: Με μια δίωρη ειδική εκπομπή σε όλα τα Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, γιορτάζεται η σύνδεση των Ανατολικών και των Κεντροδυτικών δικτύων μέσω ομοαξονικού [coaxial] καλωδίου.
31 Ιανουαρίου: Η πρώτη απονομή των βραβείων Emmy παρουσιάζονται και μεταδίδονται τηλεοπτικά από το Λος Άντζελες.
Τον Μάιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά τηλεμαραθώνιος διάρκειας 24 ωρών, για τη συγκέντρωση χρημάτων για καρκινοπαθείς.
25 Αυγούστου: Η Radio Corporation of America [RCA] ανακοινώνει τη ανάπτυξη ενός συμβατού έγχρωμου τηλεοπτικού συστήματος.
29 Δεκεμβρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός KC2XAK στο Bridgeport του Connecticut γίνεται ο πρώτος Ultra High Frequency [UHF] που λειτουργεί σε καθημερινή βάση.
Το τηλεοπτικό σήμα φθάνει στην Κούβα.
Για πρώτη φορά εμφανίζονται τηλεοράσεις σε καταλόγους καταστημάτων [στις Ηνωμένες Πολιτείες].

1950: 12 Φεβρουαρίου: Εγκαινιάζεται η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση [European Broadcasting Union - EBU].
23 Φεβρουαρίου: Προβάλλονται για πρώτη φορά αποτελέσματα εκλογών στην Αγγλία.
3 Απριλίου: Η αναλογία διαστάσεων του BBC αλλάζει από το 5:4 σε 4:3.
31 Αυγούστου: Αρχίζει την εκπομπή του ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός του Μεξικό, XHTV, στο κανάλι 4.
18 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στη Βραζιλία, από το PRF-TV του 3 São Paulo στο κανάλι 3.
30 Σεπτεμβρίου: Το BBC πραγματοποιεί την πρώτη μετάδοση από αεροσκάφος.
10 Οκτωβρίου: Η Ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών [FCC] εγκρίνει το έγχρωμο τηλεοπτικό σύστημα του CBS.
Ο αριθμός τηλεοράσεων στα νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών φθάνει το ένα εκατομμύριο.


1951: Με το νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και η λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων [διάταξη που καταργείται 15 χρόνια αργότερα]. Παράλληλα, προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.] με αρμοδιότητα την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
22 Μαρτίου: Η εταιρεία ηλεκτρονικών RCA παρουσιάζει την πρώτη φορητή κάμερα. Είναι μια μονόχρωμη κάμερα 3,6 κιλών με φορητό αναμεταδότη 24 κιλών. Και οι δύο συσκευές δουλεύουν με μπαταρίες.
28 Μαΐου: Το ανώτατο δικαστήριο της Αμερικής, με απόφασή του στηρίζει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών [F.C.C.] για το έγχρωμο τηλεοπτικό σύστημα του τηλεοπτικού σταθμού CBS.
25 Ιουνίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός CBS προβάλλει την πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή με πρωταγωνιστές τους Arthur Godfrey, Ed Sullivan και Faye Emerson.
11 Αυγούστου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά έγχρωμα αγώνας baseball στην Αμερική, μεταξύ των Brooklyn Dodgers και των Boston Braves.
4 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη διηπειρωτική τηλεοπτική ευρυεκπομπή στο Σαν Φρανσίσκο από το Ιαπωνικό Συνέδριο Ειρήνης [Japanese Peace Treaty Conference].
29 Σεπτεμβρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός CBS μεταδίδει τον πρώτο αγώνα Αμερικανικού Ποδοσφαίρου έγχρωμα ανάμεσα στις ομάδες πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφια.
12 Οκτωβρίου: Η τηλεόραση του BBC παρέχεται στην Βόρεια Αγγλία για πρώτη φορά.
17 Οκτωβρίου: Αρχίζει η τηλεοπτική ευρυεκπομπή στην Αργεντινή, από τον σταθμό Primera Televisora Argentina στο κανάλι 7 του Μπουένος Άιρες.
20 Οκτωβρίου: Κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνισή το λογότυπο «μάτι» του τηλεοπτικού σταθμού CBS της Αμερικής.
11 Νοεμβρίου: Η Bing Crosby Enterprises παρουσιάζει την ασπρόμαυρη εγγραφή βίντεο χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο μαγνητόφωνοusing Ampex.
18 Νοεμβρίου: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Edward R. Murrow, στην εκπομπή του «See It Now» παρουσιάζει σε χωρισμένη εικόνα [split screen] τις γέφυρες Brooklyn και Bay από τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο αντίστοιχα. Εσφαλμένα έχει θεωρηθεί ως η πρώτη υπεραστική τηλεοπτική εκπομπή.
24 Δεκεμβρίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά όπερα. Το έργο «Amahl and the Night Visitors» του Gian Carlo Menotti προβάλλεται από το NBC.
Αρχίζουν οι τηλεοπτικές εκπομπές στο Περού.


