Κοινοί μύθοι για την Καισαρική τομή

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html



Πόσες φορές έχω ακούσει να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και όσες έκαναν καισαρική. Αν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την μητρότητα. Τι σημασία έχει με ποιον τρόπο φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί; Είναι το ίδιο δύσκολο και το ίδιο ιερό!

Σήμερα θα καταρρίψουμε μύθους σχετικά με την καισαρική τομή και ελπίζω να σας βοηθήσει!



Πρώτη γέννα με καισαρική, οπωσήποτε και η 2η!
Πραγματικότητα: Το βρετανικό ρητό «μία φορά καισαρική, για πάντα καισαρική» έχει ήδη καταρριφθεί. Ο φυσιολογικός τοκετός έπειτα από μια καισαρική τομή δεν είναι πλέον απαγορευτικός, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια, η προηγούμενη τομή να μην είναι κάθετη, να μην διαπιστωθεί κάποιος κίνδυνος για το μωρό ή την μητέρα). Τα καλά νέα είναι πως περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έκαναν καισαρική στο πρώτο τους παιδί, μπόρεσαν να γεννήσουν τα επόμενα με φυσιολογικό τοκετό.

O χρόνος ανάρρωσης είναι ο ίδιος με τον φυσιολογικό τοκετό
Πραγματικότητα: Μία γυναίκα που γέννησε με καισαρική τομή, χρειάζεται 3-5 ημέρες για να αναρρώσει από την επέμβαση, ενώ ο οργανισμός της θέλει 4-5 εβδομάδες μέχρι να μπει σε διαδικασία ανάκαμψης. Αντίθετα, στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού, η λεχώνα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της στις 2-3 ημέρες ενώ ο οργανισμός αρχίζει να ανακάμπτει στις 2-3 εβδομάδες.

Γλιτώνεις την επιλόχειο κατάθλιψη!
Πραγματικότητα: Μετά τον τοκετό, ο οργανισμός της γυναίκας θέλει χρόνο για να επανέλθει στις φυσιολογικές του λειτουργίες. Είτε γεννήσουμε από τον κόλπο, είτε με καισαρική, οι ορμόνες κάνουν πάρτι ενώ οι νέες συνθήκες της καθημερινότητας και η εξάντληση είναι κοινές. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία πιθανότητα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όλες ανεξαιρέτως οι λεχώνες.



Με την καισαρική τομή δεν έχεις άμεση επαφή με το νεογέννητό 
Πραγματικότητα: Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει την άμεση επαφή με το μωρό που μόλις γέννησες! Μπορεί η τομή να είναι μεγαλύτερη ή οι πόνοι πιο έντονοι, αλλά τις περισσότερες φορές καταλαβαίνεις πότε το μικρό σου γεννιέται και πάντα βρίσκεις τρόπο να το κρατήσεις για λίγα λεπτά στην αγκαλιά σου.

Καισαρική τομή και θηλασμός
Πραγματικότητα: Μπορεί μετά την καισαρική να χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια μέχρι να κατέβει το γάλα, όμως η φύση προετοιμάζει όλες τις μητέρες ώστε να μπορέσουν να ταΐσουν τα νεογνά τους. Εάν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε συντρέχουν άλλοι, ειδικοί λόγοι που δε σχετίζονται με την καισαρική.

Γέννα κανονική ή με καισαρική;
Πραγματικότητα: Το ότι η καισαρική τομή δεν υπάγεται στις κανονικές γέννες, είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας που ακούγεται συχνά. Με όποιον τρόπο κι αν έρθει το νεογέννητο στον κόσμο, πρόκειται για γέννα. Κανονική γέννα.

Δεν είναι κάτι φοβερό. Ένα απλό χειρουργείο είναι!
Πραγματικότητα: Ένας μεγάλος μύθος είναι πως η γέννα με καισαρική τομή δεν είναι κάτι φοβερό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική αφού πρόκειται για κανονική εγχείρηση. Η μέλλουσα μητέρα υπόκειται σε αναισθησία και ακολουθεί κανονική τομή που πονάει και θέλει χρόνο για να επουλωθεί. Εξάλλου, κάθε γέννα, με οποιαδήποτε τρόπο, είναι κάτι σπουδαίο που χρειάζεται προσοχή, επαγγελματισμό και πολλή φροντίδα.

