Μήπως πάσχεις απο Νομοφοβία;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Όχι δεν σημαίνει ότι έχεις φοβία για τους νόμους, άλλα είναι το άγχος που προκαλείται από την έλλειψη του κινητού! Όταν δεν έχεις το κινητό σου μαζί ή έχει χαμηλή μπαταρία, δεν νιώθεις άγχος; Τότε σίγουρα πάσχεις από νομοφοβία!

Έχεις νιώσει ποτέ τους χτύπους της καρδιάς σου να αυξάνονται όταν δεν θυμάσαι που άφησες το κινητό σου; Οι λόγοι που προκαλούν αυτό το άγχος, ποικίλουν. Άλλοι αγχώνονται μήπως χάσουν κάτι σημαντικό που συμβαίνει και δεν ενημερώθηκαν από το κινητό τους, ενώ άλλοι αγχώνονται επειδή δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν έγκαιρα με κάποιον σε στιγμή ανάγκης.


Τι είναι η νομοφοβία;
Η νομοφοβία περιγράφεται ως “το άγχος που νιώθει κανείς όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο”. Βέβαια, η νομοφοβία δεν θεωρείται διαγνώσιμη ψυχική ασθένεια.


Νομοφοβία είναι μία λέξη φτιαγμένη από τον Patrick O’ Neil,  έναν ταχυδρομικό υπάλληλο, το 2008 για να περιγράψει το άγχος από την έλλειψη του κινητού. Είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις «no mobile phone phobia» . Τα smartphones ήταν καινούργια τότε, αλλά οι άνθρωποι ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν περίεργες συμπεριφορές. Ο O ‘Neil εξεπλάγη όταν διαπίστωσε πόσο δεμένοι ήταν οι άνθρωποι από το κινητό τους, και δεν το άφηναν ακόμη κι αν πήγαιναν στην τουαλέτα. Έγινε ακτιβιστής, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα. Μετά πάνω από μία δεκαετία, αντί αυτό το φαινόμενο να εξαφανίζεται, αντίθετα γιγαντώθηκε. Μία ολόκληρη γενιά γεννήθηκε στον ηλεκτρονικό κόσμο, και ενώ μεγάλωνε, οι σημερινοί νέοι έχουν εμπλουτίσει τη λέξη «nomophobia» με καινούργια νοήματα. Αυτό το γεγονός είναι στενά συνδεδεμένο με ένα άλλο φαινόμενο, «ο φόβος της απώλειας» ή «fomo», το οποίο σημαίνει ότι οι έφηβοι φοβούνται να χάσουν την σύνδεση και με αυτό τον τρόπο να χάσουν κάτι συναρπαστικό. Σύμφωνα με έρευνες, το 34% των εφήβων λέει ότι είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο σχεδόν συνέχεια. Όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν μπάνιο με τα κινητά τους, ενώ οι παραγωγοί των gadget οφείλουν να εφεύρουν αδιάβροχα μοντέλα. Οι νέοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κινητά τους ακόμη και όταν είναι να πάνε για ύπνο. 84% από αυτούς κοιμούνται με αυτό είτε έχοντας το δίπλα τους ή πάνω σε αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαβόητη εξάρτηση των νέων και όχι μόνο, από τα κινητά τους είναι ένα πρόβλημα. 

Info: Περίπου το 66% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει νομοφοβία. Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να έχουν στην κατοχή τους smartphone είναι οι νέοι ηλικίας 16 μέχρι 24 ετών. Και το 90% αυτών έχει κινητό.


Σύμφωνα με μια έρευνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Sleep, το 90% από τους 327 μαθητές του πανεπιστημίου που συμμετείχαν, πάσχουν από μία ήπια προς ακραία μορφή νομοφοβίας. Δυστυχώς, η νομοφοβία σχετίζεται με τα προβλήματα στον ύπνο και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι συμμετέχοντας παραδέχθηκαν ότι τσεκάρουν τα email, sms και τα social media τους μόλις ξαπλώσουν στο κρεβάτι, πριν κοιμηθούν αλλά και αμέσως όταν ξυπνήσουν.