1952: 1 Αυγούστου: Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στον Άγιο Δομίνικο, από τον τηλεοπτικό σταθμό La Voz Dominicana.
6 Σεπτεμβρίου: Κάνει ντεμπούτο η τηλεόραση στον Καναδά, με την έναρξη του τηλεοπτικού σταθμού CBFT στο Μόντρεαλ.
8 Σεπτεμβρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός CBLT στο Τορόντο γίνεται ο δεύτερος τηλεοπτικός σταθμός που εκπέμπει στον Καναδά.
20 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά τηλεοπτική ευρυεκπομπή ο πρώτος εμπορικός σταθμός με σύστημα UHF παγκοσμίως. Είναι ο KPTV στο κανάλι 27, από το Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προβάλλονται για πρώτη φορά πολιτικές διαφημίσεις στην τηλεόραση της Αμερικής. Οι Δημοκράτες αγοράζουν 30 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για τον υποψήφιό τους Adlai Stevenson, ο οποίος στη συνέχεια λαμβάνει αλληλογραφία δυσαρέσκειας για την παρεμβολή του στη σειρά «I Love Lucy». Ο Dwight Eisenhower αγοράζει σποτ 20 δευτερολέπτων και κερδίζει τις εκλογές.
Πραγματοποιείται η πρώτη μετάδοση έκρηξης ατομικής βόμβας.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός τηλεοράσεων στον Καναδά ανέρχεται σε περίπου 146.000.
Στο τέλος του έτους, τα νοικοκυριά με τηλεοράσεις ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια, αυξημένα 33% σε σχέση με το 1950. Διαφημιζόμενοι στην Αμερική επενδύουν 288 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

1953: Η τηλεοπτική υπηρεσία λανσάρεται στην Ιαπωνία όταν ο τηλεοπτικός σταθμός JOAK-TV ξεκινά την ευρυεκπομπή του από το Τόκυο.
3 Απριλίου: Εκδίδεται για πρώτη φορά οδηγός προγράμματος [TV Guide] στην Αμερική με 10 τεύχη και κυκλοφορία που ανέρχεται σε 1.562.000.
25 Μαΐου: Ο τηλεοπτικός σταθμός KUHT του Χιούστον γίνεται ο πρώτος εκπαιδευτικός χωρίς διαφημίσεις.
2 Ιουνίου: Γίνεται η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και μεταδίδεται στην Αγγλία.  Τις προηγούμενες εβδομάδες οι πωλήσεις των τηλεοράσεων αυξάνονται σημαντικά.
23 Οκτωβρίου: Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός των Φιλιππίνων DZAQ-TV of Alto Broadcasting System ξεκινά την εκπομπή προγράμματος.
22 Νοεμβρίου: Με ειδική άδεια από την Ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών [F.C.C.] της Αμερικής  μεταδίδεται το πρώτο έγχρωμο εμπορικό πρόγραμμα, το «The Colgate Comedy Hour» με τον Αμερικανό ηθοποιό, χορευτή και τραγουδιστή Donald O'Connor.
2 Δεκεμβρίου: Το BBC προβάλλει το τηλεοπτικό του σήμα για πρώτη φορά. Είναι το πρώτη κινούμενη τηλεοπτική παρουσίαση σήματος.
17 Δεκεμβρίου: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] της Αμερικής ανακαλεί την απόφασή την απόφασή της [από το 1951] και εγκρίνει το σύστημα χρώματος RCA/NTSC.
24 Δεκεμβρίου: Η αστυνομική σειρά «Dragnet» του NBC γίνεται η πρώτη χρηματοδοτούμενη τηλεοπτική εκπομπή.
17 Δεκεμβρίου: Η έγχρωμη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος ξεκινά και επίσημα στην Αμερική, όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [F.C.C.] εγκρίνει την τροποποιημένη έκδοση του συστήματος RCA. Η έγχρωμη ευρυεκπομπή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη της τηλεόρασης.