Info: Κατά τη διάρκεια της καισαρικής, η γυναίκα είναι ξύπνια –δεν νιώθει πόνο, όμως μπορεί να νιώσει κάθε κίνηση που γίνεται μέσα της. Είναι μία δυσάρεστη, παρεμβατική αίσθηση, η οποία, αν δεν την γνωρίζεις από πριν, μπορεί να είναι τραυματική. Παρ’όλα αυτά, οι γυναίκες που την βιώνουν, την ξεπερνούν με το κεφάλι ψηλά γιατί ξέρουν ότι η ανταμοιβή είναι σπουδαία!



Δεν θα μπορείς να κινείσαι για μέρες μετά την καισαρική
Πραγματικότητα: Ακριβώς το αντίθετο. Μετά την καισαρική είναι εξαιρετικά σημαντικό να περπατήσεις. Η όσο το δυνατόν αμεσότερη κινητοποίηση έχει τη σημασία της, διότι αφενός περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα θρομβώσεων, αφετέρου βοηθά και την κινητοποίηση του εντέρου. Είναι λογικό να χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου γι’ αυτό και δεν σημαίνει ότι θα τρέχεις μέσα στο μαιευτήριο. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινηθείς σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Oι γιατροί προτιμούν την καισαρική επειδή αμείβονται παραπάνω
Πραγματικότητα: Eάν μια γυναίκα νοσηλευτεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο, τότε η αμοιβή του γιατρού είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και παραμένει η ίδια, είτε η γυναίκα γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική. H αμοιβή του γιατρού συχνά είναι σε αντιστοιχία με τη θέση νοσηλείας. Oι γυναικολόγοι συνήθως ζητούν μεγαλύτερη αμοιβή όταν η γυναίκα επιλέγει να νοσηλευτεί π.χ. σε μονόκλινο σε σύγκριση με ένα εξάκλινο δωμάτιο. Eπιπλέον, το κόστος του μαιευτηρίου μπορεί να είναι υψηλότερο στην περίπτωση της καισαρικής, αλλά η διαφορά είναι σχετικά μικρή, π.χ. της τάξης των 150-200 ευρώ σε ένα οικονομικό πακέτο ιδιωτικού μαιευτηρίου (όσον αφορά τα δημόσια μαιευτήρια, ως γνωστόν, δεν προβλέπεται αμοιβή γιατρού).

Oι γιατροί προτιμούν την καισαρική για να προγραμματίσουν το χρόνο τους
Πραγματικότητα: Ένας «προγραμματισμένος» τοκετός δεν είναι απαραίτητο να γίνει με καισαρική. O προγραμματισμός ενός τοκετού γίνεται ούτως ή άλλως όταν τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τη γυναίκα ή για το παιδί (π.χ. όταν έχουν «περάσει οι μέρες» – παράταση της κύησης) και μπορεί να γίνει είτε με καισαρική είτε με φυσιολογικό τοκετό. Mε άλλα λόγια, και ο τοκετός από τον κόλπο μπορεί να προγραμματιστεί, εάν η γυναίκα ακολουθήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χάπια, υπόθετα, ορός). Aπό την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι λογικό ότι η τεχνητή πρόκληση του τοκετού ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένες γυναίκες σε καισαρική, μιας και η μήτρα τους ίσως δεν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική πρόκληση τοκετού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλειοψηφία των τοκετών που προγραμματίζονται με φαρμακευτική αγωγή (προσταγλανδίνες) εξελίσσονται σε φυσιολογικό τοκετό από τον κόλπο.

Τα ποσοστά καισαρικών σε άλλες χώρες
Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό είναι 15-18%, ενώ στην Αγγλία 22%, στην Αμερική είναι 25% και φυσικά τα θεωρούν υψηλά, οπότε κάνουν προσπάθειες για να μειωθούν στο ελάχιστο. Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δικαιολογεί ως «επιστημονικά νόμιμο» ένα ποσοστό 15%. 



Τα ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα
Τα ποσοστά καισαρικών σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας είναι 55% με 62% που αφορά μετρήσεις ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων μέσα στην Αθήνα.

