Κατερίνες Χρόνια πολλά!!! Από που βγαίνει το όμορφο όνομα μας;

https://newsbyzeta.blogspot.com/2020/08/blog-post_90.html


Κατερίνα Κατερινάκι
είσαι της ζωής τ’ αεράκι

Το όνομα Αικατερίνη σημαίνει καθαρή , αγνή , αμόλυντη , αμωμη. Επίσης σύμφωνα με μια άλλη ανάλυση σημαίνει ‘’ εαρινή , ανοιξιάτικη’’!

Η κάτοχος αυτού του ονόματος είναι ένα άτομο που παίρνει πρωτοβουλίες , με ενθουσιασμό , με παρορμητικό , δυναμισμό κι θαρρος. Φθανει στην επιτυχία ανεξάρτητα με τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν στον δρόμο της.

Αρέσκεται στο να είναι ηγέτιδα-αρχηγός παρά να είναι οπαδός. Έχει σκέψη ανεξάρτητη γεγονός που πολλές φορές την οδηγεί σε απροσδόκητες κι ‘’βιαστικες’’..καταστασεις.Απαραιτητο είναι να αναπτύξει την υπομονή της κι να μάθει να συνεργάζεται με τους γύρω της.Το Α ανήκει στην δυναμική τριάδα , στον Ήλιο κι τον Λέοντα και έχει σαν έμβλημα του το ξίφος.

Ανταποκρίνεται με έναν ενστικτώδη τρόπο σε κάθε ‘’πρόκληση’’ κι το κάνει με δράση κι έντονο ταμπεραμεντο.Δειχνει πείσμα και ξεροκεφαλιά , τόλμη κι αποφασιστκοτητα.Ξερει τι θέλει αλλά το διεκδικεί με λάθος τρόπο.Την εκνευρίζει η ..αναμονη και γενικά δεν ..χαλαρώνει εύκολα!!(αλήθεια είναι!!)

Δεν ασχολείται με την γνώμη των άλλων ,τα λέει έξω από τα δοντια και καλό είναι να βάζει κάποιες στιγμές φρένο στις σκέψεις κι τα λόγια της!(επίσης αλήθεια!!)



Ετυμολογία:
Η ετυμολογία του ονόματος, είναι μάλλον περίπλοκη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στην αρχή βρίσκεται το γυναικείο (αμάρτυρο) όνομα *Εκατερίνα/Εκατερίνη, θηλυκό του Εκατερός/Εκάτερος που προέρχεται από την αντωνυμία εκάτερος = ο καθένας από τους δυο. Λίγο περίεργο φαίνεται να προήλθε κύριο όνομα από αντωνυμία, αυτή όμως είναι η πειστικότερη εκδοχή. Δεν φαίνεται πιθανή η πρόελευση από την Εκάτη, ενώ για το όνομα Εκατερός υπάρχουν στέρεες ελληνιστικές μαρτυρίες. Πάντως, το λεξικό Μπαμπινιώτη, που δέχεται την προέλευση αυτή, δίνει μτγν. όνομα ΑικατερίνΗ, ενώ στις πρωτογενείς πηγές βρίσκουμε αρχικό τύπο ΑικατερίνΑ -η Αικατερίνη θα μπορούσε να έχει προέλθει από τη γενική: η Αικατερίνα-της Αικατερίνης, απ’ όπου θα μεταπλάστηκε νέα ονομαστική.

Πάντως, από πολύ νωρίς υπήρξε παρετυμολογική σύνδεση με τη λέξη καθαρός, και αυτός είναι ο λόγος του th που εμφανίζεται στην αγγλική και τη γαλλική μορφή του ονόματος (Catherine).

Αγία Αικατερίνη:
«Η Αγία Αικατερίνη, σύμφωνα με τη δυτική παράδοση, ήταν εξαιρετικά μορφωμένη και επειδή κατατρόπωσε στη θεολογική συζήτηση πενήντα εθνικούς σοφούς, ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος διάταξε να πεθάνει με μαρτύρια. Ωστόσο, οι πρώτες διηγήσεις για τον βίο της εμφανίζονται πολλούς αιώνες μετά, και για το λόγο αυτό η Καθολική Εκκλησία την αφαίρεσε το 1969 από τον κατάλογο των αγίων, λόγω της έλλειψης στοιχείων για την ύπαρξή της. Όμως, φαίνεται ότι οι πιέσεις από τις απανταχού του κόσμου Κατερίνες (σε διάφορες βέβαια παραλλαγές ανά τον κόσμο) ήταν μεγάλες κι έτσι την επανέφερε, κατά παραχώρηση, το 2002. Υποστηρίζεται επίσης ότι η Αικατερίνη μπορεί να είναι το χριστιανικό αντίστοιχο της Υπατίας, δηλαδή πλασμένη από τους Χριστιανούς πάνω στο πατρόν της Υπατίας αλλά με το χριστιανικό θρήσκευμα».


Η Κατερίνα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία ονόματα. Από τη μελέτη που έχει γίνει για τα ονόματα, προκύπτει ότι η Κατερίνα είναι το τρίτο συχνότερο γυναικείο όνομα. Φυσικά, το πρώτο συχνότερο όνομα είναι η Μαρία. Όσο για το δεύτερο συχνότερο γυναικείο όνομα, είναι η Ελένη.

Το επίσημο όνομα είναι, Αικατερίνη, Υπήρχε βέβαια η Μεγάλη Αικατερίνη, η τσαρίνα της Ρωσίας, αλλά οι αυτοκράτειρες επιτρέπεται να είναι πεντασύλλαβες (Γιεκατερίνα στα ρώσικα). Έτσι, παρόλο που το Κατερίνα στέκεται και μόνο του μια χαρά και είναι συχνότατο, έχει όμως και άφθονα χαϊδευτικά:
Καίτη, Κάτια. Παλιότερα, ήταν πολύ συχνό το Κατίνα,  Κατερινιώ (Κατερνιώ στον Παπαδιαμάντη). Από την Κατίνα και η Κατίγκω, που φαντάζομαι θα το θεωρούν αφόρητα χωριάτικο πολλοί. Ακόμα πιο χωριάτικο, αλλά ίσως όχι πανελλήνιο, είναι η Κατέρω (π.χ. Ήπειρος, Επτάνησα, αλλά και στις Σέρρες το βρίσκω).

Στην Κέρκυρα υπάρχει και το Κατέ. Χαϊδευτικό του Κατερίνα είναι και το Ρίνα, που γράφεται και Ρήνα, και Ρηνιώ και Ρηνούλα, αλλά βέβαια πάρα πολλές Ρήνες κα Ρηνούλες προέρχονται από το Ειρήνη. Έχουμε και το Κίττυ. Το όνομα Κατερίνα έχει αντίστοιχά του σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, υπάρχουν πάμπολλες παραλλαγές, όπως Καταλίνα, Κατίνκα, Τρίνα, Κάρεν κτλ.

Info: Από ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, πήρε το όνομά της και η πόλη Κατερίνη!


To ελληνικό πεντάγραμμο έχει υμνήσει ιδιαίτερα τα γυναικεία ονόματα με εκείνο της Κατερίνας, ομολογουμένως, να ξεχωρίζει! Αρκετοί στιχουργοί και συνθέτες έχουν εμπνευστεί από αυτό το όμορφο όνομα και μας έχουν χαρίσει τραγούδια διαχρονικά, ερμηνευμένα από αγαπημένες φωνές:













Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες!!!

Σχόλια