1954: 3 Ιανουαρίου: Λανσάρεται ο τηλεοπτικός σταθμός RAI στην Ιταλία.
28 Μαρτίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός WKAQ-TV γίνεται ο πρώτος στο Πουέρτο Ρίκο.
13 Ιουνίου: Αρχίζει η τηλεοπτική ευρυεκπομπή στην Κολομβία.
11 Σεπτεμβρίου: 27 εκατομμύρια Αμερικανοί τηλεθεατές παρακολουθούν τα καλλιστεία που μεταδίδονται για πρώτη φορά ζωντανά στην τηλεόραση. Νικήτρια του διαγωνισμού ανακηρύσσεται η Lee Ann Meriwether η μετά έγινε ηθοποιός της τηλεόρασης.
Το μοντέλο CT-100 της RCA λανσάρεται στην αγορά της Αμερικής χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

1955: 22 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει η εμπορική τηλεόραση στην Αγγλία με την έναρξη του τηλεοπτικού σταθμού ITV στο Λονδίνο.
28 Σεπτεμβρίου: Μεταδίδεται για πρώτη φορά έγχρωμα αγώνας baseball του World Series στην Αμερική.
10 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη Σαββατιάτικη μετάδοση κινουμένων σχεδίων στην Αμερικανική τηλεόραση. Είναι το «The Mighty Mouse Playhouse» στο CBS.

1956: Από τις 25 Ιανουαρίου έως και 5 Φεβρουαρίου, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιταλία είναι οι πρώτοι που μεταδίδονται σε διεθνές κοινό.
17 Φεβρουαρίου: Η κεντρική Αγγλία γίνεται η πρώτη περιοχή έξω από το Λονδίνο που λαμβάνει την ελεύθερη τηλεόραση [ITV].
Τον Απρίλιο, ο τηλεοπτικός σταθμός WNBQ [σήμερα WMAQ-TV] του Σικάγο γίνεται ο πρώτος που μεταδίδει όλο το τοπικό το πρόγραμμα με έγχρωμα.

1957: 7 Μαρτίου: Έπειτα από μήνες πειραματισμού, ξεκινάει η τηλεοπτική υπηρεσία στην Πορτογαλία με τη δημόσια τηλεόραση Rádio e Televisão de Portugal.
Στην Κύπρο ξεκινά περιορισμένη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος [δύο φορές την εβδομάδα από τρεις ώρες].
Η εταιρεία Westinghouse λανσάρει την πρώτη ορθογώνια έγχρωμη τηλεόρασή, χωρίς όμως επιτυχία. Σύντομα τα μοντέλα αποσύρθηκαν λόγω προβλήματος στη λειτουργία τους [σύγκλισης].
Προβάλλεται το πρώτο οπτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα.
Κατά τον Αύγουστο, περισσότερες είναι οι χώρες ανά τον κόσμο που πλέον επιτρέπουν την τηλεοπτική διαφήμιση, παρά την απαγορεύουν.
4 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει η τηλεοπτική ευρυεκπομπή στη Σουηδία.
16 Σεπτεμβρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός TCN-9 Sydney γίνεται ο πρώτος στην Αυστραλία που ξεκινά την τακτική μετάδοση.
29 Οκτωβρίου: Γίνεται για πρώτη φορά χρήση της βιντεοκασέτας στην εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος. Το Αμερικανικό CBS μαγνητοσκοπεί τα απογευματινά νέα που παρουσιάζει ο Douglas Edwards. Τρεις ώρες μετά η κασέτα δίδεται στους σταθμούς στη δυτική ακτή.
Η τηλεοπτική ευρυεκπομπή ξεκινά στην Ισπανία και την Ουρουγουάη.
Οι πρώτες ασπρόμαυρες φορητές τηλεοράσεις λανσάρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
O Αμερικανός εφευρέτης Robert Adler ανακαλύπτει το Zenith Space Commander, που είναι πρακτικά το πρώτο τηλεκοντρόλ.

