Ημέρα των Ευχαριστιών

Σήμερα 26 Νοεμβρίου είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών! Τι είναι όμως αυτή η γιορτή;

Η Ημέρα των Ευχαριστιών ή άλλιώς Thanksgiving Day,  είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται στη Βόρεια Αμερική και ανήκει στην κατηγορία των φεστιβάλ της σοδειάς. Ανάλογα φεστιβάλ διοργάνωναν πολλοί αγροτικοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο.


Με τη γιορτή των ευχαριστιών απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς. Η πρώτη γιορτή των ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ο γιορτασμός άρχισε να γίνεται και σε περιοχές των σημερινών ΗΠΑ.

Γενικά, η καθιέρωση της Γιορτής ξεκίνησε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους. Οι απαρχές της ανάγονται στις γιορτές που διοργάνωναν οι πρώτοι άποικοι μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο, ως ευχαριστήριο προς το Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους.

Στον Καναδά η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός). Ο εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Η γιορτή αποκαλείται και "Ημέρα της Γαλοπούλας" (Turkey Day), διότι σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.



Οι απαρχές της Ημέρας των Ευχαριστιών στον Καναδά θεωρείται πως οφείλονται στον εξερευνητή Μάρτιν Φρόμπισερ.

Το βαυαρικό φεστιβάλ μπύρας, γνωστό ως Οκτόμπερφεστ γενικά θεωρείται μία αντίστοιχη εορτή.

Στην δυτικοαφρικανική χώρα Λιβερία ξεκίνησε ένας παρόμοιος εορτασμός το 1820.

Την εορτή καθιέρωσαν μαύροι πρώην σκλάβοι, νυν ελεύθεροι οι οποίοι επέστρεψαν στην Αφρική και έφεραν το αμερικανικό έθιμο μαζί τους.

Στα αυστραλιανά εδάφη των νήσων Νόρφολκ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου. Εκεί πέρα ο εορτασμός έφτασε μέσω αμερικανικών πλοίων.

Info: Η πόλη Ελ Πάσο του Τέξας ισχυρίζεται ότι ήταν η πρώτη από τις σημερινές πόλεις των ΗΠΑ που διοργανώθηκε Εορτή Ευχαριστιών. Πάντως δεν ήταν αγροτική γιορτή. Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου 1598 ο Ισπανός Δον Χουάν ντε Ονιάτε (Don Juan de Oñate) με την εξερευνητική του ομάδα οργάνωσε μια γιορτή Ευχαριστιών για να ξεκουράσει τους άντρες του. Η πρώτη καταγραμμένη τελετή Ευχαριστιών έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1565 στη σημερινή πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα.

Υπάρχουν αναφορές ότι η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η ημέρα είναι 3 Οκτωβρίου 1789 από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον!


Στις μέρες μας, η Ημέρα των Ευχαριστιών έχει περισσότερο κοσμικό χαρακτήρα και είναι μία ευκαιρία για τα διάσπαρτα ανά την αμερικανική επικράτεια μέλη των οικογενειών να βρεθούν μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Συμβάλλει σ’ αυτό και η αργία της Παρασκευής για πολλούς κλάδους εργαζομένων, οπότε συμπληρώνεται ένα χορταστικό τετραήμερο. Το έδεσμα που κυριαρχεί είναι η ψητή γαλοπούλα και το μενού συμπληρώνεται από πουρέ γλυκοπατάτας, ψωμί από καλαμπόκι, σάλτσα από κράνμπερι και κολοκυθόπιττα για γλυκό. Το βράδυ οι άνδρες της οικογένειας θα απολαύσουν ένα αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ενώ οι κυρίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την έξοδο της επομένης ημέρας στα μαγαζιά, οπότε παραδοσιακά αρχίζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.


Η αντίστροφη μέτρηση για την Ημέρα των Ευχαριστιών δίδεται στο Λευκό Οίκο από τον εκάστοτε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την παραμονή της γιορτής. Σε σχετική τελετή, οι εκτροφείς πουλερικών τού προσφέρουν μία γαλοπούλα, η οποία μέχρι το 1988 αποτελούσε το κύριο έδεσμα στο γιορτινό τραπέζι της προεδρικής οικογένειας. Το 1989 ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έδωσε χάρη στη γαλοπούλα, η οποία απέφυγε το σφάξιμο κι έζησε σε προστατευμένο περιβάλλον για το υπόλοιπο της ζωής της. Τη χειρονομία αυτή του πατρός Μπους ακολουθούν έκτοτε όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Κάποιοι λένε πως ξεκίνησε το 1947 από τον τότε Πρόεδρο Χάρυ Τρούμαν (Harry Truman). Άλλοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει το 1860, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) έδωσε χάρη σε μια γαλοπούλα, την οποία είχε για κατοικίδιο ο γιος του, Tad. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι μια γαλοπούλα μπορεί να σώζεται, αλλά περίπου 46 εκατομμύρια άλλες, όχι!



Info: Σύμφωνα με την παράδοση, στους Ευρωπαίους άρεσε πάρα πολύ η φραγκόκοτα, την οποία την είχαν εισάγει Τούρκοι έμποροι. Εξαιτίας αυτού, τις ονόμασαν “turkeys”. Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές πήγαν από την Ευρώπη στο Νέο Κόσμο ανακάλυψαν και εκεί παρόμοια πτηνά, δηλαδή τις γαλοπούλες, και τους έδωσαν ακριβώς το ίδιο όνομα. 

Happy Thanksgiving Friends!








Σχόλια