Αν δεν μπορείς να πας για ύπνο χωρίς να δεις τις ενημερώσεις των social media ή τα email σου, γιατί φοβάσαι μην σου διαφύγει κάτι ή αν κρατάς συνέχεια το κινητό στο χέρι σου, τότε μάλλον πάσχεις από νομοφοβία.

Αλλά δεν είναι μόνο η διαταραχή ύπνου σαν σύμπτωμα της νομοφοβίας. Το να αγγίζουμε και να κοιτάζουμε το κινητό τηλέφωνο υπερβολικά μπορεί πραγματικά να μας εκθέσει σε λοιμώξεις λόγω της ποσότητας των βακτηριδίων στο τηλέφωνό μας. Μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, εάν συνεχώς εστιάζουμε σε μικρή οθόνη.


Η χρήση του τηλεφώνου  μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις μας. Μια αναφορά από το Πανεπιστήμιο του Essex έδειξε ότι τα τηλέφωνά μας θα μπορούσαν να βλάψουν τις στενές σχέσεις μας - για παράδειγμα, αν δύο άτομα μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο και ένας από αυτούς ελέγχει συνεχώς το τηλέφωνό τους, μπορεί να προκαλέσει έντονα αρνητικά συναισθήματα στον πομπό, ειδικά αν προσπαθεί να ενημερώσει τον δέκτη για κάτι σημαντικό.

Υπάρχει επίσης ένα χρήσιμο και βοηθητικό ερωτηματολόγιο από ερευνητές το 2010. Πρόκειται για μια συλλογή 20 ερωτήσεων που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας και να βαθμολογήσουμε σε μια κλίμακα από το 1 ως το 7 (το 1 είναι “διαφωνώ κάθετα” και το 7 “συμφωνώ απολύτως”). Αν φτάσουμε πάνω από 20 στη συνολική βαθμολογία, τότε σίγουρα πάσχουμε από τουλάχιστον μια ήπια μορφή νομοφοβίας. Αν ξεπεραστεί το 100, τότε πάσχουμε από βαριά περίπτωση νομοφοβίας. 
Παρακάτω θα βρεις ένα δείγμα 5 ερωτήσεων για να τεστάρεις τον εαυτό σου κι εσύ. Αν συγκεντρώσεις πάνω από 25 πόντους, τότε ίσως πρέπει να κάνεις όλο το τεστ:

  1. Θα ένιωθα άβολα χωρίς άμεση πρόσβαση στο κινητό μου οποιαδήποτε στιγμή
  2. Αγχώνομαι αν δεν διαβάζω τα νέα και τις ειδήσεις στο smartphone μου
  3. Φοβάμαι μην μου τελειώσει η μπαταρία στο κινητό
  4. Αν δεν έχω σήμα 3G ή Wi-Fi, ψάχνω συνεχώς να δω αν θα πιάσει
  5. Αν δεν έχω το κινητό μαζί μου, αγχώνομαι γιατί νιώθω ότι έχω αποσυνδεθεί από την online ταυτότητά μου

Πως θα το αντιμετωπίσεις:
Πρέπει αρχικά να κλείνουμε το κινητό μας! Αν δεν πάρουμε εμείς την απόφαση, τότε μπορούμε να ρυθμίσουμε το κινητό μας να το κάνει. Υπάρχουν ρυθμίσεις περιορισμού εμφάνισης ειδοποιήσεων για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερεθίσματα που μας δίνει το κινητό, όπως η επιλογή “Do not disturb” που μπορεί να ρυθμιστεί να ενεργοποιείται αυτόματα τις ώρες που κοιμόμαστε. 
Το βράδυ πριν κοιμηθείς προσπαθησε να διαβάσεις ένα βίβλιο, περιοδικό ή να ακούσεις λίγο μουσική να χαλαρώσεις και κλείσε το κινητό. Αν είναι δύσκολο να το απενεργοποιήσεις, τότε κλείσε το wifi ή τα δεδομένα, έτσι δεν θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις, αλλά θα μπορούν να σε καλέσουν αν συμβεί κάτι.


Αν νομίζεις ότι πάσχεις από νομοφοβία, πρέπει να καταβάλλεις μια συνειδητή προσπάθεια μείωσης της χρήσης του τηλεφώνου και να μην το κοιτάς συνέχεια, εκτός αν πραγματικά πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.

Σχόλια