1958: Προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση του δικτύου τηλεοπτικών εκπομπών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
1 Ιουλίου: Η επιχείρηση Canadian Broadcasting Corporation δικτυώνει την τηλεοπτική ευρυεκπομπή σε όλο τον Καναδά. Το μικροκυματικό δίκτυο ανάμεσα από τη Nova Scotia έως τη British Columbia που ολοκληρώνεται είναι το μακρύτερο στον κόσμο.
17 Οκτωβρίου: Ο Fred Astaire κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στην εκπομπή του NBC An Evening with Fred Astaire. Κέρδισε 9 βραβεία Emmy και είναι από τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές που διατηρείται σε βιντεοκασέτα.
H Αμερικανική Ampex παρουσιάζει σχέδιο για τη έγχρωμο βίντεο εγγραφής [Video Tape Recorder].
Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών Tokyo Tsushin Kogyo μετονομάζεται σε Sony.

1959: Κατασκευάζεται ο πρώτος τηλεοπτικός πομπός εμβέλειας τριών χιλιομέτρων στο Καβούρι, στην 128η Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών [128 Σ.Ε.Τ.Η.], τη μονάδα της αεροπορίας.

1960: 3 Σεπτεμβρίου: Εκπέμπεται ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη, από τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης [Δ.Ε.Θ.]. Οι εκπομπές είναι ζωντανές, θα διαρκέσουν 22 ημέρες και την ευθύνη της εκπομπής του προγράμματος έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού [Δ.Ε.Η.]. Στην πρώτη εκπομπή, στις 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την έκθεση. Ο Βασίλης Καζαντζής, ο Άλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης και η Ραλλού Μάνου είναι οι πρώτοι που βοηθούν στις εκπομπές του σταθμού, οι οποίες είναι και οι πρώτες προσφερόμενες της ελληνικής τηλεόρασης.
Τον Φεβρουάριο και τέλη Αυγούστου έως και τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά το τηλεοπτικό κοινό της Αμερικής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους Χειμερινούς και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
29 Ιουνίου: Ανοίγει το τηλεοπτικό κέντρο του BBC στο Λονδίνο.
25 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στην Ιαπωνία.
26 Σεπτεμβρίου: Οι Αμερικανοί υποψήφιοι Πρόεδροι John F. Kennedy και Richard M. Nixon καλούνται στο πρώτο ζωντανό τηλεοπτικό debate, στο οποίο μάλιστα, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν «split screen» εικόνες.
Στην Αμερική, η τηλεόραση ξεπερνά τις εφημερίδες ως πηγή ενημέρωσης. Σε σχετική δημοσκόπηση, το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί την τηλεόραση πιο έγκυρη πηγή και το 24% την έντυπη.


1961: Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού [ΔΕΗ] στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης [ΔΕΘ].
20 Ιανουαρίου: Ο John F. Kennedy γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. που εγκαινιάζεται σε έγχρωμη μετάδοση [από το NBC].
9 Μαΐου: Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνίας [Federal Communications Commission - F.C.C.] της Αμερικής, Newton Minow, βγάζει ομιλία στην οποία επισημαίνει στην Εθνική Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών [National Association of Broadcasters] ότι μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά εξυπηρετώντας το «δημόσιο συμφέρον».
1 Οκτωβρίου: Το CTV Television Network γίνεται ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του Καναδά.
4 Νοεμβρίου: Ο δεύτερος τηλεοπτικός σταθμός της Ιταλίας, το Rai Due, εκπέμπει στο 52% των νοικοκυριών της Ιταλίας.
31 Δεκεμβρίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός Raidió Teilifís Éireann [RTE] ξεκινά να εκπέμπει φέρνοντας την τηλεόραση για πρώτη φορά στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
25 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών John F. Kennedy πραγματοποιεί την πρώτη Προεδρική συνέντευξη τύπου με τηλεοπτική κάλυψη.


1962: Η ΔΕΗ, στο κτίριό της στην οδό Χαλκοκονδύλη, εγκαθιστά τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό. Εκπέμπει το κανάλι 3 των VHF, όμως οι εκπομπές σταματούν έπειτα από παρέμβαση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.].
Η πράξη καναλιών της Αμερικής [All-Channel Receiver Act] απαιτεί για την ύπαρξη δεκτών UHF και VHF σε όλες τις τηλεοράσεις.