Oι γυναίκες ζητούν την καισαρική
Πραγματικότητα:Η επιθυμία της γυναίκας να κάνει καισαρική είναι σεβαστή. Αλλά υπάρχει μια σειρά μύθων και ψευδών στοιχείων γύρω από την καισαρική που τις κάνει να φοβούνται το φυσιολογικό τοκετό. Όπως ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι επικίνδυνος. Ενδεικτικά το 2000 τα ποσοστά των καισαρικών στην Ελλάδα ήταν 35%. Το 2011 αυξήθηκε ραγδαία στο 55-62%. Σε αυτό φταίει και ο βομβαρδισμός των ψευδών στοιχείων ότι η καισαρική είναι πιο ασφαλής μέθοδος από το φυσιολογικό τοκετό, για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο στην Ελλάδα!

H καισαρική δεν ταλαιπωρεί το παιδί
Πραγματικότητα: Σίγουρα δεν το ταλαιπωρεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί ταλαιπωρείται στο φυσιολογικό τοκετό! Aντιθέτως, με το φυσιολογικό τοκετό ενεργοποιούνται ταχύτερα ορισμένοι χρήσιμοι μηχανισμοί (π.χ. η πνευμονική λειτουργία του παιδιού και η παραγωγή γάλακτος της μητέρας). Eπιπλέον, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ένας φυσιολογικός τοκετός θα είναι δύσκολος και εργώδης. Στατιστικά εκτιμάται ότι στο 10-15% των φυσιολογικών τοκετών θα παρουσιαστεί κάποια δυσκολία, οπότε μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση του γιατρού με μια καισαρική τομή.



Πότε επιλέγεται η Καισαρική:
1. Tο παιδί έρχεται με τα πόδια (ισχιακή προβολή).
2. Tο παιδί κατεβαίνει με το πρόσωπο (προσωπική προβολή) ή το πρόσωπό του κοιτάει προς τα πάνω – στον ουρανό (οπίσθια ινιακή προβολή).
3. H σπονδυλική στήλη του παιδιού είναι κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη της μητέρας.
4. Η σπονδυλική στήλη του παιδιού βρίσκεται σε εγκάρσια ή σε πλάγια θέση ως προς τη σπονδυλική στήλη της μητέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση του ομφάλιου λώρου προς τον κόλπο, λόγω της βαρύτητας, σε περίπτωση ρήξης των υμένων.
5. Όταν περιμένετε δίδυμα, ο πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός θα σας συστήσει την καισαρική, για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα τυχόν επιπλοκών κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.
6. Όταν η γυναίκα έχει προβλήματα όπως όταν έχει παρουσιάσει υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Eπίσης, γίνεται καισαρική όταν η έγκυος έχει ιστορικό έρπητα των γεννητικών οργάνων.
7. Όταν το βάρος του παιδιού δεν αναλογεί στην εβδομάδα κύησης, π.χ. εάν στις 40 εβδομάδες το έμβρυο ζυγίζει μόλις 2,5 κιλά, ενώ θα έπρεπε να είναι πάνω από 3, ο γιατρός θα προτιμήσει την καισαρική, κυρίως όταν το μωρό «έρχεται με τα πόδια» ή αν υπάρχουν άλλοι παθολογικοί λόγοι για το λιποβαρές έμβρυο.
8. Σε μια γυναίκα που έχει χειρουργηθεί για την αφαίρεση των ινομυωμάτων, είναι πιθανό ότι ο γυναικολόγος της θα της συστήσει να γεννήσει με καισαρική, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας και ρήξης της ουλής στο σημείο της επέμβασης σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού.
9. Mια σοβαρή αιμορραγία οφειλόμενη π.χ. σε αποκόλληση του πλακούντα ή μια ήδη προβληματική θέση του πλακούντα χαμηλά μέσα στη μήτρα (π.χ. ο πλακούντας καλύπτει όλο τον τράχηλο της μήτρας), θα οδηγήσουν το γιατρό σε καισαρική τομή.
10.  Eάν παρατηρηθεί σοβαρή αλλοίωση των παλμών του παιδιού (βραδυκαρδία), π.χ. εξαιτίας της περιτύλιξης του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό του παιδιού ή της πίεσης του κεφαλιού του, ο γιατρός είναι πολύ πιθανό ότι θα προχωρήσει σε καισαρική.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που οδηγείται μία γυναίκα σε καισαρική τομή, δεν την κάνει λιγότερο μάνα από τις υπόλοιπες. Σεβασμός σε όλες τις μανούλες, όπως και αν έχουν γεννήσει!



Σχόλια