1963: Η κυβέρνηση αποφασίζει για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.].
7 Δεκεμβρίου: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η επανάληψη [Instant Replay] κατά την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη ενός Στρατιωτικού παιχνιδιού της Αμερικής, από τον εφευρέτη και σκηνοθέτη Tony Verna.
Για πρώτη φορά οι περισσότεροι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ενημερώνονται περισσότερο από την τηλεόραση πάρα από τις εφημερίδες.
Εγκρίνεται το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών της Αμερικής [F.C.C.].

1964: 22 Σεπτεμβρίου: Γίνεται από την Αθήνα η πρώτη διεθνής τηλεοπτική μετάδοση. Συνεργείο της Ιταλικής τηλεόρασης στήνει πομπό στον Λυκαβηττό για να μεταδώσει απ’ ευθείας σε όλη την Ευρώπη τον γάμο του Βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία. Οι λίγοι κάτοικοι της πρωτεύουσας με τηλεοπτικό δέκτη έχουν τη δυνατότητα να δουν το πρόγραμμα.
Αρχίζει η πειραματική λειτουργία του σταθμού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.] από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου. Υπεύθυνος είναι το διευθυντικό στέλεχος του Ε.Ι.Ρ. Μιχάλης Γιαννακάκος. Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στη μία το μεσημέρι.
20 Απριλίου: Αρχίζει η εκπομπή προγράμματος από το BBC 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το BBC μετονομάζεται BBC 1.
Από τις 30 Απριλίου, οι τηλεοράσεις που κατασκευάζονται πρέπει να μπορούν να δέχονται κανάλια UHF.
26 Νοεμβρίου: Καταφθάνει η τηλεόραση στο Πακιστάν.
Η έγχρωμη τηλεόραση παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1965: Αρχίζουν δοκιμαστικές εκπομπές από την Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.] από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
5 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει να εκπέμπει το Κανάλι 3 στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα.
25 Σεπτεμβρίου: Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Προεδρίας δίνει άδεια τηλεοπτικών εκπομπών στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.]. Οι εκπομπές σταμάτησαν τον Οκτώβριο.
Την πρώτη Αυγούστου, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις τσιγάρων απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόλο που οι διαφημίσεις πούρων και πιπών θα συνεχιστούν μέχρι το 1992.
Το τηλεοπτικό σήμα εκπέμπει για πρώτη φορά στην Παραγουάη.
Η πρώτη ορθογώνια, έγχρωμη τηλεόραση διατίθεται στο ευρύ κοινό από τη Motorola.

1966: 23 Φεβρουαρίου: Το τηλεοπτικό σήμα φτάνει στην Ελλάδα και επίσημα με την έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης [Ε.Ρ.Τ.]. Πρώτη παρουσιάστρια είναι η Ελένη Κυπραίου και συντονιστής ο δημοσιογράφος Γεώργιος Κάρτερ.
27 Φεβρουαρίου: Αρχίζει το τακτικό πρόγραμμα της Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.]. Τότε λεγόταν Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων [Τ.Ε.Δ.].
18 Απριλίου: Τα Academy Awards μεταδίδονται για πρώτη φορά έγχρωμα στο ABC.
Τον Ιούνιο η έγχρωμη τηλεόραση λανσάρεται στον Καναδά και στις Φιλιππίνες με το σύστημα NTSC.
19 Σεπτεμβρίου: Η τηλεόραση στην Αλάσκα γίνεται έγχρωμη.

1967: 25 Φεβρουαρίου: Ο Gene Kelly πρωταγωνιστεί στη σειρά του Hanna-Barbera «Ο Τζακ και η φασολιά» [Jack and the Beanstalk] το οποίο μεταδίεται από το NBC. Είναι η πρώτη σειρά που συνδυάζει ζωντανή εικόνα με animation
15 Ιουνίου: Αρχίζει η έγχρωμη μετάδοση στην Αυστραλία.
1 Ιουλίου: Το BBC 2 γίνεται ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της Ευρώπης με έγχρωμη μετάδοση προγράμματος, παρόλο που ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο.
6 Αυγούστου: Για πρώτη φορά μεταδίδεται έγχρωμα αγώνας της Φόρμουλα 1. Πειραματικά, οι τηλεθεατές της Δυτικής Γερμανίας παρακολουθούν το Γερμανικό Grand Prix που διεξάγεται στην πίστα του Nürburgring.
25 Αυγούστου: Στις 9.30 το πρωί λανσάρεται και επίσημα η έγχρωμη τηλεόραση στη Δυτική Γερμανία ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ARD και ZDF.
1 Οκτωβρίου: Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση με το σύστημα SECAM παρουσιάστηκε στη Γαλλία.
1 Οκτωβρίου: Για πρώτη φορά εμφανίζεται γυμνός άνθρωπος στην τηλεόραση. Στην τηλεοπτική σειρά Hoepla, το μοντέλο Phil Bloom εμφανίζεται να διαβάζει εφημερίδα. Μόλις τη διπλώνει, είναι τελείως γυμνή.
19 Νοεμβρίου: Ο TVB [ο πρώτος ασύρματος εμπορικός σταθμός της Κίνας] λανσάρει παρέχει για πρώτη φορά ελεύθερη τηλεόραση στου κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.
27 Νοεμβρίου: Η στρατιωτική τηλεόραση της Ταϊλάνδης μετατρέπει το σύστημα M [a 525 γραμμών] στο σύστημα Β [625 γραμμών] καθώς προετοιμάζεται για το έγχρωμο σύστημα PAL.
2 Δεκεμβρίου: Το BBC 2 της Αγγλίας ξεκινάει και επίσημα την έγχρωμη εκπομπή προγράμματος
Λανσάρονται τα πρότυπα εικόνας PAL και SECAM.
Η Ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών της Αμερικής [F.C.C.] υποχρεώνει την ένταξη προειδοποιητικού μηνύματος για τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα για την υγεία, σε όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα διαφημιστικά.
Συστήνεται η εταιρεία για τη δημόσια ευρυεκπομπή [Corporation for Public Broadcasting] στην Αμερική.

1968: 6 Φεβρουαρίου: Οι δέκατοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται στη Γαλλία, είναι οι πρώτοι που μεταδίδονται έγχρωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
6 Απριλίου: Ο διαγωνισμός της Eurovision που διεξάγεται στο Λονδίνο και είναι ο πρώτος που μεταδίδεται έγχρωμα.
2 Μαΐου: Αρχίζει η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος στο Ισραήλ.
14 Οκτωβρίου: Γίνεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από διαστημικό αεροσκάφος σε τροχιά. Κατά την ενδεκαήμερη αποστολή του Apollo 7 πραγματοποιήθηκαν έξι μεταδόσεις.
Εκτιμάται ότι 200 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν τηλεοράσεις ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 78 εκατομμύρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλοι οι Αμερικανοί κατασκευαστές τηλεοράσεων κατασκευάζουν τα τελευταία στρογγυλά μοντέλα.
Προς το τέλος του έτους ανακοινώνεται ότι οι κατασκευές τηλεοράσεων αυξάνονται στα  11,4 εκατ. από τα 5,7 εκατ. που κατασκευάστηκαν το 1960.

1969: Η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.] αποκτά τον πρώτο της αναμεταδότη στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεταφέρεται ο πρώτος της πομπός. Με αυτή την αφορμή το εμπορικό της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. αυξάνει κατά 25% την τιμή των διαφημίσεων.
20 Ιουλίου: 720 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την προσσελήνωση του Apollo 11, όπου οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πάτησαν για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Στην ελληνική περιγραφή ήταν ο Ιάσων Μοσχοβίτης.
26 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εξωτερική μετάδοση από τον Πειραματικό Σταθμό του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.]. Πρόκειται για την δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
15 Νοεμβρίου: Το BBC 1 και το ITV στην Μεγάλη Βρετανία ξεκινούν την έγχρωμη εκπομπή προγράμματος.

1970: Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας [Ε.Ι.Ρ.] μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης [Ε.Ι.Ρ.Τ.].
2 Ιανουαρίου: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλλαγή αυτή αφαιρεί από τη διαφημιστική αγορά 220 εκατ. δολάρια.

1971: Αρχίζει από την Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.] η μετάδοση του σήριαλ του Νίκου Φώσκολου «Ο άγνωστος πόλεμος». Το σήριαλ το έβλεπαν οι 8 στους 10 τηλεθεατές.
1 Ιανουαρίου: Προβάλλονται για τελευταία φορά διαφημίσεις τσιγάρων στην τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών.
3 Απριλίου: Η έγχρωμη τηλεόραση καταφθάνει στην Ιρλανδία μέσω της Δημόσιας τηλεόρασης RTÉ η οποία προβάλλει τον 16ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Δουβλίνο.
Στις ΗΠΑ, μειώνεται ο βασικός χρόνος διαφημίσεων από εξήντα σε τριάντα δευτερόλεπτα. Μια σημαντική αλλαγή για τον κλάδο της διαφήμισης.

1972: Από τις 26 Αυγούστου στην έντυπη ενημέρωση της Αμερικής τα προγράμματα των τηλεοράσεων σταματούν τη χρήση του γράμματος «C» για την ένδειξη των έγχρωμων εκπομπών και χρησιμοποιούν τα γράμματα «BW» για τις ασπρόμαυρες. Τα έγχρωμα προγράμματα είναι πλέον περισσότερα από τα ασπρόμαυρα, κατά συνέπεια περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην Αμερική διαθέτουν έγχρωμες τηλεοράσεις.
Το 50% των τηλεοράσεων στα σπίτια είναι πλέον έγχρωμες.

1973: Το Νοέμβριο καταφθάνει η έγχρωμη τηλεόραση στη Νέα Ζηλανδία και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εκπέμπεται παντού.


1974: Το Ε.Ι.Ρ.Τ. μετονομάζεται σε Ε.Ρ.Τ. [Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση].
9 Αυγούστου: Ο Αμερικανός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Richard Nixon, παραιτείται ζωντανά στην τηλεόραση.


1975: Με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ. μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση [Ε.Ρ.Τ.] με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
3 Ιανουαρίου: Κερδήθηκε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε τηλεοπτικό παιχνίδι της Αμερικής. Το έπαθλο ήταν $38.750 και προβλήθηκε από το κανάλι του NBC.
1 Μαρτίου: Η εκπομπή προγραμμάτων γίνεται πλέον μόνο έγχρωμα στην Αυστραλία και ονομάζεται C-Day.
28 Οκτωβρίου: Προβάλλεται για πρώτη φορά ταινία του James Bond [Dr. No] στην Βρετανική τηλεόραση, συγκεκριμένα στο ITV.
Το Νοέμβριο η Sony παρουσιάζει το βίντεο Betamax στην Αμερική, η οποία έρχεται με 19 ιντσών έγχρωμη τηλεόραση σε ξύλινη κονσόλα και στοιχίζει 2.495 δολάρια.

1976: Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στο Μόντρεαλ του Καναδά.

1977: Ο τηλεοπτικός διαφημιστικός τζίρος αυξάνεται στα 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού διαφημιστικού τζίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1979: 6 Ιανουαρίου: Εισέρχεται η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα SECAM και αρχίζουν να μεταδίδονται οι πρώτες έγχρωμες εκπομπές.

1980: Ο Ted Turner θέτει σε λειτουργία το πρώτο ειδησεογραφικό κανάλι, το CNN.

1981: H Δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, η NHK παρουσιάζει τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας με 1.125 γραμμές ανάλυσης.

1982: Η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ.] μετονομάζεται σε Ε.Τ. 2
Παρουσιάζεται το σύστημα ήχου Dolby Surround για τις  τηλεοράσεις.

1987: Η Ε.Ρ.Τ. αναδιαρθρώνεται εν΄ όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η Ε.Ρ.Τ. 1 και Ε.Ρ.Τ. 2 συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο φορέα, την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.
1 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά τη λειτουργία της η Ε.Τ. 3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της εστιάζεται κυρίως στη Μακεδονία και το υπόλοιπο της Βορείου Ελλάδος.

1988: Από τον Οκτώβριο οι ταράτσες των σπιτιών της Αθήνας αρχίζουν να αλλάζουν όψη. Στις ήδη εγκατεστημένες μεγάλες κεραίες των VHF προστίθενται οι λίγο πιο κομψές κεραίες των UHF που προορίζονται για τη λήψη νέων καναλιών.
Εμφανίζεται η εταιρεία AGB που μετρά την τηλεθέαση των εκπομπών.


1989: Ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης [Ε.Σ.Ρ.] για την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.
Λίγο πριν τις εκλογές αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού SKY.
20 Νοεμβρίου: Ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.


31 Δεκεμβρίου: Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού ANTENNA. Μαζί με το MEGA είναι τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια που εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες.


1991: Ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV.

1992: Ιδρύεται η Ε.Ε.Τ.Τ. [με αρχική επωνυμία Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ε.Τ.Τ.]
Οι τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια. Τα 201 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1993: 20 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.
21 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
4 Δεκεμβρίου: Ξεκινά η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού STAR.
Το 98% των νοικοκυριών στην Αμερική διαθέτει τουλάχιστον μία τηλεόραση.

1995: Η Ε.Ε.Τ.Τ. [τότε Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών] ξεκινά την επίσημη λειτουργία της.

1997: Η κρατική τηλεόραση πλέον αποκαλείται δημόσια τηλεόραση.
Η Ε.Ρ.Τ. 1 μετεξελίσσεται σε Ε.Τ. 1 έχοντας ψυχαγωγικό προφίλ και η Ε.Ρ.Τ. 2 σε Ν.Ε.Τ., έχοντας περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα.

2006: 16 Ιανουαρίου: Η Ε.Ρ.Τ. ξεκινά τη μετάδοση επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων. Πρόκειται για τα κανάλια ΠΡΙΣΜΑ+ [πρεμιέρα 20 Μαρτίου], ΣΙΝΕ+ [πρεμιέρα 25 Απριλίου] και ΣΠΟΡ+ [πρεμιέρα 29 Μαΐου].
1 Απριλίου: Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ επαναλειτουργεί.
16 Ιουνίου: Στο πλαίσιο της περιοχικής διάσκεψης της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών [International Telecommunication Union – I.T.U.], στη Γενεύη συμφωνήθηκε η ψηφιοποίηση ευρυεκπομπής χωρών που ανήκουν στην Περιοχή 1. Βάσει της συμφωνίας, οι χώρες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση μέχρι το 2015.

2009: Τον Σεπτέμβριο ιδρύεται η DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.
      25 Σεπτεμβρίου: Μέσω της Digea, ξεκινά η πρώτη ψηφιακή εκπομπή των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΙ και STAR στον Κορινθιακό κόλπο.

2012: Οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσφέρουν τηλεοράσεις με εικόνα τριών διαστάσεων, υψηλής ευκρίνειας [3D HD].

2014: Η Ε.Ρ.Τ. μετανόμαζεται σε ΝΕΡΙΤ 

2015: Ονομάζεται πάλι η ΝΕΡΙΤ Ε.Ρ.Τ.

2018: H Digea προχώρησε στη προγραμματισμένη διακοπή σήματος του MEGA από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα (τα ξημερώματα της Κυριακής 28/10/2018), κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και σύμφωνα με την υποχρέωση από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας το πρώτο ιδιωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας MEGA βρίσκεται εκτός επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας, όμως συνεχίζει τη λειτουργία του σε συνδρομητικός πλατφόρμες. 

2019: Το κανάλι εθνικής εμβέλειας “Open beyond TV” μπήκε στο κόσμο της υβριδικής τηλεόρασης (Hbb TV) μέσω της επίγειας ψηφιακής πρόσβασης.

2020: To Mega επανήλθε στα κέντρα εκπομπής της χώρας, από το δίκτυο πομπών της Digea.





Σήμερα, οι τηλεόρασεις λειτουργούν κυρίως ψηφιακά. Άλλοι με δορυφορικά πιάτα ή με πομπούς σαν μικρούς υπολογιστές. Μπορείς να σταματήσεις ένα πρόγραμμα, να το ξαναδείς όσες φορές θέλεις, στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή ακόμα και στο κινητό σου! Πράγματα που παλιά φάνταζαν επιστημονική φαντασία! Οι νέες τεχνολογίες θα διαμορφώσουν το μέλλον της τηλεόρασης! Smart TV, 3D και τόσες καινοτομίες...
Συνεχώς κάτι νέο βγαίνει, η τηλεόραση εξελίσσεται και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια!







Σχόλια